En Sıcak Konular

Sezer'den Sezer'e yalanlama  

0 0 0000 00:00 tsi
Sezer'den Sezer'e yalanlama   Cumhurbaşkanı Sezer'in geçtiğimiz günlerde yayınladığı mesajda laikliğin tanımına ilişkin dile getirdiği görüşleriyle, Anayasa Mahkemesi Başkanı iken altına imza attığı kararlar birbiriyle çelişiyor 

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in laikliğin Anayasa'ya girişinin 70 yılönümü dolayısıyla yayınladığı mesajda laikliğin tanımına ilişkin dile getirdiği görüşleriyle, Anayasa Mahkemesi Başkanı iken altına imza attığı kararlarla çeliştiği ortaya çıktı. Laikliğin din ve inanç özgürlüğü anlamına gelmediğini öne süren Cumhurbaşkanı Sezer, laiklik tanımı için Anayasa gerekçesi yerine Anayasa Mahkemesi kararlarına bakmak gerektiğini ileri sürerken, Sezer'in de “Başkan” sıfatıyla altında imzası bulunan 1999/42 sayılı, 24.11.1999 tarihli Anayasa Mahkemesi kararında, “laikliğin dinsizlik, din düşmanlığı ve din karşıtlığı olmadığı, tam aksine din ve inanç özgürlüğü olduğunun” altı çiziliyor.

Karar oybirliği ile

Eski TCK'nın 237. maddesinin “resmi nikahtan sonra dini nikah yapılabileceğini” öngören 4. fıkra hükmüyle ilgili oybirliği ile alınmış kararda, laiklik, tıpkı TBMM Başkanı Arınç'ın dikkat çektiği Anayasa'nın 2. maddesinin gerekçesinde belirtildiği gibi aynen şu ifadelerle tanımlanıyor:

Sezer'in imzası var

“Anayasa'nın bu kurallarında belirtilen laiklik, inanç özgürlüğüne saygıdan kaynaklanan ve dini, bu özgürlüğün enginliğine bırakan bir kavram olduğundan din düşmanlığı, dinsizlik ya da din karşıtlığı olarak algılanamaz. Devletin farklı inançlardaki kişilere aynı yakınlıkta ya da uzaklıkta olması bunlar arasında hiç bir ayırım yapmaması laiklik ilkesinin gereğidir.”

Resmi nikahtan sonra yapılan dini nikahın Anayasa ile çelişmediği belirtilen kararın altında Başkan Ahmet Necdet Sezer, üyeler Samia Akbulut, Haşim Kılıç, Yalçın Acargün, Mustafa Bumin, Sacit Adalı, Ali Hüner, Mustafa Yakupoğlu, Fulya Kantarcıoğlu, Mahir Can Ilıcak ve Rüştü Sönmez'in imzaları bulunuyor.


Laiklik, temel özgürlüklerin teminatıdır

Devlet Bakanı Mehmet Aydın, dün TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, “Laiklik, bir hukuk ilkesi olarak cumhuriyetin başarısıdır” dedi. Laikliğin din, vicdan ve kanaat özgürlüklerini güvence altına aldığını bildiren Aydın, bu konudaki Anayasa maddelerinden örnekler verdi.
yenişafak



Bu haber 260 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,569 µs