centilmenlik anlaşması | " /> centilmenlik anlaşması | "/>

En Sıcak Konular

Ordu'nun hükümetle centilmenlik anlaşması

5 Ekim 2009 11:53 tsi
Ordu'nun hükümetle centilmenlik anlaşması Bu iddia çok konuşulacak: Ordunun komuta kademesinin boykotu bırakıp Meclis açılışına tam kadro gelmesinde, hükümetin Patriot alımına verdiği destek etkiliydi.

 Türk Silahlı Kuvvetleri’nin DTP’ye karşı tutumunda bir değişiklik olmadığını Taraf’a açıklayan askerî kaynağa göre, komutanların 2 ekimde Meclis’e gelmesi “hükümetle ordu arasındaki centilmenlik anlaşmasının bir sonucu.” Aynı kaynak, ‘her an kırılabilir’ dediği bu zımnî anlaşmada, Patriot füzelerinin alımına Başbakan’ın desteğinin rol oynadığını söyledi
 
Kendi ülkesinin Meclis açılış törenlerine son iki yıldır katılmayan TSK komuta kademesinin, bu geleneği bozarak, 2 ekim tarihindeki Meclis açılışına tam kadro gelmesi ilk başta, “Kürt açılımına,” destek olarak algılansa da, askerî sözcünün açıklaması, meselenin bu olmadığını gösterdi. Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreteri Tümgeneral Ferit Güler, 2 ekim cuma günkü haftalık basın toplantısında, TBMM’nin yeni yasama yılı açılış toplantısına Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ve Kuvvet komutanlarının katılmasına ilişkin soru üzerine, “Bu katılıma özel anlamlar yüklenmesi ve bu doğrultuda değerlendirmeler yapılması doğru değildir” dedi.

TSK komuta kademesinin, iki yıldır Meclis açılışlarına ve 23 Nisan resepsiyonlarına (biri hariç) son iki yıldır katılmazken bu süre içinde, geçen yıl ABD Başkanı Başkanı Barack Obama’nın yaptığı konuşma nedeniyle Meclis çatısı altında hazır bulunması halen zihinlerden silinmiş değil.

Komuta kademesinin düşünce sistemini iyi bilen bir askerî kaynak Taraf’a yaptığı değerlendirmede, komutanların Meclis açılış oturumuna bu kez katılmış olmalarını, bir “nezaket” ve hükümet ile TSK arasında her an kırılmaya müsait olmakla birlikte mevcut olan “centilmenlik anlaşması” çerçevesinde görmek gerektiğine işaret etti. Aynı kaynağa göre, bu katılımı doğrudan Kürt açılımına destek olarak yorumlamak da hem erken hem de yanıltıcı olur.

Askerî kaynak, komuta kademesinin, 2 ekimdeki meclis oturumunun akşamında yapılan resepsiyona katılmadığını da anımsatarak, TSK’nın, PKK’yı terör örgütü olarak nitelememiş olmasından dolayı DTP’ye yönelik tutumunda bir değişiklik olmadığının altını çiziyor.

TSK komuta kademesi, 2007 Temmuz seçimlerinde AK Parti’nin ikinci kez iktidara gelmesinden bu yana, Obama’nın konuşmasını dinleme dışında Meclis açılış törenlerine katılmıyor. Keza, Cumhurbaşkanlığı’na karşı çıkıp elektronik muhtıra dahi yayımladığı Abdullah Gül’ün, bu görevi almasından dolayı yaptığı yemin törenine de katılmamıştı.

Patriot füze desteği önemli
Askerî kaynak, komuta kademesinin, iki yıllık ambargosunu delerek, 2 ekimdeki Meclis  açılış oturumuna katılıp, izlemesinin bir diğer önemli nedeni olarak AK Parti’nin, Orgeneral İlker Başbuğ’un Mardin’den yaptığı siyasi içerikli açıklamaya tepki vermemiş olmasına da bağlıyor. Askerî kaynağa göre, AK Parti içindeki en uç görüşlere sahip milletvekilleri bile Orgeneral Başbuğ’un Mardin’de yaptığı açıklamaları provoke edici bir tepki vermekten kaçınarak hükümet ile TSK arasındaki -her an bozulabileceği gerçeğini de saklı tutarak- “Centilmenlik anlaşmasının, bir göstergesi.

Başbuğ, bayramın ikinci günü, 21 eylülde ziyaret ettiği Mardin’in Nusaybin ilçesindeki Sınırtepe Karakolu’nda yaptığı açıklamada, “Özellikle bu bölgedeki insanlarımız, vatandaşlarımız, Doğu Anadolu dahil olmak üzere ağalardan çekti. Bugün bu noktalardaysak, altında yatan temel nedenlerin bir tanesi bu. Bu zamanın ağalarından çeken insanlarımız, siyaset ağalarından, terör ağalarından muzdarip. Esas temel sorunlardan bir tanesi de bu halkımızı siyaset ağalarından, terör ağalarından kurtarılması” demişti.
Siyasi içerikli bu konuşması nedeniyle bir grup aydın, Başbuğ hakkında hafta başında suç duyurusunda bulunmuştu.

Aynı askerî kaynak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Amerikan Patriot füzelerinin alımı konusunda TSK’ya verdiği dolaylı desteğin de komutanların Meclis katılımında katkısı olduğunu belirtiyor.
Her ne kadar, tehdit değerlendirmelerine bağlı silah alımlarına TSK karar verse de nihai durumda Başbakan Erdoğan’ın bu alıma onay vermesi gerekiyor. Erdoğan, ABD dönüşü 27 eylül tarihinde yaptığı açıklamada, bir soru üzerine, patriot füze alımının devam eden ihale sonunda belli olacağını belirtmekle birlikte, aynı füzelerden Yunanistan’da da bulunduğunu belirterek, en azından Türkiye’nin füze almayacağını söylememişti.

TSK, uzunca süredir silah alımları konusunda hükümetten kesenini ağzını açmasını istiyor. Askerî kaynak, dolayısıyla, patriot füze alımına Erdoğan’ın yeşil ışık yakmasına karşılık askerin meclis oturumuna gelerek bir jest yaptığı anlamının da çıkartılabileceğine işaret ediyor.

Lale Kemal / Taraf



Bu haber 555 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,740 µs