En Sıcak Konular

KKTC halkı AB’ye güvenmiyor

6 Ekim 2009 18:46 tsi
AVRUPA Birliği'nin yaptırdığı Eurobarometer 71 anketinin sonuçları açıklandı. Avrupa Birliği’ne güven oranlarında bir önceki çalışmaya göre yüzde 12’lik bir düşüş gösteren Kıbrıslı Türkler, Macaristan ve birleşik krallığın ardından ‘Bir

Avrupa Birliği’nin (AB) toplam 31 ülke veya bölge genelinde, 27 üye devlet yanında 3 aday devlet ile Kıbrıs Türk halkını kapsayan 71’inci Eurobarometer sonuçları açıklandı. Açıklamanın ortaya koyduğu verilere göre Kıbrıslı Türklerin AB’ye güveni azalıyor.

Araştırma sonuçlarına göre, AB’ye güven oranlarında Eurobarameter-70 çalışmasına kıyasla yüzde 12’lik bir düşüş gösteren Kıbrıslı Türkler, Macaristan ve Birleşik Krallığın ardından AB’ye en az güvenen topluluk.

Araştırmaya göre Kıbrıslı Türklerin hayattan memnuniyet oranı ise % 53. AB’ne üye 27 ülkenin hayattan memnuniyet ortalamaları ise %77. Kıbrıslı Türklerin memnuniyet seviyesi ortalamanın bir hayli altında. Kıbrıslı Türklere göre toplumun önündeki en önemli iki sorun ekonomik durum ve işsizlik. Yaptıkları genel durum değerlendirmesinde Kıbrıslı Türkler, ekonomik durumun toplum önündeki en önemli sorun olduğunu ortaya koydu. Araştırmada, ikinci en önemli sorun olarak ise işsizlik öne çıktı. Kıbrıs Konusu ise yüzde 27 oranıyla 3’üncü sırada yer aldı. Araştırmaya göre, “geçmişte genel olarak Kıbrıslı Türklerin en önemli sorun olarak ortaya koymakta olduğu Kıbrıs konusu, Eurobarameter 70 ve Eurobarameter 71 çalışmalarında önem kaybetmekte olduğu gözlemleniyor.

Araştırmaya göre, Kıbrıslı Türkler kendilerini Avrupalı hissetmiyor. Çalışmaya katılan Kıbrıslı Türklerin sadece % 26’sı kendisini Avrupalı hissettiğini ortaya koydu.

KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca, Kıbrıs Türk halkının Avrupa Birliği’ne (AB) güveninin azalmasının nedeninin, Rum tarafının AB üyeliğini Kıbrıs Türk halkı aleyhine istismar etmesi olduğunu kaydetti. Bugünkü basın brifinginde Eurobarometer araştırmasının sonuçlarını da değerlendiren Erçakıca, özellikle AB’ye karşı güvensizliğin istikrarlı artış göstermesinin, Kıbrıs’ın gelecek vizyonuna ilişkin ortak kaygıları ve hedefleri paylaşan bütün ilgililerin artık ortak iletişim stratejisiyle iki halka ulaşması ve kendilerini anlatmasının gerekliliğini de ortaya koyduğunu söyledi. Hasan Erçakıca, AB’nin ve Rum tarafının da bu neticeyi çıkarması gerektiğini belirterek, bu sonuçların Rum tarafının davranışlarından kaynaklandığını; Rum tarafının AB üyeliğini Kıbrıs Türk halkı aleyhine istismar etmesinin, ortaya çıkan sonuçların başlıca sorumlusu olduğunu kaydetti.

Erçakıca, şöyle dedi: “Kıbrıs Türk halkının duygu ve düşüncelerini ortaya koyan araştırma sonuçları, Kıbrıs’ın geleceğine ilişkin vizyonu paylaşan bütün tarafların ve ilgililerin, sorunun çözümü ile ilgili ortak ve iki halkı dikkate alan bir ’iletişim stratejisi’ izlenmesi gerekliliğini ortaya koymaktadır. Kıbrıs Türk halkının AB’ye duyduğu güvenin sürekli olarak azalmakta olmasının nedenleri, özellikle ve öncelikle AB üyeleri tarafından kavranmalı ve bu güvenin geri kazanılması için çaba harcanmalıdır.

Hürriyet



Bu haber 551 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,855 µs