En Sıcak Konular

İşsizlikle mücadeleye 12 milyar lira

5 Ekim 2009 08:20 tsi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, son zamanlarda krizin geçtiğine dair işaretler bulunduğunu, ancak krizin özellikle sosyal alandaki etkilerinin daha uzun süreceğini kaydederken, işsizlige karşı mücadeleyi anlattı.

Kriz sebebiyle dünyanın dev şirketleri iflas ederken veya yüklü miktarda zarar açıklarken, milyonlarca kişi de işsiz kaldı. Hükümetler, işsizliğin önüne geçmek için hem yatırımları teşvik ediyor hem de işini kaybedenlere parasal destek veriyor.

IMF ve Dünya Bankası toplantıları kapsamında düzenlenen 'Krizin İnsani Boyutu' başlıklı seminerde konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, en son OECD tahminlerine göre işsizlik tahminlerinin 2010 yılının sonuna kadar OECD bölgesinde yüzde 10'a ulaşacağını, bu oranın kriz öncesi seviyelerle karşılaştırıldığında toplam işsizlikte 25 milyondan daha fazla artışa karşılık geldiğini kaydetti. Dinçer, 2008-2010 döneminde krize karşı alınan ve sadece doğrudan Çalışma Bakanlığı'nın faaliyet alanında yer alan tedbirlerin tahmini maliyetinin 11 milyar 805 milyon lira olduğunu, bunun da GSYH'ye oranının 1,24 olarak gerçekleşeceğini açıkladı.

Bakan Dinçer, son zamanlarda krizin geçtiğine dair işaretler bulunduğunu, ancak krizin özellikle sosyal alandaki etkilerinin daha uzun süreceğini kaydetti. Güçlü sosyal güvenlik rejimlerinin kriz dönemlerinde önemli roller üstlendiğini vurgulayan Dinçer, özellikle işsizlik sigortası önlemlerinin ekonomik kriz dönemlerinde otomatik stabilizatör işlevi gördüğünü ifade etti. Kriz döneminde işverenlerin işsizleri istihdam etmeyi ve işçi çıkarmalarını azaltmayı teşvik ederek iş gücü talebini artırıcı önlemlerin güçlendirilmesi gerektiğini belirten Dinçer, bu çerçevede kısa çalışma sisteminin önemli bir rol oynadığını söyledi. İstihdam yardımları gibi yeni işlerin oluşturulmasına yönelik sübvansiyonların diğer önemli aktif işgücü politikası olduğunu anlatan Dinçer, ancak kriz zamanlarında bu biçimdeki önlemlerin tepki derecesinin doğru olarak belirlenemediğini kaydetti.

Bakan Dinçer, işe yerleştirilmesi zor olan iş arayanların işgücü piyasasında yer edinmelerine yardım etmek için ülke şartlarına bağlı olarak çeşitli alternatifler uygulanabildiğini belirterek, bunların arasında eğitim fırsatları ile işe alma ve iş tecrübesi sağlama desteklerinin sağlanması ve kamusal iş oluşturma fırsatlarının daha fazla kullanılması gibi uygulamaların öne çıktığını kaydetti. Krize karşı mücadelede sosyal korumayı içeren politikaları önemsediklerini vurgulayan Dinçer, "Türkiye'de iyileştirme politikalarının merkezine istihdamın ve sosyal politikaların yerleştirilmesi yaklaşımını benimsedik. Krizle mücadele sürecinde politikalarımızı şekillendirirken, sosyal diyalog mekanizmasından azami ölçüde yararlanmaya, uluslararası norm ve standartlara uygun adımlar atmaya büyük özen gösteriyoruz." diye konuştu. Dinçer, tüm dünyada işsizlikle mücadelenin en önemli araçlarından biri olarak kabul edilen aktif işgücü programlarına da değindiği konuşmasında, bu programların, işgücünün istihdam edilebilirliğinin artırılmasında büyük önem taşıdığını kaydetti.

zaman



Bu haber 496 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,469 µs