En Sıcak Konular

Hindistan dünyanın suyunu çekince

6 Ekim 2009 16:29 tsi
Hindistan dünyanın suyunu çekince Hindistan yeraltı sularını haddinden fazla çekti. Dünya bir değil iki tehlikeyle karşı karşıya kaldı..

New Scientist dergisinin haberine göre, uydudan yapılan ölçümler, Hindistan'ın kuzeyinde her yıl yeraltından 54 trilyon litre su çekildiğini gösteriyor.

Bu durum, büyük bir su krizine yol açmakla kalmıyor küresel düzeyde deniz seviyesinin yükselmesini de beraberinde getiriyor.

Haydarabad'daki Milli Jeofizik Enstitüsü'nden Virendra Tiwari ve ekibi, 2002'den beri dünya çapındaki yeraltı su kaybını uydular vasıtasıyla ölçtü.

Elde edilen verilerde, Hindistan'ın kuzeyi ve etrafındaki yeraltı sularının alışılmadık ölçüde hızla çekildiği belirlendi. Tiwari ve ekibi, 2002-2008 arasında yılda 21 milyon olimpik yüzme havuzunu dolduracak kadar su kaybı olduğunu hesapladı.

Colorado Üniversitesi'nden John Wahr, haddinden fazla su çekilmesinin esas nedeninin tarım olduğunu söyledi. Bu eğilimin devam etmesi halinde bölgede yaşayan 600 milyon insanın gelecek birkaç yılda ciddi su sıkıntısıyla karşı karşıya kalabileceği belirtiliyor.

Aşırı su çekilmesinin başka olumsuz etkileri de bulunuyor. Yeraltından çekilen bu suyun çoğu okyanuslara akıyor. Tiwari'nin ekibi, bu yüzden küresel düzeyde denizlerde su seviyesinin yılda 0,16 milimetre yükselebildiğini hesapladı. Bu miktarın, toplam deniz seviyesi yükselmesinin yüzde 5'ine tekabül ettiği belirtiliyor.

 



Bu haber 773 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,815 µs