En Sıcak Konular

Putin, Ortadoğu'yu okşayacak

0 0 0000 00:00 tsi
Putin, Ortadoğu'yu okşayacak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin resmi temaslarda bulunmak üzere 11 - 13 Şubat tarihlerinde Ortadoğu turuna çıkıyor.

Boris Yeltsin'in 1999 yılında Ürdün Kralı'nın cenaze törenine katılışı sayılmazsa Suudi Arabistan, Katar ve Ürdün'ü kapsayacak gezi ile Rusya, Devlet Başkanı düzeyinde ilk defa bölgeye ziyarette bulunmuş olacak. Aylardır hazırlıkları devam eden temaslarda Rusya önemli neticeler alacağını umuyor.

Ürdün Kralı Abdullah II, 2001'den bu yana Rusya'ya altı defa geldi. Katar Emiri Şeyh Hamad bin Khalifa Al Thani 2001 yılında Moskova'ya gelmişti. Suudi Kralı Abdullah bin Abdul Aziz al-Saud da 2003 yılında veliaht olarak Rusya'da temaslarda bulunmuştu. 2001 ve 2003 yılları Rusya ve Ortadoğu ülkeleri arasında yoğun siyasi ve ekonomik ilişkilerin yaşandığı bir dönem olmuştu. 11 Eylül, Ortadoğu'nun tarihinde önemli değişimlere yol açtı. Irak'ın işgali ile başlayan süreçte bölge ülkeleri kendi iç problemleri ile uğraşmak zorunda kaldı. Aynı dönemde de Rusya içeride politik ve ekonomik bir istikrar yakaladı.

Daha önce hiç olmadığı kadar bölgede inisiyatif alma adına büyük bir fırsat yakalayan Rusya son yıllarda bölge ile ekonomik ilişkileri geliştirmek ve Ortadoğu barış sürecine katkı sağlamak amacı ile yoğun çabalar gerçekleştiriyor. Rusya'nın çabaları 2005 yılında İslam Konferansı Örgütü'ne gözlemci statüsü ile kabul edilmesi, 2006 yılında Rusya ve İslam Dünyası Vizyon Grubu'nun oluşturulması gibi güven artırıcı kurumsal yapılarla desteklendi.

Rusya'da yaşayan 20 milyondan fazla Müslümanla yönetim arasındaki iletişimi örnek gösteren Moskova, ABD'nin Afganistan ve Irak operasyonlarındaki başarısızlığı ve Filistin sorununa ciddi bir çözüm üretememesini de değerlendirerek bölgede ABD'ye karşı denge olmak için paçaları sıvamış durumda.

Bölgeye ziyaret sebebini açıklayan Putin, "Biz bölgede herhangi bir ülke ile rekabet halinde değiliz. Biz bölge ile ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz. İstikrarlı bir bölge Rusya'nın çıkarları açısından önem arz etmektedir. Bölge liderleri ile akut hale gelmiş bölge sorunlarının çözümü için çaba sarf edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Rusya petrol, doğal gaz ve boru hatlarında işbirliği başta olma üzere, elektrik santralleri, ulaşım, inşaat, teknoloji ve uzay çalışmalarını kapsayan onlarca projeyi bölge ülkeleri ile paylaşacak. Özellikle silah satışı konusunda da bölgede var olmak isteyen Moskova'nın, bölge ülkelerine askeri alanlarda işbirliğini sağlayacak cazip tekliflerle gideceği kaydediliyor.
 
zaman



Bu haber 231 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,469 µs