En Sıcak Konular

Bu anket Erdoğan'ı üzecek!

0 0 0000 00:00 tsi
Bu anket Erdoğan'ı üzecek! Selçuk Üniversitesi tarafından yapılan bir anket Erdoğan'ı üzecek cinsten. Zira AKP tabanı Erdoğan'ın Çankaya'ya çıkması konusuna pek de sıcak bakmıyor. İşte ilginç sonuçlar...

Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Orhan Gökçe başkanlığında 43 ilde yapılan "2007’de Türkiye’nin Siyasal Durumu" adlı araştırmaya 7 bin 325 kişi katıldı. Araştırmaya katılan AK Parti seçmenlerinin yüzde 39.1’i Recep Tayyip Erdoğan’ın Köşk’e çıkmasına "destek verirken", yüzde 56.1’i cumhurbaşkanlığına sıcak bakmadı.

Gökçe ile öğretim üyeleri Yrd. Doç. Gülise Gökçe, Yrd. Doç. Dr. Ali Şahin, araştırma görevlileri Erhan Örselli ve Özdemir Akbal’dan oluşan araştırma grubu, 2007’de Türkiye’deki siyasal gelişmelere yönelik 43 ilde 2 bin 865’i kadın 7 bin

325 kişiyle yüz yüze görüşerek araştırma yaptı.

Siyasal gelişmelerle ilgili soruların yöneltildiği araştırmanın sonuçlarına göre vatandaşlar, AK Parti’yi yüzde 31.6, CHP’yi yüzde 15.5, MHP’yi yüzde 14.2, DYP’yi yüzde 8,7 oranında destekliyor. Seçmenlerin yaklaşık yüzde 6’sı hiçbir partiyi desteklemeyeceğini belirtirken, yüzde 9.7’si henüz karar vermediğini ifade ediyor.

Araştırmada, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce erken seçim isteyenlerin oranı yüzde 35.6 iken, seçmenlerin yüzde 40.8’i erken seçime karşı oldukları belirtiyor. Seçmenlerin yüzde 22’si konu hakkında fikir beyan etmiyor.

"Cumhurbaşkanı olarak kimi görmek istersiniz?" sorusuna seçmenlerin yüzde 17.1’i Recep Tayyip Erdoğan derken, yüzde 16.8’i Bülent Arınç, yüzde 5,9’u Ahmet

Necdet Sezer, yüzde 5.6’sı "Abdullah Gül" yanıtını verdi.

Cumhurbaşkanının bu isimler dışında biri olması gerektiğinin düşünenlerin oranı yüzde 29.4, bu soruya "kararsızım" diyenlerin oranı ise yüzde 25.2 oldu.

AK Parti seçmenlerinin yüzde 39.1’i Recep Tayyip Erdoğan’ın köşke çıkmasına destek verirken yüzde 56.1’i Cumhurbaşkanlığına sıcak bakmıyor.

Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olması durumunda Abdullah Gül yüzde 52.6 ile AK Parti Genel Başkanı olarak görülmek isteniyor. Bülent Arınç’ı AK

Parti Genel Başkanı olarak görmek isteyenlerin oranı ise yüzde 9.5’te kalıyor.

SİNE-İ MİLLETE DÖNME...

Araştırmaya katılanların yüzde 56.5’i sine-i millete dönmeye ve erken seçime karşı olduğunu ifade ederken, vatandaşların yalnızca yüzde 20.6’sı erken seçimin doğru olacağını belirtiyor. Ayrıca seçmenlerin yüzde 35.1’i bu tartışmaların AK Parti’nin işine yaradığını ve ana muhalefet partisine oy kaybettirdiğini belirtiyor.

KUZEY IRAK KONUSU...

Araştırmada, Kuzey Irak’a yönelik olası bir operasyonun "AK Parti’nin oyunu artırır" diyenlerin oranı yüzde 42 çıkarken, buna karşın "AK Parti’ye getirisi olmaz" diyenlerin oranı ise yüzde 32.7’de kalıyor.

Bu bağlamda, Kuzey Irak harekatı gerçekleşmemesi durumunda araştırmaya katılanların yüzde 57.6’sı AK Parti’nin oy kaybedeceği yolunda fikir beyan etti.

Türkiye’nin acilen çözümlenmesi gereken sorunları arasında işsizlik ve yoksulluk (yüzde 68.4), terör (yüzde 62.6), eğitim (yüzde 42.4), ekonomide durağanlık, nakit para sıkıntısı (yüzde 38,9) ilk sıralarda yer aldı.

301. MADDE...

"301. madde kalkmalı mıdır?" sorusuna ise katılanların yüzde 39.4’ü evet, yüzde 55.3’ü hayır yanıtı verirken, fikrim yok diyenlerin oranı yüzde 5.3 çıktı.

"Yüzde 10’luk seçim barajı çok yüksek 7’ye çekilsin" diyenlerin oranı yüzde 24.9, "seçim barajı hiç değişmesin" diyenlerin oranı yüzde 60.5, ’tamamen kaldırılsın" diyenlerin oranı yüzde 9.3, "fikrim yok" diyenlerin oranı yüzde 5.3 olarak çıktı.

Milliyet



Bu haber 334 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,220 µs