İhya etmişler | " /> İhya etmişler | "/>

En Sıcak Konular

Kaçan Dalan'ı İhya etmişler

5 Ekim 2009 09:57 tsi
Kaçan Dalan'ı İhya etmişler 
Ergenekon sanığı Kemal Gürüz'ün YÖK Başkanlığı döneminde kaçak Dalan'ın Yeditepe'sine 7 trilyon aktarılmış...

Ergenekon Terör Örgütü sanığı Kemal Gürüz'ün YÖK Başkanlığı döneminde, Ergenekon'un firari sanığı Bedrettin Dalan'ın Yeditepe Üniversitesi'ne 7 trilyon aktarıldığı ortaya çıktı.

Vakit'in ele geçirdiği belgeler “Ergenekon kaçağı” Bedrettin Dalan'ın Yeditepe Üniversitesi'ne, “28 Şubat hükümetleri” ve “YÖK”ün işbirliği ile her yıl gerçekleştirilen milyonlarca dolarlık kaynak aktarımlarını gündeme taşıyor.

Belgeye göre Dalan'ın Yeditepe Üniversitesi'ne 1999'da 862 milyar, 2000'de 1 trilyon 926 milyar, 2001'de 2 trilyon 50 milyar, 2002'de ise 2 trilyon 82 milyar olmak üzere toplam 6 trilyon 920 milyar lira kaynak aktarılmış.

Bu kaynak aktarımları, Cumhurbaşkanı'na bağlı Devlet Denetleme Kurulu tarafından incelemeye alınması gereken “ilginçlikler” olduğunu gözler önüne seriyor.

“ÜNİVERSİTE, ÖSYM VE YÖK DENETLEME KURULU KAYITLARI ARASINDA TUTARSIZLIKLAR VAR!..”

Belgeler eşliğinde ilgilileri göreve çağıran bir “Maliye müfettişi” şunları söylüyor: “1998 ile 2003 yılları arasında her yıl milyonlarca dolarlık kaynak aktarıldığını görüyoruz. Zaman aşımından dolayı 1999 ve sonrasındaki aktarımları ele almakta fayda var. 2009'u geçirirsek 1999'un, 2010'u geçirirsek 2000'in hesabını sormak zaman aşımı sebebiyle imkansızlaşır. Bakın; Başbakanlık ve Hazine Müsteşarlığı 17.09.2009 tarihinde Yeditepe Üniversitesi Rektörlüğü'ne bir yazı gönderiyor.

Bu yazıda, ÖSYM Başkanlığı, Yükseköğretim Denetleme Kurulu ve Rektörlük kayıtları arasında ‘tutarsızlıklar' olduğu resmen ifade ediliyor. Kayıtların birbirini tutmamasının sebebi nedir?.. Yüksek Öğretim Denetleme Kurulu'na ‘hazine yardımı için' gönderilen kayıtlar, göstermelik kayıtlar mıdır?.. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı'nın yazısından sonra, bu ‘tutarsızlık' nasıl örtbas edilmiştir?.. 1999-2003 yılları arasında, YÖK Denetleme Kurulu'nun ‘Ek 18. maddedeki bütün şartları taşımaktadır' kararına yaslanarak ‘azami kaynak aktarımı'ndan faydalanan Yeditepe Üniversitesi'nin bu şartları, 2003'ün son ayı itibarı ile taşımadığı Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü'nün Bakanlık makamına gönderdiği 22 Aralık 2003 tarihli yazı ile belgelenmiştir. O dönemde mütedeyyin insanların yönettiği bazı vakıf üniversitelerine, ‘arsa sahipliği problemli' gibi 2547 sayılı Kanunun Ek 18. maddesindeki ‘Vakıf üniversitelerine sağlanacak yardımlarla ilgili kriterler'le alakalı olmayan sebepleri öne sürerek kaynak tahsisini reddeden irade Yeditepe, Üniversitesi'ne niçin ayrıcalık tanımıştır?..”

Müfettiş'in soruları şöyle devam ediyor:

“Ergenekon davasındaki Dalan faktörü, bu dosyaların yeniden açılmasını zaruri hale getirmektedir. Üniversiteye her yıl aktarılan milyonlarca dolar, hangi amaçlarla kullanılmıştır?.. Üniversite, mesela niçin bir Bilkent Üniversitesi'nin bilimsel alandaki saygınlığının yarısına ulaşamamıştır?.. Kaynaklar, hangi amaçlarla kullanılmıştır?.. Yeditepe Üniversitesi'nde gerçekleştirilen Ergenekon aramasının ardından, üniversite mütevelli heyetinde yapılan değişiklikle; medya patronu Aydın Doğan listeden çıkartıldı. Üniversite'nin kuruluşundan beri üniversite yönetiminde bulunan medya patronunun, Dalan'ın adreslerine yapılan baskınlardan sonra ayrılması tesadüfi midir?..”

SAYIN CUMHURBAŞKANI EL KOYSUN!..

Bu soruları gündeme getiren müfettiş, talebi de şu şekilde dile getiriyor:
“Bütün bunların, kamu kaynaklarının sağlıklı ve adil bir şekilde kullanılması konusundaki hassasiyetiyle tanınan Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül'ün talimatıyla, öncelikle Devlet Denetleme Kurulu tarafından ele alınmasında kamu vicdanının rahatlaması bakımından zaruret vardır.”

DALAN'IN ÜNİVERSİTESİNDE SESSİZLİK

Öte yandan, yardımlara ilişkin sorularımız, üniversite yönetimi tarafından cevapsız bırakıldı. Kurumsal İlerlemeden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nilüfer Eğrican'ın “Büyük hazine yardımları alan üniversitenizin, bilimsel makale, Uluslararası Bilimsel Atıf Endeksleri”ne giren bilimsel makale sayısı itibariyle durumu nedir? Fen bilimleri alanında uluslararası düzeyde kabul gören hakemli bilimsel dergileri kapsayan, Science Citation Index'de (SCI) yer alan makale sayınız kaçtır ve bu bakımdan dünya üniversiteleri arasındaki yeriniz nedir?” şeklindeki sorulara cevap vermesi bekleniyor. Yeditepe Üniversitesi'nden yapılan açıklamalarda “Uluslararası alandaki bilimsel başarıya” vurgu yapılmaması, sadece “laiklikten ve Atatürkçülükten” bahsedilmesi dikkat çekiyor.

HABERAL'IN ÜNİVERSİTESİNE DE 1.5 TRİLYON

Öte yandan; elde edilen belgelere göre Ergenekon sanığı Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın Başkent Üniversitesi'ne de 1 trilyon 515 milyar lira kaynak aktarılmış. Aynı dönemde Koç Üniversitesi'ne de 550 milyar lira verilmiş.

Vakit



Bu haber 503 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,444 µs