En Sıcak Konular

Çiçek: Demokratik açılımı sırtından vuranlar var

6 Ekim 2009 10:37 tsi
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, demokratik açılımı destekler gibi görünüp el altından kuyu kazanlar olduğunu söyledi.Çiçek terörden rant sağlayan kesim olduğunu ve dışardan beslendiklerini belirtti.

'Açılımı destekliyoruz' deyip el altından kuyu kazanlar var

Soruları cevaplayan Hükümet Sözcüsü Çiçek, açılıma karşı çıkanların arasında bazı rant çetelerinin de bulunduğunu savundu. Çiçek şöyle konuştu: "Terörün devam etmesinden beslenen bir kesim var. Önemli bölümü dışardan, bir kısmı siyasî rant elde ediyor. Sureti haktan gözüküp, 'biz de bu açılımı destekliyoruz' deyip el altından kuyu kazanlar var." Bakan Çiçek, DTP'li milletvekillerinin ifade vermeye polis zoruyla getirilmesi konusundaki anayasal sıkıntılara da dikkat çekti. Çiçek bu konuda şunları kaydetti: "Mevzuat, ihtiyacı karşılamıyor. Yeni bir kural konulması gerekiyorsa bunu Parlamento yapar. Yenisi çıkıncaya kadar eskisini uygulamak gibi de bir zaruret var. Gidip ifade verebilirler. Susma hakkını da kullanabilirler."

Bakan Çiçek, "367'ye niye karşı çıktık?" diye sorarken cevabı kendisi verdi: "Yerindelik olduğu için." Çiçek, yasa yanlış ise düzeltmenin kendilerine düşeceğini ancak DTP'lilerin de susma hakkını kullanarak gidip ifade verebileceğini kaydetti.

Türkiye'de yargı konusunda yaşanan sıkıntıların genel olarak Anayasa'dan kaynaklandığını belirten Çiçek'in anayasa değişikliğini şart koşan değerlendirmesi de şöyle: "Bu Anayasa, bu şekliyle varlığını sürdürdüğü müddetçe her gün, her an bir kriz çıkar. Bugün ifadeyle ilgili, yarın başka öbür gün bambaşka. Bu topal, miadı dolmuş Anayasa devlet işlerinde ahengi ortadan kaldırıyor, kurumlar arası çekişmeye büyük ölçüde çanak tutuyor." Demokratik açılım konusunda belli bir paket beklentisi içine girilmesinin hata olacağını aktaran Bakan Çiçek'in hatırlattıkları çalışmalar arasında 2002'den beri OHAL'in kaldırılmasından, özel teşebbüsün de radyo televizyon yayını yapabilmesi ile ilgili çalışmalar ve GAP'a verilen destek dikkat çekici. Bakanlar Kurulu'nun son aldığı AİHM kararlarının gereğinin yapılması ve taş atan çocukların terör suçu kapsamından çıkarılması da Çiçek'in verdiği örnekler arasında.

Çiçek'in bir de sitemi var: "Sadece OHAL'i kaldırın bu bile bize yeter diyenler bir teşekkür bile etmediler." CHP kendi raporuna iyi baksın Cemil Çiçek muhalefetin açılıma yönelik tutumuna tepkili: "Ülkenin yönetimine taliplerse bu soruna nasıl çözüm ürettiklerini de ortaya koymaları lazım. CHP'nin 89 raporunu okudum 99'u da okudum. Bayağı kapsamlı. Tedbirlerin bir kısmını biz almışız, bir kısmını alıyoruz. Rapor ortada. Ne söylemişler 89 raporunda iyi baksınlar. İnsanların talepleri var senelerdir devletten, AK Parti'den değil. Eğer çözemiyorsak bizden sonraki iktidarlardan. E bunları çözmeyeceğim. Kim çözecek? Başka bir ülke mi gelip çözecek? İnsanların haklarını bir lütuf olarak göremezsiniz. Hak haktır. Yokluğundan dolayı istismar eden varsa bu hak sağlandığında zaten bu istismar kısmı da ortadan kalkacak."

zaman



Bu haber 545 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,082 µs