nefesler tutuldu | " /> nefesler tutuldu | "/>

En Sıcak Konular

Erbildeki zirve için nefesler tutuldu

7 Ekim 2009 09:27 tsi
Erbildeki zirve için nefesler tutuldu ABD'den Kuzey Irak'a “PKK'nın kaynaklarını kurutun” baskısı artıyor.

İrem Köker / Hürriyet

ABD, terör örgütü PKK'ya malzeme ve para akışının kesilmesi için Bağdat hükümetinin ve Kuzey Irak yönetiminin daha fazla çaba göstermesini istedi.

ABD'nin Ankara Büyükelçisi James Jeffrey, İstanbul'da düzenlenen Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası toplantıları sırasında hurriyet.com.tr'nin sorularını yanıtladı.

Jeffrey, "Biz, Türkiye ve Irak, PKK'yı silahsızlandırılması ve yok edilmesi gereken bir terör örgütü olarak görüyoruz. Hem Irak hükümetinden hem de Kürdistan Bölgesel Hükümeti'nden PKK'nın ve Kandil Dağı'nın tedarik ve para yollarını kesme konusundaki çabalarını artırmalarını istedik" dedi.

KRİTİK ZİRVE

Büyükelçi, önümüzdeki hafta Erbil'de yapılacak kritik zirveyle ilgili bir soru üzerine de bu zirvenin en önemli gündem maddelerinden birinin de PKK ile mücadele olacağını belirtti.

Türkiye-ABD-Irak üçlü güvenlik zirvesi Bağdat dışındaki ilk toplantısını önümüzdeki hafta Erbil'de yapacak. Bu zirvenin Kandil'deki PKK terör örgütünü silahsızlandırılması operasyonu olacağı ifade ediliyor.

Jeffrey, Kürt açılımı konusunda da ABD'nin Vietnam, Afganistan ve Irak'ta elde ettiği tecrübelerden çok şey öğrendiklerini belirterek, terörle mücadelenin yalnızca teröristlere karşı değil aynı zamanda teröre desteğe yol açan sebeplere de karşı olması gerektiğini vurguladı.

ERMENİSTAN PROTOKOLÜ

PKK ile mücadelenin yanı sıra Türk-Amerikan ilişkilerini etkileyen bir diğer önemli mesele de Türkiye'nin Ermenistan ile ilişkilerini normalleştirme süreci.

Cumartesi günü Türk ve Ermeni Dışişleri Bakanları, üzerinde uzlaşıya varılan protokolleri imzalayacak. Protokoller iki ülke parlamentolarının onaylamasının ardından yürürlüğe girecek.

Jeffrey, uluslararası kamuoyunun bu sürece çok büyük destek verdiğini ifade ederek, "Her iki ülkenin de kendi onay süreci var. Zaman zaman bu tarz adımları atmak zor olur. O yüzden biz sadece bekleyip göreceğiz" diye konuştu.

Doğan Grubu'NA VERGİ CEZASI

Gerek Türkiye'de yerleşik gerekse de ziyarete gelen Amerikalı yetkililerin son dönemde yaptıkları vurguların başında basın özgürlüğü konusu geliyor.

ABD Büyükelçisi de Doğan Grubu'na kesilen eşi görülmemiş vergi cezasıyla ilgili bir soru üzerine basın özgürlüğünün Washington için önemine vurgu yaptı.

Jeffrey, "Hukuk, vergi ve idari konulara girmek istemiyoruz. Konunun detaylarını bilmiyoruz... Özgür basını bastırmaya ya da müdahaleye yönelik herhangi bir işaretin olmasından büyük kaygı duyarız" diye konuştu.



Bu haber 452 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,044 µs