En Sıcak Konular

Dolarda düşüş sürecek mi?

6 Ekim 2009 10:06 tsi
Gösterge tahvilin bileşik faizi dün Hazine ihalelerine gelen rekor taleple birlikte tarihte ilk kez yüzde 8 seviyesinin altına inerken bankacılar piyasaların bugün de ihaleleri takip edeceğini, ayrıca Başbakan Tayyip Erdoğan'ın IMF ile bazı konularda anl

Hazine bugün 7 Ekim 2009 valörle 3 Ağustos 2011 itfalı TL cinsi iskontolu tahvil, 6 Ağustos 2014 itfalı TL cinsi sabit kuponlu tahvil ve 28 Eylül 2016 itfalı TL cinsi değişken kuponlu tahvil ihraç edilecek.

Başbakan Tayyip Erdoğan, ABD gazetesi Wall Street Journal ile yaptığı söyleşide IMF'nin gelir idaresinin özerkliği konusundaki talebiyle ilgili anlaşmazlığın çözüldüğünü ve yakında yeni bir IMF programı konusunda anlaşmaya varılmasını istediğini kaydetti.

İhalelerin alım fırsatı yarattığını söyleyen bir tahvil/bono masası işlemcisi, "Lokal bankalar alım için ısrarlı o nedenle ihalenin gösterge faize bir baskısı olmaz. Bugün yeni gösterge tahvilin ihalesi olacak. İhale sırasında eski gösterge tahvilin faizi hangi seviyedeyse, yeni gösterge tahvilin faizi de o seviyeden çıkacaktır" dedi.

Gösterge faizde tezgahüstünde yüzde 7.80 seviyelerden işlem olduğunu söyleyen bir başka bankacı ise tahvil/bono faizlerinin hangi seviyelere gerileyeceğini söylemenin çok zor olduğunu, piyasada TCMB'nin politika faizinde yüzde 6 seviyelerinin altını bile fiyatlamaya başlayanlar olduğunu belirtti.

Tahvil/bono piyasasında dün spot kapanışta yüzde 8.23, valörlü işlemlerde ise yüzde 8.04 olan 11 Mayıs 2011 itfalı gösterge kıymetin ortalama bileşik faizi bu sabah tezgahüstü piyasada ilk işlemlerde yüzde 7.77/7.87 seviyesindeydi.

Başbakan Erdoğan'ın açıklamasını değerlendiren bir bankanın döviz masası işlemcisi "Başbakan Erdoğan'ın böyle bir açıklama yapması bence önemli. Dolarda bir miktar aşağı hareket görüyoruz. Belki bu açıklamayla devamı gelebilir. Açıkçası iyi şeyler söylemiş ama ayrıntılarına bakmak gerekli. Dolar/TL ve bonoda bugün aşağı yönlü hareketin devamını bekliyorum."

Dolar, bir İngiliz gazetesinde Arap ülkelerinin petrol ticaretinde dolar kullanımına son vermek istedikleri yönünde çıkan haberin ardından euro ve yen karşısında değer kaybetti.

Bankalararası piyasanın dün spot kapanışında 1.4850/1.4875 lira olan en iyi dolar alış ve satış kotasyonu, bugün TSI 0852 itibarıyla 1.4725/1.4770 seviyesindeydi. Aynı saat itibariyle euro/dolar paritesi 1.4713 seviyesinde işlem görüyordu.

İstanbul serbest piyasada ise dolar 1,4770, Euro 2,1700 liradan güne başladı.

Kapalıçarşı'da 1,4720 liradan alınan dolar 1,4770 liradan satılıyor. 2,1650 liradan alınan Euronun satış fiyatı ise 2,1700 lira olarak belirlendi.

Serbest piyasada dün kapanışta doların satış fiyatı 1,4860 lira, Euronun satış fiyatı ise 2,1710 lira olmuştu.

ABD borsaları, dört seanstır süren kayıpların ardından dün, açıklanmaya başlayacak üçüncü çeyrek sonuçları hakkındaki olumlu beklentilerin ve Ağustos 2008'den beri hizmet sektörünün ilk kez büyüdüğüne işaret eden verinin etkisiyle yükseldi.

TAHVİL-DÖVİZ-PARİTE

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Tahvil ve Bono Piyasası Kesin Alım Satım Pazarında işlem gören gösterge kağıdı 11 Mayıs 2011 vadeli tahvilin, bugün valörlü işlemlerinin saat 09.50 itibarıyla basit getirisi yüzde 7,85, bileşik getirisi de yüzde 7,68 ile tarihi en düşük seviyesine geriledi.

Bu tahvilin, aynı gün valörlü işlemlerinin önceki kapanışında basit getirisi yüzde 8,43, bileşik getiri yüzde 8,23 olmuştu.

DOLAR KOTASYONLARI

Bankalararası piyasada dolar kotasyonlarında alışta en düşük fiyat 1,4650,TL, en yüksek fiyat 1,4690 TL, satışta en düşük fiyat 1,4730 TL, en yüksek fiyat 1,4770 TL düzeyinde bulunuyor.

PARİTE

Uluslararası piyasalarda Euro-dolar paritesi 1,4711, sterlin-dolar paritesi 1,5969, yen-dolar paritesi ise 89,27 düzeyinde seyrediyor.

sabah



Bu haber 461 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    12,753 µs