En Sıcak Konular

Ortak ATM'lere dikkat

5 Ekim 2009 18:33 tsi
Tüketici dernekleri, ortak ATM'lerden yapılacak işlemlerde karşı karşıya kalınacak ücretlere dikkat edilmesini istedi.

Karlarını krizde bile en az ikiye katlayan bankalar, ortak ATM'de de işin kolayını buldu. Bankaların 1 Ekim'de uygulamaya koyduğu ortak ATM vatandaşa kolaylık sağlarken, yüksek ücretleri yüzünden tepki çekmeye başladı. Vatandaş ATM'den 10 lira bile çekse en az 3 lirası kesiliyor.

BAKİYE SORMA BİLE PARALI

Daha önce 'Altın nokta', 'Ortak nokta' gibi isimlerle bazı bankalar arasındaki ortak ATM'lerde sadece çekilen paraya göre ücret alınırken, şimdi bakiye sorma bile paralı hale geldi.

Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, bankalar tarafından uygulamaya konulan ortak ATM kullanımı için tüm tüketicileri uyararak, en ufak işlemler için bile 3 ile 10 TL arasında komisyon alındığını bildirdi.

ÇETKODER Genel Başkanı Göktaş yaptığı açıklamada, tüketicilerin ortak ATM makinelerini kullanırken dikkat etmeleri ve özen göstermeleri gerektiğini belirterek, "Acaba sizin için bir kolaylık mıdır, yoksa bankalar için yeni bir gelir ve kazanç kapısı mıdır? Bunu araştırmadan elinizdeki kartla size ait olmayan bankanın ATM'sini kullanmayın" dedi.

TÜKETİCİYE UYARI YAZISI YOK

Ortak ATM uygulamasının tüketicilere fırsat, kolaylık, yenilik gibi sunulurken, tüketiciden değişik ad ve isimler ile komisyon ve ücret alındığını ileri süren Göktaş, şu değerlendirmede bulundu:

"Herhangi bir uyarı levhası ya da uyarıcı bir işlem ATM'lerde yok. En ufak bir işlemde 3 ile 10 lira arasında komisyon ve ücretlendirme ödüyorsunuz. Tuzağa düşmeyin. Elinizdeki kartın ait olduğu bankanın ATM'si yok ve siz ortak kullanım diye kullanmaya kalkarsanız farklı işlemler için farklı ücretler ve komisyonlar ödeyeceğinizi biliniz. İlave ve artı masraftan kaçınınız. Zaten cep delik, cepken delik hesabı, birde böyle deldirmeyin."

Tüketici Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı (TÜDEF) Ali Çetin de para çekme ve bakiye sorma işleminden ücret alınmasının doğru olmadığını söyledi. TÜDEF Genel Başkanı Ali Çetin, tüketicilerin, mecbur kalmadıkça ortak ATM'leri kullanmamalarını istedi. Ortak ATM'leri, "ortak soygun noktaları" olarak nitelendiren Çetin, ortak kullanımla bankaların 300 milyon lira tasarruf sağlayacak olmasına rağmen komisyon almalarına anlam veremediklerini ifade etti.

BANKALARDAN HENÜZ AÇIKLAMA YOK

Bankalardan konuyla ilgili henüz bir açıklama yapılmazken ortak ATM'lerin faydalı olacağı ile ilgili açıklama yapmakla yetiniyorlar. BKM tarafından uygulamaya sokulan hizmet ile kullanıcılar, kendilerine en yakın ATM'ye cep telefonları ya da internet üzerinden ulaşabilecek.

Avrupa'da ilk kez bir ülkede, ATM hizmeti veren tüm bankaların, kart kullanıcılarının işlemlerini kolaylaştıracak ortak bir hizmet protokolüne imza attıkları vurgulanan açıklamada, proje için mevcut altyapısını geliştiren ve ciddi yatırımlar gerçekleştiren BKM'nin, proje için çalışmalarına iki yıl önce başladığı hatırlatıldı.

22 BİN ATM 35 BİNE ÇIKTI

Açıklamada görüşlerine yer verilen BKM Genel Müdürü Sertaç Özinal, projenin asıl hedefinin kart kullanıcılarına daha yaygın bir ATM hizmeti sunmak olduğunu dile getirerek, projenin ekonomiye ciddi katkılar sağlayacağını vurguladı.

Ortak ATM Sistemi ile şu an 22 bin adet olan ATM'den, 35 bin ATM'lik verim elde edileceğini belirten Özinal, para çekme işleminin kolaylaşması ile piyasada sirkülasyondaki para hacminin artacağını, nakit dolaşımının hızlanacağını, ekonominin kayıt altına alınmasına destek sağlanmış olacağını ve ülke ekonomisinin canlanacağını ifade etti.

Özinal, ''Ekim sonrası artan işlem hacmi ile birlikte 2009 yılı sonunda yıllık toplam işlem adedinin artacağını öngörüyoruz, ayrıca 2010 yılındaki artışın da yüzde 30 oranına ulaşmasını bekliyoruz. Verimlilikteki bu farkın ekonomiye katkısı yaklaşık 300 milyon doları bulacak'' dedi.



Bu haber 544 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,670 µs