En Sıcak Konular

Çağlayan'dan İranlı meslektaşına sitem

5 Ekim 2009 16:52 tsi
Zafer Çağlayan'dan İranlı meslektaşına sitem: Bu ticaret rakamlar bize yakışmıyor

 Dış ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, İranlı meslektaşı Seyid Shemsettin Huseyni'ye sitemde bulundu. İki ülke arasındaki ticaretin geçen yıl 10,5 milyar dolar olduğuna işaret eden Çağlayan, rakamın bu sene küresel kriz nedeniyle aşağı indiğini ve yıl sonunda 6,5 milyar dolarda kalacağını söyledi. Çağlayan, "Bu rakamlar bize yakışmıyor. Önümüzdeki 5 yılda karşılıklı ticaretimizi en az 20 milyar dolara çıkarmalıyız." çağrısında bulundu.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesinde faaliyet gösteren Türk-İran İş Konseyi 9. Ortak Toplantısında konuşan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, İranlı iş adamlarına Türkiye'de iş yapmanın avantajlarını anlattı. Çağlayan, "Gelin avantajlarımızı birlikte değerlendirelim. 25'e yakın serbest ticaret anlaşması imzaladık. 30'dan fazla ülkeye gittim. Türkiye'deki yatırım teşvik sistemini hiçbir ülkede görmedim." ifadelerini kullandı.

Türkiye-İran sınırında ortak serbest bölge kurulması projesiyle ilgili çalışmanın devam ettiğini aktaran Çağlayan, "İki ülke iş adamlarının, birbirlerinin ülkesinde karşılıklı yatırım yapmaları ve birlikte hareket ederek 3. ülkeler nezdinde iş yapması bu toplantıyı daha anlamlı kılacaktır. Birbirimizle yaptığımız ticaret yeterli olmaz. Güçlerimizi birleştirmemiz gerekir." diye konuştu.

Zafer Çağlayan, Türkiye'nin özellikle komşu ve çevre ülkelerle İran başta olmak üzere tek ekonomik alan oluşturma çabasına da değindi. "Gelin burada iş adamlarımızın önündeki engelleri kaldıralım." diyen dış ticaretten sorumlu bakan, gümrükteki engeller yüzünden iki ülke ticaretinin 20 milyar dolar olamadığına işaret ederek, şunları söyledi:

"ARADAKİ ENGELLERİ KALDIRALIM"

"Şimdi sayın Bakan'a söylüyorum. İki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri geliştirmek istiyorsak, koruma tedbirlerini gümrükteki yüksek rakamları ortadan kaldıralım. Bunu yaptığımızda iş adamlarımızın önünü açmış olacağız. Bu gümrüklerle bağlantı yollarını gerçekleştirelim. Havayolu, karayolu, Van Gölü ulaşımı. Van Gölü kuzey geçiş bölgesini bitirelim, demiryolu, karayollarımızı birbirine bağlayalım. Gelin iki ülke arasındaki tercihli ticaret anlaşmasını devreye sokalım. 2009 sonuna kadar aramızda ticaret anlaşmasını yapabilirsek 5 yıldan kısa sürede ticaretimizi 20 milyar dolar seviyesine getirebiliriz."

Sınır ticaretinin önemine değinen Çağlayan, Tahran'ın Türkiye-İran sınırında ortak bir serbest bölge kurma teklifine sıcak baktıklarını kaydetti. Çağlayan, "Başımızın üstüne. Biz sizden gelen talebi çalışmaya başladık. Serbest bölge projesiyle ilgili bakanlığımızda şu anda çalışma devam ediyor." dedi.

Bankacılık sistemini de karşılıklı geliştirmek gerektiğine dikkati çeken Çağlayan, ticarette karşılıklı para birimi kullanılabileceğini vurguladı. Türkiye'nin bu konuda hazırlıklı olduğunu ifade etti.

Cihan



Bu haber 464 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,625 µs