En Sıcak Konular

Ceylan'ın ağabeyi kekeme kaldı

5 Ekim 2009 10:04 tsi
Lice’de koyun otlatırken katledilen küçük Ceylan’ın ağabeyi de, 15 yıl önce helikopterden atılan bombalardan canını zor kurtarmış ama kekeme kalmış.

Diyarbakır’ın Lice ve Bingöl’ün Genç ilçeleri arasında yer alan Şenlik Köyü’ne bağlı Hambaz mezrasında, ne olduğu açıklanmayan bir silahtan yapılan atışla öldürülen Ceylan Önkol’un ağabeyi Sedat Önkol da 15 yıl önce, aynı yerde ölümden döndüğü öğrenildi.

Helikopterden bomba attılar

Yine Hambaz mezrasında küçük kardeşi Ceylan gibi koyun otlatırken, bir anda etrafa bomba yağmaya başladığını söyleyen Sedat Önkol, canını zor kurtarmış. Ancak koyunları telef olan Önkol yaşadığı korkunun etkisiyle kekeme kalmış.

Aynı yerde kardeşim öldü

Sedat Önkol, ürkek ve korku dolu bakışlarla yaşadığı şoku anlattı: “10 yaşındayken hayvanları otlattığım sırada, helikopterlerden atılan bombalarla 40’a yakın koyun telef oldu. Gizlenerek bombalardan korunmaya çalıştım. Çok korkmuştum. Dilim tutulmuştu, korkudan konuşmakta güçlük çektim.”

Şimdi de aynı yerde kız kardeşini kaybettiğini söyleyen Önkol, “Onun ne suçu, günahı vardı ki? Yaşadığımız bölgede özgürce dolaşamayacak mıyız? Hani açılım oluyordu. Hiç bir devlet yetkilisi gelip sormadı bile. Kime, nasıl güveneceğiz’ diye isyan etti.

Sadece elleri ve yüzü vardı

Küçük Ceylan’ın 20 yaşındaki ablası Sibel’in feryadı yürek yakıyor. Kardeşi Ceylan’ın ölüm haberini aldığında inanamadığını söyleyen Sibel Önkol can alıcı soruyu soruyor: “Ceylan neden ölsün, kim öldürebilir ki”.

Sibel Önkol, o gün yaşadıklarını şöyle anlattı: “Olay günü evdeydim. Köyden bağırma ve feryat sesleri yükseldi. Dışarı çıkıp ‘ne oldu?’ diye sorduğumda ‘Ceylan’ öldü dediler. Bayılmışım. Daha sonra köylülerle birlikte Hambaz mezrasına gittiğimizde Ceylan’ın cesedi yerdeydi. Ama, sadece elleri ve yüzü duruyordu. Ağabeyim elbisesini çıkararak üzerine örttü. Annemin görmesini istemedi. Üzerine kapandım. Benim tek kız kardeşimdi. Şimdi ben tek kaldım. Ceylan, zengin çocuğu olsaydı Devlet gelirdi. Babam hep bana Ceylan diye seslenirdi. İtiraz ettiğimde ise ‘alışmışım Ceylan’a’ diyordu. Ceylan babamın sırdaşıydı, arkadaşıydı.

Babam, mezarını ziyaret ettiğinde “Kalk babana çay yap” diye sesleniyor. Bu acıya dayanabileceğini sanmıyorum. Annem ise Ceylan’ın ölümü nedeniyle rahatsızlandı, hastaneye kaldırıldı.”

Artık Ceylanlar ölmesin

Abla Önkol, kız kardeşinin başarılı bir öğrenci olduğunu ve geçen yıl onur belgesi aldığını belirtiyor. Önkol, “Ceylan altı kardeşin en küçüğü, ama en başarılısıydı. Her yıl teşekkür veya takdir belgesi getirirdi. Geçtiğimiz yıl da onur belgesi aldı. Kardeşimin canını almasalardı okuyacaktı. Okumayı çok seviyordu. Onun hayallerini ellerinden aldılar. O benim canımdı, ciğerimdi. Tek kız kardeşimdi. Yeşil kartı vardı, bir ay önce kendisini doktora götürdüm. Kansız olduğunu söyleyerek vitamin şurubu verdiler” diyor ve ekliyor, “Kız kardeşimin hakkını bırakmayacağız. Artık Ceylanlar ölmesin, ne olur ölmesinler.”

El-Cezire Ceylan’ın köyünde

Ceylan Önkul’un ölümünü ve diğer gelişmeleri Taraf'tan öğrenen El-Cezire televizyonu bir muhabir ve kameramanını köye gönderdi. El-Cezire Televizyonu Önkol ailesi ile görüşerek Güneydoğu’da dramı izleyicilerine aktardı.

taraf



Bu haber 533 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,918 µs