En Sıcak Konular

Horizon, 90 gün sonra özgür

6 Ekim 2009 09:10 tsi
Horizon 1, Suudi Arabistan'dan Ürdün'e giderken Aden Körfezi'nde 8 Temmuz'da silahlı deniz haydutlarınca ele geçirilmişti.

33 bin metrik ton sülfür yüklü gemi, 11 Temmuz'da Somali'nin Eyl Limanı'na demirletildi. Gemiyi ve mürettebatı kurtarma çalışmaları dün sonuçlandı.

Belirlenen fidye iki gün önce özel bir uçakla korsanlara ulaştırıldı. Edinilen bilgilere göre para, uçak, geminin üzerinden geçerken aşağı bırakıldı. Korsanlar, fidyenin kendilerine ulaştırılmasından 36 saat sonra Horizon 1'i serbest bıraktı. Horizon Deniz Ticaret Taşımacılık'ın avukatı Nilgün Yamaner, deniz korsanlarının dün saat 17.45 itibarıyla gemiden ayrıldıklarını açıkladı. Mürettebatın serbest kaldığını belirten Yamaner, "Gemi Ürdün'e hareket etti, personel daha sonra uçakla getirilecek." diye konuştu. Bu arada sağlık durumlarının iyi olduğu bildirilen geminin 23 mürettebatının 10 gün sonra ailelerine kavuşacakları öğrenildi.

TCG GEDİZ FIRKATEYNİ EŞLİK EDİYOR

Normal rotasına dönen gemiye dün akşam saatlerinde TCG Gediz fırkateyni tarafından da koruma sağlandığı bildirildi. Genelkurmay Başkanlığı internet sitesinden duyurulan bilgi notunda şu ifadeler kullanıldı: "Bölgeye intikal eden TCG Gediz (F-495) fırkateyni tarafından, geminin emniyeti tesis edilmiş, halihazırda erzak ikmali ile tıbbi destek sağlanmakta olup, ayrıca yakıt ikmali de yapılacaktır. Eyl Körfezi'nden ayrılacak Horizon 1'e intikali süresince bölgede TCG Gediz (F-495) tarafından refakat ve koruma sağlanacaktır."

Ulaştırma Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada ise şu görüşlere yer verildi: "Haydutlar tarafından kaçırılan Horizon 1 adlı Türk gemisi ile ilgili sorun, gemi donatanının yaptığı girişimler ve diğer çalışmalar sonucunda çözülmüştür."

AKABE LİMANI'NA DEMİRLEYECEK

Horizon şirketi adına Zaman'a yapılan açıklamada, geminin normal seyrine döndüğü aktarıldı. Geminin Ürdün'e doğru hareket halinde olduğu belirtilen açıklamada, "Gemimiz Akabe Limanı'na demir atacak. Bu yolculuk yaklaşık 7- 8 gün sürecek. Orada tüm mürettebatımız karaya ayak basacak. Daha sonra gemi, yeni mürettebatıyla yoluna devam edecek. Mağduriyet yaşayan 23 vatandaşımızı uçakla Türkiye'ye getireceğiz ve ailelerine kavuşturacağız." ifadeleri kullanıldı.

Kızımızı çok özledik, İstanbul'da karşılayacağız

Horizon 1'in serbest bırakıldığı haberi mürettebatın ailelerini sevince boğdu. Geminin 4. kaptanı Aysun Akbay'ın (24) İzmir'deki ailesi, mutlu haberi televizyondan duydu. Baba Özcan Akbay, kendileri için zor bir üç ay olduğunu anlattı. Akbay, "Heyecandan ne söyleyeceğimi bilemiyorum. Olayın sona ermesini heyecanla, sevinçle karşılıyoruz. Aysun'un gelmesini bekliyoruz artık. Şirket yetkilileri geminin önce Ürdün'e gideceğini söyledi. Buradan Ürdün'e personel götürüp oradakileri getireceklermiş." dedi. Anne Şerife Akbay ise bu anı yaşamanın inanılmaz olduğunu vurguladı. Bir an önce Aysun'a kavuşmak istediklerini ifade eden anne Akbay, "Onu İstanbul'da karşılamayı düşünüyoruz. Çok özledik. Kızıma doyasıya sarılmak istiyorum." diye konuştu.
 
zaman



Bu haber 491 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,362 µs