En Sıcak Konular

Ceylan'ın annesi: Niçin gelmedin?

7 Ekim 2009 09:06 tsi
Lice'de katledilen Ceylan Önkol'un annesi Saliha Önkol, savcıya 'Olay yerine neden gelmedin?' diye sordu. Aile askeri birlik hakkında suç duyurusunda bulundu.

Diyarbakır'ın Lice ilçesine bağlı Şenlik köyde koyun otlatırken meydana gelen patlamada hayatını kaybeden Ceylan Önkol'un (12) ailesi, olaya sebep olanlar hakkında suç duyurusunda bulundu.

Açılan soruşturma çerçevesinde bilgilerine başvurulmak üzere Lice Cumhuriyet Savcılığı'na çağrılan aile, havan mermisinin atıldığını iddia ettikleri askerî birlikten şikâyetçi oldu. Anne Saliha Önkol, evlerinin 150 metre uzağında bulunan birliğin Ceylan'ı doğrudan hedef seçtiğini belirterek, kızını öldürenlerin hesap vermesi gerektiğini söyledi. Savcıya, kızının cesedi başında 7 saat beklediğini ifade eden Saliha Önkol'un, 'Niçin olay yerine gelmediniz?' diye sorduğu öğrenildi.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı geçen hafta Lice'ye bağlı Şenlik köyü Paşaçiya mezrasında, koyunları otlatırken meydana gelen patlama sonucu hayatını kaybeden Ceylan Önkol ile ilgili soruşturma başlatmıştı. Olay günü patlamanın olduğu bölgeye gitmeyen savcı, Ceylan'ın annesi Saliha, babası Refik ve ağabeyi Rıfat Önkol'u bilgilerine başvurmak üzere Lice'ye çağırdı. Önkol ailesi ikamet ettiği köylerinden sabah saatlerinde ilçeye gelerek, olayın yaşandığı günü savcıya anlattı.

CEYLAN, ÖLMEDEN ÖNCE KUR'AN OKUMUŞ

Anne Saliha Önkol, kızının parçalanmış cesedi başında 7 saat beklediğini belirterek, "Savcıya neden olay yerine gelmediğini sorduk." dedi. Kızının koyunları otlatmaya gitmeden önce Kur'an-ı Kerim okuyup, dua ettiğini ifade eden anne Önkol, "Ceylan koyunları alarak yazın kaldığımız evin arkasına götürdü. Yaklaşık 1 saat sonra patlama sesi geldi. Ardından daha yüksek sesle ikinci patlama oldu. Mayın patladı diyerek kızımın olduğu yere koştum. Baktım kızım paramparça olmuş. Çevreden komşular geldi. Saatlerce savcıyı bekledik gelmedi." diye konuştu. Savcıyı beklerken elinde küçük bir kamera ile köy imamının geldiğini söyleyen anne Önkol, akşam saatlerinde kızının cesedinin karakola götürülerek otopsisinin orada yapıldığını dile getirdi. Ceylan'ın babası Refik Önkol ise savcıya olay yerinde ve sonrasında yaşananlar hakkında gördüğü bütün şeyleri anlattığını söyledi. Baba Önkol, "Savcıya 'Olay yerine neden gelmediniz?' diye sordum. Savcı 'Ben gelmiyorum diye bir şey söylemedim ve gerekeni yaptım.' dedi. Ben de görevi olduğu halde gelmeyen kim varsa ondan şikâyetçi olduğumu ilettim." açıklamasında bulundu.

Kızının patika yollarda kendine yol açmak için yanına satır aldığı bilgisini veren Refik Önkol, "Satırın sapı boru şeklindeydi. Ceylan yürürken onu başkalarına benzetmişler. Satırı da silaha benzetmişler. Ateş etmişler. Havan ya da roket satıra isabet etmiş. Kızımı hedef olarak seçtiler. Dürbünden kameradan bakmadan ateş ettiler. Ben askerî birlikten şikâyetçi olduğumu dile getirdim." dedi.

Ceylan'ın abisi Rıfat Önkol da savcıya ifade verdikten sonra askeri birlik hakkında şikâyetçi olduklarını belirten dilekçeyi aynı savcıya verdiklerini kaydetti. Kardeşinin katillerinin hesap vermesi gerektiğini dile getiren ağabey Önkol, "Katili kimse ortaya çıkarılsın. 1990'lı yıllarda buna benzer çok olay yaşandı. Kimse cesaret edip hiçbir girişimde bulunamıyordu. Bir masum çocuğu öldürmenin cezası neyse katillerin bulunup verilmesini istiyoruz." şeklinde konuştu.

12 yaşındaki Ceylan Önkol, 28 Eylül 2009 günü evlerinin yakınında koyun otlatırken iddiaya göre askeri birlikten atılan havan mermisinin isabet etmesi sonucu hayatını kaybetmişti.



Bu haber 658 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,595 µs