En Sıcak Konular

Türkiye IMF görüşmelerinde sonuç yakın

6 Ekim 2009 11:58 tsi
Türkiye ile Uluslararası Para Fonu (IMF) arasında dolaylı olarak yürütülen görüşmelerin, doğrudan görüşmelere dönüşmesi sürecinde IMF'nin cevabının beklendiği belirtildi.

AA muhabirinin yetkililerden aldığı bilgiye göre, gelinen noktada, IMF'nin kısa bir süre içinde görüş bildirebileceği, Fon'un Türkiye'nin, muhtemel bir anlaşmanın önünde engel olarak gördüğü konulara, eskiye göre ''daha sıcak ve anlaşmaya daha yakın'' baktığı kaydediliyor.

IMF yetkililerinin, yıllık toplantıların hemen ardından, kısa bir süre içinde görüş bildirebilecekleri belirtiliyor.

Fon ile temel anlaşmazlık konularından birinin merkezi hükümetten belediyelere aktarılan kaynaklar konusu, diğer bir konuyu da Gelir İdaresi Başkanlığının özerkliği konusu oluşturuyor.

Türkiye'nin, vergi idareleri konusunda gelişmiş ülkelerde olduğu gibi, vergi hukuku ve uygulamalarının net bir şekilde ortaya konduğu, kesin cezai yaptırımların belirlendiği, hiçbir tereddüte imkan vermeyecek geniş kapsamlı bir yasal sistemi uygulayacağını IMF tarafına bildirdiği ifade ediliyor.

Vergide öncelikle herkesçe anlaşılabilir mevzuat düzenlemesi olacak. Ardından, vergi oranları adil ve şeffaf bir şekilde uygulanacak. Etkin ve geniş kapsamlı denetim ve yaptırım sistemi oturtulacak.

IMF'nin, uluslararası standartlara sahip bir vergi idaresi sistemini prensip olarak kabul ettiği kaydediliyor.

Orta vadeli programın, herhangi bir IMF ve benzeri dış kaynak öngörmediğini belirten uzmanlar, dünya ekonomisindeki toparlanma sürecinde, Türkiye'nin, uluslararası piyasalardan da dış finansman sağlamaya devam edebileceğini, bunu IMF tarafının da bildiğini vurguluyorlar.

IMF KREDİSİ, BÜTÇE AÇIĞI İLE ÖZEL SEKTÖRE KAYNAK OLARAK KULLANILACAK

IMF ile anlaşmanın, düşük maliyeti nedeniyle büyük olasılıkla Stand-By düzenlemesi şeklinde olacağı ve alınacak kaynağın, 2010 ve 2011 yılındaki bütçe açığının finansmanı ile özel sektöre kaynak aktarmada kullanacağı belirtiliyor.

Yetkililer, bu yılın finansman ihtiyacının 10 milyar dolar düzeyinde seyir edeceğini, bu yıl ile ilgili bir sorunun olmayacağını, ancak, gelecek yıldan itibaren yüksek bütçe açığının, iç borçlanma açısından finansman ihtiyacını artıracağını vurguluyorlar.

Türkiye'nin, Meksika'nın da aldığı gibi 25-30 milyar SDR (Özel Çekme Hakkı-yaklaşık 50 milyar dolar) çekebilme imkanının bulunduğunu, yeni kota artışının da buna olumlu etkide bulunacağı belirtiliyor.

Türkiye'nin, cari açığının sorun olmadığını, ithalatın da ihracattan daha hızlı azaldığını vurgulayan yetkililer, bu nedenle dış finansman değil, iç finansmanın öne çıkacağını, bütçe açığının yüksek olacağı bir ortamda, iç borçlanma maliyetlerinin yükselmemesi ve ekonomik büyüme ile istihdamın artırılması amacıyla özel sektöre daha çok fon sağlama imkanının ön plana çıkacağını, bu çerçevede de IMF kaynağının önem kazanacağını ifade ediyorlar.

AA

 



Bu haber 514 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,485 µs