İşte Erdoğan’ı kızdıran o sözler | " /> İşte Erdoğan’ı kızdıran o sözler | "/>

En Sıcak Konular

İşte Erdoğan’ı kızdıran o sözler

6 Ekim 2009 02:08 tsi
İşte Erdoğan’ı kızdıran o sözler Başbakan Erdoğan’ın Al Capone benzetmesine gruptan yanıt geldi, açıklamada ek olarak ‘Putin-Erdoğan benzetmesini ailemizden kimse yapmadı’ dendi. Ancak kulislerdeki söylentiler farklı. İşte Arzuhan Doğan Yalçındağ’ın bir başkentte

Başbakan Erdoğan’ın Wall Street Journal’ın sorularına verdiği yanıtlar Türkiye’de hükümet ile medya grupları arasındaki mücadeleyi yeniden gündeme taşıdı.  Başbakan Erdoğan Doğan grubuna kesilen bir ceza ile ilgili gazeteye yaptığı açıklamada önce sürecin rutin bir vergi işlemi olduğunu söylüyor, ardından Al Capone ile ilişki kurarak “ABD’de Al Capone’nun üzerine gidildiğinde kimse ses çıkarmamıştı” anlamına gelen şeyler söylüyor. Ardından Erdoğan’a kendisine yöneltilen “Putin’le benzeşiyor” eleştirisi hatırlatılıyor. Erdoğan ise bu hatırlatmaya binaen “bu iddialar yakışıksız. Bana ve Putin’e saygısızlık” diyor.

O benzetmeye sert tepki

Elbette Doğan grubu gazetedeki çıkan haber Türkiye’ye ulaşır ulaşmaz apar topar açıklama yayınlıyor. Önce Al Capone benzetmesine karşı çıkıyor Doğan grubu. “Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Aydın Doğan ile Amerika ve dünyanın en büyük gangsteri olarak ün yapmış Al Capone arasında bir benzerlik kuran sözlerinin kastı aşan bir beyan olduğuna inanmak istiyoruz” diye başlayan açıklama şöyle devam ediyor: Al Capone, Amerika Birleşik Devletleri’nin en karanlık günlerinde adam öldürme, adam kaçırma, içki kaçakçılığı, haraç kesme, kumar gibi toplumsal ahlak açısından kabul edilemez suçlarla sivrilmiş, kurduğu suç örgütü ile uzun süre yasalardan kaçmış bir gangsterdir. Doğan Holding kurucusu Aydın Doğan ise, 50 yıldır yasal zeminde tüm şeffaflığıyla ödediği vergi, yarattığı istihdam ve kurmuş olduğu vakıf aracılığı ile gerçekleştirdiği sosyal hizmetler ile Türk iş dünyasının saygın bir üyesidir. Ardından açıklamada ilginç bir savunma yapıyor Doğan grubu. Erdoğan’ı kızdıran Putin benzetmesiyle ilgili “Doğan ailesinin hiçbir ferdi Sn. Başbakan ile Rusya Başbakanı Vladimir Putin arasında bir benzerlik imasında bulunmamıştır” diye açıkça kendisini savunuyor.

Sonu Al Capone’a benzer mi?

Elbette bu açıklamayla ilgili iyibilgi’nin söyleyeceği iki şey var. Birincisi Al Capone tartışmasıyla ilgili. Başbakan Erdoğan’ın dile getirdiği Al Capone bir zamanlar ABD’nin ele avuca sığmaz suç şebekesinin lideriydi. Amerikan güvenlik birimleri Al Capone’u ele geçirmek ve onu içeri atmak için ellerinden geleni ardlarına koymadılar, ancak bir türlü “açık” yakalayamadılar. Çünkü Al Capone tüm işlerini “kanıt” bırakmadan hallediyordu. Suç mahallinde kendisini içeriye götürecek hiç bir iz bırakmıyordu. Ancak Amerikalılar da aptal değiller... Al Capone’nun açığını suç mahallinde değil bu kez hesap defterlerinde aramaya başladılar. Çünkü amaç gangesteri içeriye tıkmak ve topluma daha fazla zarar vermesini engellemekti. Elbette adam kaçırma, adam ölldürme ve narkotik suçlarından içeriye girecek Al Capone’nun bir daha dışarıya çıkması mümkün olmazdı, ancak elde kanıt yoktu. Azılı suçlunun defterlerinde uzun süre yapılan incelemede beklenen o açık bulundu. Al Capone’nun hesap defterlerinde vergi usulsüzlüğü tespit edilmişti. İşte bu açık Al Capone’nu içeri tıkmak için Amerikan hükümetine bulunmaz bir fırsat verdi.

Doğan’a kırmızı kart

Başbakan Erdoğan’ın “Al Capone” benzetmesi bu yüzden önemli. Bu benzetme Doğan grubuna devletin nasıl baktığıyla ilgili ilginç ipuçları  veriyor. Çünkü hissettiğimize göre –ve aslında pek çok kişinin düşündüğü ancak açıktan söyleyemediği şeye göre- Doğan grubuna kesilen vergi cezasının ne Doğan grubun hükümete muhalefetiyle ne de Başbakan Erdoğan’ın “sinirlerine hakim olamamasıyla”  bir ilgisi var... Bu ceza hükümeti de basit bir muhalif basın savunmasını  da aşıyor artık. Bu ceza farklı nedenlerle Doğan grubuna çıkarılmış bir “kırmızı kart” niteliğinde. Doğan grubu oyundan dışarıya atılıyor. Kamuoyunda öne çıkan pek çok kişi o nedenleri biliyor ancak kimse açıklamıyor, bu konuda konuşamıyor.

Arzuhan’ın Washington günlüğü

İyibilgi’nin söylemek istediği ikinci şey de açıklamanın son paragrafıyla ilgili... Açıklamada “Erdoğan’ın Putin’e hiç bir aile üyesi tarafından benzetilmediği” şeklinde bir bölüm vardı ya... iyibilgi kulislerde dönen söylentileri şöyle bir yokladı. Arzuhan Doğan Yalçındağ’ın yakın zamanda Washington’da kimi kapalı toplantılarda yaptığı konuşmalara göz attı. Yerin kulağı var... Kulislerdeki söylentilere göre - hem de TÜSİAD başkanı kimliğiyle - Arzuhan Doğan Yalçındağ, Başbakan Erdoğan için “resmen Putin’e benzemeye başladı” diye salvolar yapmış. Eğer bir yanlış anlama yoksa -çünkü isim vermemiş- "iş dünyasının demokrasi mücadelesine destek" istemiş. Erdoğan bu salvolara kızmış olmalı. Doğan grubun apar topar açıklama yapıp “ailemizden kimse böyle bir şey söylemedi” demesi de bu tezi güçlendiriyor.

İyibilgi.com



Bu haber 1,591 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,115 µs