En Sıcak Konular

Şemdin Sakık'ın vazgeçtiği 2 şey

5 Ekim 2009 14:25 tsi
Şemdin Sakık'ın vazgeçtiği 2 şey Kürt açılımına destek için vazgeçtiği iki şeyi açıklayan Şemdin Sakık, Öcalan'ın muhataplığını, PKK'yı, DTP'deki emanetçileri ve akbabaları anlattı...

Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan Şemdin Sakık, Kürt sorunun çözümünde PKK ve Abdullah Öcalan'ın muhatap alınması halinde ülkenin bölüneceği uyarısında bulundu. Sakık, "DTP'de güvercin de, şahin de yoktur. DTP'de emanetçiler ve akbabalar vardır" dedi.

Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan Şemdin Sakık, Kürt sorunun çözümünde PKK ve Abdullah Öcalan'ın muhatap alınması halinde ülkenin bölüneceği uyarısında bulundu. Sakık, "DTP'de güvercin de, şahin de yoktur. DTP'de emanetçiler ve akbabalar vardır" dedi.

Kuzey Irak'ta 13 Nisan 1998 günü yakalanarak Türkiye'ye getirilen, terör örgütü PKK'nın bir dönem iki numaralı ismi (Parmaksız Zeki) kod adlı Şemdin Sakık, tutuklu bulunduğu Diyarbakır E Tipi Cezaevinde Türkiye'deki siyasi gelişmeler ile ilgili önemli mesajlar verdi. Resmi internet sayfasında düşüncelerini kaleme alan Sakık, Öcalan ve DTP'yi eleştirmekten geri kalmadı.

PKK ÖCALAN'IN ÇAĞRISINA UYAR, AMA UYGULAMAZ
PKK'nın IRA ve benzer örgütler gibi silah bırakmanın kolay olmadığını belirten Sakık, Öcalan'ın silah bırakmak isteyip istemediğinin burada çok önemli olduğu vurgulayarak: "PKK için bir silah ele geçirmek, asker öldürmekten; yaralı arkadaşının silahını kaldırmak, yaralıyı kurtarmaktan daha önemliydi. Arkadaşını bırakıp kaçan bağışlanırdı, silahını bırakıp kaçan asla!, PKK, IRA gibi silah bıraksın diyorlar. Bu doğru bir yaklaşım değildir" dedi.

"Abdullah Öcalan'a çok sağlam güvenceler verilmeden, militanlara silah bırakma çağrısı yapmasını beklemek için ya çok saf ya da aptal olmak gerekir" diyen Sakık, "Öcalan, özgürlüğü karşılığında örgütün silah bıraktırılmasına ikna edildi. Peki, örgüt bu çağrıya uyar mı? Evet, Abdullah Öcalan örgüte hâkimdir, önemli oranda etkinliğe sahiptir, ama bu etkinlik, söylediği her şeyin örgüt tarafından tartışmasız yerine getirileceği anlamına gelmemektedir. Öcalan ister, PKK bu isteği değerlendirir, kendi beklentisine uygun bulduğunda "evet" der ve gereğini yapar, uygun bulmadığına da "evet" der ama gereğini yerine getirmez. Öcalan örgütten silah bırakmasını isterse örgüt buna karşı çıkmayacaktır, bu talebi savuşturmanın bir yolunu bulacaktır, ama asla uygulamayacaktır" şeklinde konuştu

PKK'LILAR SINIR GÜVENLİĞİNİ SAĞLASIN

Sakık, PKK'nın silahlı militanları için çözüm için şu öneride bulundu: "PKK, önce kalıcı ateşkes ilan eder, buna paralel biçimde operasyonlar durdurulur, militanlar insansızlaşan dağlara çekilir, çözüm sürecine paralel biçimde bu silahlı güçlere yeni bir statü geliştirilebilir. Belli bir süre için, Miralaylar gibi, Hamidiye Alayları gibi, yetmiş bin kişilik Geçici Köy Korucuları gibi güvenlik kuvvetlerine bağlı biçimde; geçici olarak Türkiye-Irak ve Türkiye-İran sınır muhafızlığı göreviyle görevlendirilebilirler."

PKK İSTEDİĞİ İÇİN DTP SİYASET YAPIYOR

"DTP'de 'güvercin' de, 'şahin' de yoktur. Emanetçiler ve akbabalar vardır." Diyen parmaksız zeki kod adlı Şemdin Sakık, "Birileri bu akbabalara güvercin diyor, bunlarla soruna çözüm getirileceğine inanıyor. Ben de diyorum ki "güvercin" dediğiniz kişilerin hiçbir siyasi etkinlikleri yoktur. PKK istediği için DTP'de siyaset yapıyorlar. Onlara kapıyı gösterdikleri gün siyasi hayatları son bulur. Dolayısıyla bunlarla çözüm falan geliştiremezsiniz. Eğer çözümde samimi iseniz "şahinler" dediğiniz emanetçilere bakın. Olsa olsa onlar PKK'ya bir parça söz geçirebilirler, ama yalnızca bir parça"

MUHATAP KÜRTLER OLMALI

DTP'lilerin "Kiminle savaşıyorsan onunla görüşeceksin" sözlerini eleştiren Sakık: "Ne PKK, ne de Abdullah Öcalan muhatap alınarak bu sorun çözülemez; zira bunlar muhatap alınırsa ülke bölünmekten başka bir noktaya gitmez.

Bazıları da "muhatap millettir" diyorlar. Milletten kast ettikleri de Türk milletidir. Eğer öyle ise, geçen seksen yıl içinde bu millet ne yaptıysa yine aynısını yapacaktır: "Kürt yoktur, hepimiz Türk milletinin birer parçasıyız" deyip sorunun üstünü örtecektir. Muhatap milletse yine hapı yuttuk! Kürt sorununun sadece Kürtlerin eliyle çözülebileceğine inanıyorum. İnisiyatifi Kürtlere bırakacaksınız, ama hangi Kürtlere? Kürtlüğünü unutmuş, bütün her şeyini DTP, PKK ve Öcalan somutunda bir kariyer mücadelesine endekslemiş Kürtler değil, elbette. Bu savaşın mağdur ettiği Kürtlerle ilişki kurulmalı, sorun onlarla tartışılmalı. Bir de özgür Kürtler; bireyselleşmiş, Avrupa değerleri ile tanışmış Kürtler var, asimilasyona ve ideolojilere yenik düşmeyen Kürtler, Devlet bu Kürtlerle iş yapabilir" şeklinde konuştu

KÜRT SORUNUN AK PARTİ ÇÖZER

Sakık: "Bölünmenin derinleşmesini engelleyebilecek tek araç kalmıştır, o da Türkiye'nin dört bir köşesinde var olan; sağcısına, solcusuna, liberaline, muhafazakârına, milliyetçisine, Türkçüsüne, Kürtçüsüne hitap eden ve bütün bu akımların temsilcilerini bünyesinde barındıran AK Parti'dir. AK Parti'nin varlığı bu sorunun çözümü için büyük bir şanstır. Aksi takdirde bu sorunu ne CHP, ne MHP, ne de DTP çözebilir. Ordunun çözemediği zaten otuz yıllık kavgadan anlaşılmıştır. Bu parti ve kurumlar sorunu kendi mantıklarıyla bile çözemezler."

BARIŞ İÇİN İMRALIYA GİDERİM

"Barış sürecine katkıda bulunmak ve kimseye düşman olmadığım anlaşılsın" diye cezasını İmralı'da geçirmek istediğini ifade eden Sakık, yerinde ve koşullarından şikayetçi olmadığını söyledi.

"KÜRT AÇILIMI DESTEKLİYORUM"

Benim de savaştan kalma bir ismim var: Parmaksız Zeki. Kendi adıma bu isimden vazgeçiyor, bir daha kullanmayacağıma söz veriyorum. Daha da ileri gidiyorum, yıllardır bana "lütfen çatışmaları anlatan kitaplar yazın" türünde öneriler geliyor. İlla ki nasıl adam öldürdüğümü yazmamı istediler. Okurken, "işte biz Kürtler böyle kahramanlar, böyle komutanlar yetiştirdik" diyerek övünecekler ve savaşçı yanımı örnek alacaklar. Bir ara yazmaya niyetlendim, Kürt Açılımı'na katkı olsun diye bundan da vazgeçiyorum. O kahramanlığım toprağa gömülsün, tıpkı silahım gibi. Eğer barışta, kardeşlikte samimiysem savaşa ait olan her şeyimi atmasını bilmeliyim. Ben bazı şeyleri unutmasam başkasından acılarını unutmasını nasıl bekleyebilirim. "Şehit anneleri beni affetsin" diyebilir miyim?"

PKK, DTP İLE MÜCADELE EDECEK

Dağdakiler indiğinde PKK ve DTP arasında ciddi bir mücadelenin baş göstereceğini belirten Şemdin Sakık: "Şimdiye kadar silahlı mücadele ön planda olduğu için PKK içindeki sınıf çelişkileri tali plana itildi, ama bundan sonra PKK'nın Türkiye'de silahlı mücadele veren kanadı ile Irak'ta üslenen kanadı, Kürdistan'daki kanadı ile Avrupa'daki kanadı, silahlı kanadı ile cephe kanadı, militanı ile komutanı, yapısı ile üst yapısı arasında şiddetli bir mücadele ortaya çıkacaktır. Dağdakiler indiklerinde büyük emeğin sahipleri olarak bayrağı devralmak isteyeceklerdir. DTP'nin bazı kesimleri, yani akbabalar buna direneceklerdir. Bu da kopmalara ya da kavgalara neden olacaktır. Abdullah Öcalan "DTP rolünü oynamasa aşılacaktır" mesajı verdi bile. PKK ile DTP'nin bünyesinde başlayan sınıf mücadelesi hızla tabanlarına ve onlara oy veren kitleye yansıyacaktır. Bu mücadele ailelere kadar sirayet edecektir" dedi.

Kaynak: Habertürk

 



Bu haber 740 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,823 µs