En Sıcak Konular

Değişimi kolay kabul edemeyecekler

6 Ekim 2009 09:48 tsi
Değişimi kolay kabul edemeyecekler Mahir Kaynak, açılımın şifrelerini çözmeye çalışıyor...

Mahir Kaynak / Star

İktidarın demokrasi açılımına muhalefetin yaklaşımının olumsuz olduğu gözleniyor. Bu tavır ya herhangi bir sorun olmadığını ya da bugüne kadar uygulanan politikaların yeterli olduğunu düşündükleri anlamına gelir.  Meseleye bir başka açıdan bakarsak muhalefet açılımı engellemeye çalışıyor mu yoksa açılım sürecinde halkın kemikleşmiş değer yargılarının tepkiye dönüşmesini engelliyorlar mı yani bu süreçte bir amortisör görevi mi üstleniyorlar?

Bir sorun onu doğuran sebepler olmadan ortaya çıkmaz. Sadece bu sebeplerin olması da yeterli değildir. Onu kullanan bir gücün olması da gereklidir. Bu gücün siyasi bir hedefi vardır ve onu engellemek  ya sorunu ortadan kaldırmakla ya da siyasi hedefin gerçekleşmesini imkansız kılmakla mümkündür.

Bugüne kadar uygulanan politika güç kullanarak siyasi hedefe varılmasını engellemek olarak tezahür etti. Ancak bu sorunun ortadan kalkmasına değil üstünün örtülmesine yarardı ama bu bile gerçekleşemedi.

Şimdi sorun daha geniş bir çerçevede ele alınıyor. Açılım her soy ve inanca eşit mesafede bulunmayı öngörüyor. Bu strateji Kürtleri taraf olmaktan çıkarıyor daha doğrusu açılım tarafları olmayan bir eyleme dönüşüyor. DTP’nin sadece Kürtlere yönelik talepleri açılımın ruhuyla bağdaşmayan ayrıştırıcı bir eylem olarak algılanıyor.

Açılım kültürel alanda gerçekleşiyor gibi görünse de sonuçları açısından bölgesel dengelerde değişime yol açıyor ve Türkiye’yi çevre ülkelerle ayrıştıran duvarlar etkisizleşiyor.

Bu süreç içinde değişimi destekleyenler muhalefetin süreci engellemeye çalıştığını düşünüyor. Oysa bu değişime taraf olması zor olan bazı kesimler var ve bunların kısa dönemde tavır değiştirmeleri mümkün değil. Milliyetçi kanat kuruluşundan beri açılımın Türk soyu üzerinden yapılmasına inandı ve hedef olarak Türki toplulukları aldı. Şimdi her soy ve inançtan insanları kapsayan bir dünya görüşüne yabancı oldukları için değişime ayak uydurmaları zaman alacaktır.  Cumhuriyetin kuruluş felsefesini değişmez kabul edenler açısından bu değişim süreci kolay kabul edilebilecek cinsten değildir.

Bunları göz önüne alırsak muhalefetin karşı duruşunu doğal kabul etmemiz  ve onların peşinde giden kitlelere yapılanların hem gerekli hem de ülkemiz için bir fırsat olduğunu anlatmak gerekir.

Bölgede bir güç odağı olmanın bir macera olmadığını, dünyadaki şartların bizi bu yöne ittiğini ve sonucun aleyhimize olmayacağını anlatmalıyız. Ayrıca süreç içinde herhangi bir aksama olursa veya süreci engellemek, Türkiye’yi geriletmek isteyenler olursa muhalefet bu durumda uygulayacağımız politikalar açısında faydalı olabilir hatta iktidara onların gelmesi daha doğru olabilir.

Sonuç olarak süreç işliyor ve muhalefet demokratik kuralların dışına çıkmıyor.  Açılımın sınırlarının genişletilmesi ve böylece sorunun bir grubun isteklerinin karşılanmasının ötesine geçmesi takdire değer bir strateji.



Bu haber 422 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,470 µs