En Sıcak Konular

AK Parti’de ikinci adam kim olacak?

5 Ekim 2009 13:01 tsi
AK Parti’de ikinci adam kim olacak?

Erdoğan'ın Çankaya'ya çıkmaya hazırlandığı iddiası kulisleri hareketlendirdi. AK Parti'de ikinci adamın kim olacağı konuşuluyor. İşte adaylar...

Erdoğan’ın bir dönem daha milletvekili olmayı düşünmesi 2012’de Cumhurbaşkanlığı’na hazırlandığına yoruluyor. Çelik ve Arınç’ın isimleri ön plana çıkıyor. Başka adaylar da var.

Ak Parti 3. Olağan Kongresi’nde MKYK’daki 17 ismin değişmesinin ardından, gözler şimdi de 11 üye için MYK’ya çevrildi.

Erdoğan’ın, MYK’da da yenileme ve değişim yapacağı öğrenildi. Erdoğan’ın bir dönem daha milletvekili olmayı düşünmesi, 4. dönem de genel başkan seçilebilecek olması, kulislerde 2012 yılında Çankaya Köşkü’ne hazırlandığı iddialarının konuşulmasına neden oluyor.

Büyük kongreye tek aday ve tek listeyle giren Erdoğan, şimdi de partisini 2011 genel seçimlerine taşıyacak yardımcılarını yenileyecek. 50 MKYK listesine bütün MYK üyelerini alan Erdoğan’ın, bazı radikal değişikliklere gideceği belirtildi.

Aksu’nun yerine Çelik

Kulislerde, partide ikinci adam konumundaki siyasi işlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı’na, Abdülkadir Aksu’nun yerine eski Milli Eğitim Bakanı ve Van Milletvekili Hüseyin Çelik’in getirileceği dillendiriyor. Bu görevde Aksu’dan önce de yine Güneydoğu kökenli Dengir Mir Mehmet Fırat bulunuyordu. Demokratik açılım çerçevesinde, yönetime Kürt kökenli isimlerin de girmesi bekleniyor.

Teşkilattan sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı için ise eski İstanbul İl Başkanı Mehmet Müezzinoğlu’nun adı konuşuluyor. Halen bu görevi yürüten Haluk İpek, MKYK listesinde yer aldı. Ancak İpek ve  yardımcısı olan Agah Kafkas listeye giren isimler arasında en düşük oyu alarak seçildi. İpek 1181, Kafkas da 1196 oy aldı. Oylama sonucunda en yüksek oyu yeni üyelerden olan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu aldı. Arınç ve Davutoğlu’nun bakan olması nedeniyle MYK’ya girmeleri beklenmiyor.

İstanbul Milletvekili Egemen Bağış’ın Devlet Bakanı olmasının ardından bir süredir boş olan ve Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu’nun vekâlet ettiği dış ilişkilerden sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı için de Suat Kınıklıoğlu’nun ismi dile getiriliyor. Son ABD gezisinde Erdoğan’ın heyetinde yer alan Kınıklıoğlu, Bağış’ın yardımcılığını da yapmıştı.

Bağlı da listeye
MKYK’ya giren, Kürt sorununun çözümüne yönelik çalışmalar yapan Dicle Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Mazhar Bağlı’nın MYK’ya girip girmeyeceği de merak konusu.

TBMM Başkanlığı’na aday olmayı düşündüğünü açıklayan, ancak Erdoğan’ın Mehmet Ali Şahin’i tek aday olarak işaret etmesinin ardından bundan vazgeçen Salih Kapusuz’un, MKYK’nın ardından MYK’ya da alınabileceği belirtiliyor.

Erdoğan’ın bir dönem daha milletvekili olmayı düşünmesi, 4. dönem de genel başkan seçilebilecek olması nedeniyle kulislerde de Köşk’e hazırlandığı iddialarını gündeme getiriyor. Erdoğan’ın nasıl bir tutum içine gireceği 2011 genel seçimlerinden sonra ortaya çıkacak. Şimdilik seçime yönelik kadro oluşturan Erdoğan’ın, daha sonra partiye yönelik nasıl bir yol haritası çizeceği de şimdiden kulislerde tartışılmaya başlandı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin de 2012 yılında yapılacak olması, “Erdoğan Köşk’e çıkarsa yerine kimi getireceği” sorusunu gündeme getiriyor.


En çok 3 yılda bir kongre
Siyasi Partiler Kanunu’nun 14. maddesine göre, büyük kongreler en az 2, en fazla 3 yılda bir yapılıyor. Bu süre AK Parti Tüzüğü’nün 63. maddesinde de, “Büyük kongreyi olağan toplama yetkisi Merkez Karar ve Yönetim Kurulu’na aittir. Merkez Karar ve Yönetim Kurulu, iki yıldan az, üç yıldan fazla olmamak kaydıyla büyük kongreyi toplamak zorundadır” ifadeleriyle belirtiliyor.

milliyet



Bu haber 815 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,330 µs