iyibilgi" /> iyibilgi"/>

En Sıcak Konular

Ebedi hayat iksiri 3 ülkeden geçer!

6 Ekim 2009 14:20 tsi
Ebedi hayat iksiri 3 ülkeden geçer! Nobel Tıp Ödülü, ebedi hayatın kimi sırlarına yaklaştıkları için 3 Amerikalı bilim adamına verildi. iki soru var: 'Yazılımın'ın neresi çözüldü? Ve bilim aramları nasıl ‘küresel bir üçgen’ oluşturuyorlar! iyibilgi

Ebedi yaşam demeyelim ama hayli uzun hayatın sırrına ilişkin sırların “hücre”de bulunduğuna ilişkin kanaate herkes sahipti zaten ama.. Neticere onlar buldu.

Prof. Elizabeth Blackburn, Prof. Carol Greider ve Prof. Jack Szostak, kanser ve yaşlanmayla ilgili araştırmaları dolayısıyla 2009 Nobel Tıp Ödülü’ne değer görüldü.

Resmi cümle böyle. Ama üzerinde düşünüldüğünde, ister istemez, “bu çalışmaların ebedi hayatın kapısını açabileceği” fikri insanı dürtmeye başlıyor.

Bu 3 bilim insanının “yaşlılık” ile ilgili bilinmeyenleri nispeten bulmaları, ödül kazanmalarında daha büyük ağırlık tuttu aslında. Yani sonsuz hayat değil ama en azından “sağlıklı uzun yaşam”ın sırrı denebilir.

Nobel komisyonunun dediği şu; “bilim insanlarının, kromozomların hücre bölünmeleri sırasında nasıl mükemmel kopyalandıkları ve parçalanmaya karşı nasıl korundukları konusunda biyolojideki temel sorunu çözdükleri belirtildi. Ödülü kazanan bilim insanları, çözümün kromozomun ucunda ve bunları şekillendiren enzimde olduğunu gösterdiler.”

Tam da mesele bu aslında. Yani insanı bir bilgisayar olarak kabul ettiğimizde, çözümlenen bölüm “software”in yani, “yazılımın” bir parçasına denk düşüyor!

Elbette konu hücre, parçalanması, kopyalanması olduğunda mesele hemen kansere kayıyor. Ancak tedavide imkan yaratsa da, asıl önem yine de hücre üzerindeki bu çalışmalarda!

Ama şunu da merak ettik doğrusu: Soru şu ise, hücreler nasıl mükemmel kopyalanıyor ve parçalanmaya karşı nasıl korunuyor ise buradaki temel sorun neydi?

İki.. Böylece Nobel ödülü ABD’ye gitti!. Neden? Çünkü üçü de ABD’li ama ABD doğumlu değil! Biri öyle. ABD-İngiltere-Avustralya.

Yani “commonwealth üçgeni”! Kanada eksik de sanmayın. Vardır "bio-öykü"lerin bir yerinde!

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,329 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    3,263 µs