En Sıcak Konular

MI5 tarihinden ilginç olaylar

5 Ekim 2009 18:30 tsi
MI5 tarihinden ilginç olaylar İngiltere iç istihbaratı MI5 ile ilgili bir kitap, teşkilatın tarihindeki ilginç sayfaları gün ışığına çıkardı.

BBC'nin haberine göre Profesör Chris Andrew tarafından yazılan The Defence Of The Realm (Ülke Savunması) adlı kitaba onay veren MI5, bazı sınırlamalar koymakla birlikte, arşivindeki 400 bin dosyayı kullanıma açtı.

Teşkilatın Soğuk Savaş döneminden başlayarak günümüzde "terörle mücadeleye" dek değişen önceliklerinin analizini yapan kitap, MI5'ın belli dönemlerdeki başarısızlıklarını da ortaya koyuyor.

İlk düşman Almanlar

MI5 örgütü 1909 yılında, basit bir amaçla kuruluyor: İngiltere'deki Alman casuslarını yakalamak... Bu konuda en büyük başarı da İkinci Dünya Savaşı sırasında yakalanıyor.

MI5, Alman casusları yakalamakla kalmıyor, onları kendi tarafına geçirerek ülkelerine yanlış istihbarat vermelerini sağlıyor.

Sovyet istihbaratı zorluyor

Aynı istihbarat başarısı, savaş sonrasında Sovyetler Birliği'ne karşı sürdürülemiyor. Zira Sovyet istihbaratı, sadece MI5'e değil, dış istihbarattan sorumlu olan MI6'ya da sızmayı başarıyor.

Profesör Andrew'a göre 1971 yılında 100 Sovyet diplomat ülkeden sınır dışı edilene kadar da, KGB'nin istihbarat faaliyetleri kontrol altına alınamıyor.

İç istihbarat örgütünün siyaset ile en içli dışlı olduğu yıllar da Soğuk Savaş yılları. MI5 bu dönemde önceliğini, "yıkıcı faaliyetler ile mücadele" olarak belirliyor.

Yıkıcı faaliyetlerin tanımı, "parlamenter demokrasiyi siyasi ya da silahlı yollarla yıkmaya çalışmak" olarak yapılınca, izlenenlerin arasına siyasetçiler de katılıyor.

Bu dönemde başbakanlık koltuğuna oturan her lidere, kabinesini oluştururken dikkat etmesi gereken isimlerin bir listesi veriliyor.

Kitapta, 1960'larda görev yapan üç milletvekilinin Sovyet istihbarat servisleri adına çalıştığı belirtilirken 1970'lerde teşkilatın Sovyet istihbaratına karşı koyma kabiliyetinin bir hayli azaldığı anlatılıyor.

Thatcher'ın isteği reddedildi

Profesör Andrew'a göre Margaret Thatcher döneminde hükümet, madenciler grevi gibi siyasi olaylarda MI5'tan yardım istiyor. Ancak MI5, grevcilerin elebaşları hakkında rapor hazırlamayı reddediyor.

1980'lerin sonuna doğru, terörle mücadele MI5 için daha öncelikli hale geliyor. Bu dönemde önce IRA, 11 Eylül 2001 saldırılarından sonra ise El Kaide takip edilmeye başlanıyor.

Dosyalarını neredeyse tamamen kendisine açan MI5'a teşekkür edip, dünyada ilk kez önde gelen bir istihbarat örgütünün böyle birşey yaptığını söyleyen Andrew, şöyle konuştu:

"Eğer tarihinizin yazılmasına izin vermezseniz, tarihin duracağı yerde sadece boş bir sayfa olmaz; uydurma bilgiler olur, komplo teorisi olur."



Bu haber 1,044 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,451 µs