devlet kapitalizmi | " /> devlet kapitalizmi | "/>

En Sıcak Konular

Soros uyardı: Sonumuz devlet kapitalizmi

6 Ekim 2009 11:00 tsi
Soros uyardı: Sonumuz devlet kapitalizmi Uluslararası Para Fonu (IMF)-Dünya Bankası'nın yıllık toplantıları, dünya finans sisteminin tanınmış simalarının katıldığı seminerlerle devam ediyor.

Zirve kapsamında düzenlenen 'Dünya finans sisteminin geleceği' konulu seminere konuşmacı olarak katılan uluslararası yatırımcı ve Soros Fon Yönetimi Başkanı George Soros, krizde finansal sistemin temelde çöktüğünü ve bunun, sistemin yanlış temeller üzerine kurulduğunu gösterdiğini söyledi.
2008'deki olayların 'kötü bir rüya' olarak görüldüğünü anlatan ünlü yatırımcı, insanların yaşananları unutmak istediğini ancak bunun mümkün olmadığını kaydetti. Soros, finansal sistemde küresel düzenlemelerin önemine işaret etti. Küresel finansal sistemin korunması ve buna yönelik düzenlemelerin uygulamaya konulmasının çok zorlu ve büyük bir iş olduğunu vurgulayan Soros, "Ancak başarılı olmazsanız alternatif bir sistem var. Ve bu sistem zaten kendini göstermeye başladı. Bu, benim devlet kapitalizmi olarak adlandırdığım sistem. Devlet kapitalizmi çok taraflı değil, iki taraflı bir temelde işleyişini sürdürür. Bunun çok talihsiz ve verimsiz bir gelişme olacağını düşünüyorum. Küresel finansal sistemin etkin ve güçlü bir şekilde yeniden organize edilmesini sağlamakta başarısız olmamız durumunda, diğer alternatif devlet kapitalizmidir. Bu biraz Çin sistemine benziyor. Ancak Çin bile bu etkisiz sistemi istemez." dedi.

Küresel kriz sebebiyle hükümetlerin duruma müdahale etmek zorunda kaldığına değinen George Soros, krizden sonra piyasalara inanılmaz miktarda likidite sağlandığını ve birçok garantiler verildiğini ifade etti. Özel sektörün tekrar devreye girdiğinde bu teşviklerin geri çekileceğini vurgulayan Soros, şöyle konuştu: "Bu krizden çıkış stratejisi dediğimiz şey. Şimdi bununla nasıl yüzleşebiliriz? Ben krize karşı alınan önlemlerden çıkış için hâlâ çok erken olduğunu düşünüyorum." Konuşmasında Amerikan bankacılık sistemini de değerlendiren Soros, şu değerlendirmeyi yaptı: "Amerikan bankacılık sistemi aslında iflas etti. 25 yıldır süren aşırılıklar sebebiyle ABD'nin iyileşme süreci çok yavaş olacak. Bu 5 yıl ya da daha fazla sürecek. Bu kurtarma paketleri sona erdiğinde ABD'de yeni kurtarma paketlerine ihtiyaç olacak." Soros, Avrupa'nın ise krizden hızla toparlanarak çıkacağını kaydetti. Soros, krize karşı alınan önlemlerden çıkış için hâlâ çok erken olduğunu söyledi. Finansal sistem açısından bir dönemin sonuna gelindiğini belirten Soros, "Ne yazık ki bu durum tam anlamıyla anlaşılmadı. Çok geniş çaplı bir reforma ihtiyacımız var. Ancak bunu gerçekleştirmek çok zor. Vergi düzenlemeleri zorluk meydana getiriyor. Her ülke sermayeyi kendine çekmek istiyor. Uluslararası düzeyde ortak düzenlemeler sağlamak zor olacak." şeklinde konuştu.

Zaman



Bu haber 488 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,484 µs