En Sıcak Konular

Ruh zehiri tacirleri

0 0 0000 00:00 tsi
Ruh zehiri tacirleri Lise öğrencisi gençlerin önemli bölümünün bağımlı olduğu ruh katilleri bulundu. İşte gençlerin ruhunu yavaş yavaş zehirleyenler...

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Yaşar Erjem, yaptığı açıklamada, televizyon dizilerindeki karakterlerin gençleri etkileme düzeyini belirlemek amacıyla, araştırma görevlisi Dr. Mustafa Çağlayandereli ile birlikte yüzde 58’si erkek, bin 20 lise öğrenci arasında araştırma yaptıklarını söyledi.

Günümüz toplumlarını etkileyen en önemli güçlerden birinin medya olduğunu belirten Erjem, sosyolojik açıdan medyanın, dinleyici ve izleyici üzerinde, zihinsel, tutumsal ve davranışsal etkiler yarattığını ifade etti.

Gençlerin, televizyon dizilerindeki kahramanları örnek almaları, davranış, düşünce ve biçim olarak bu kahramanlara benzemeye çalışmalarının dikkati çekici olduğunu belirten Erjem, bu konuda Türk televizyonlarında oldukça popüler olan "Deli Yürek, Yılan Hikayesi ve Kurtlar Vadisi" gibi bazı dizilerin özellikle gençler tarafından daha fazla izlendiğine işaret etti.

Erjem, yaptıkları araştırmada, lise öğrencisi gençlerin yüzde 5’inin çok sık, yüzde 15’inin sık, ’ünün orta düzeyde televizyon bağımlısı olduğunu, yüzde 27’sinin de az düzeyde televizyon izlediklerinin ortaya çıktığını kaydetti.

Modelleme

Erjem, her 3 gençten ikisinin, toplumla ilgili bazı sorunları yansıtmalarının yanı sıra, heyecan, aksiyon, macera, sürükleyicilik, eğlendirme gibi bütün kalıpları izleyicilere sunan televizyon dizilerinden en az birini modelleme davranışında olduğunu belirlediklerini de bildirdi.

Televizyon dizilerinin özellikle gençleri, suç ve şiddete yönlendirme özelliği bulunduğuna işaret eden Erjem, "diziler, sorun çözme veya yaşam mücadelesinde silahı etkili bir araç olarak göstermesi açısından olumsuz etki yaratıyor" dedi.

Modellemenin, sosyal öğrenme kuramı içerisinde yer alan önemli bir öğrenme ilkesini oluşturduğunu vurgulayan Erjem, şunları söyledi:

"Sosyal öğrenme kuramına göre, konuşmada, cinsiyet rolleri, giyim, yeme, içme ve başka birçok konuda, örnek kişi ve davranışlar taklit edilir. Medya ve özellikle televizyon bağlamında modelleme, televizyon programlarında, özellikle dizi ve filmlerde başrol oyuncusu gibi önemli rolleri oynayan kişilik ve karakterlerin, izleyiciler tarafından örnek alınması, o modele uygun davranış ve tutumların sergilenmesi ve modele benzeme çabası olarak tanımlanabilir. Çocuk ve gençlerin, sosyalleşmenin kritik evrelerinde bulunması, bu konuda televizyonun etkisini daha da artırmaktadır. Yapılan araştırmalara göre, televizyon, gençlerin sigara içme davranışını edinmelerinde, cinsellik konumunda olumlu veya olumsuz bilgilenmelerinde, suç ve şiddete yönelmelerinde etkili oluyor."

Milliyet



Bu haber 269 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,755 µs