En Sıcak Konular

Kopenhag'da dini liderlerden diyalog çağrısı

4 Ekim 2009 22:07 tsi
Hıristiyan - Müslüman Diyalog Forumu (Kristent Muslimsk Samtaleforum) Kopenhag'da iki dininin liderlerinin katıldığı konferans düzenledi.

Bu yıl dördüncüsü yapılan konferans iki gün devam ederken, konferansta Danimarka'da bulunan Müslüman ve Hıristiyan grupların dini liderlerinden 45 seçkin davetli hazır bulundu.

Türkiye'den gazeteci-yazar Kerim Balcı'nın misafir konuşmacı olarak katıldığı konferans cuma günü Hıristiyan ve Müslüman misafirlerin Kocatepe Camii'nde bir araya gelmesiyle başladı. Müslümanlar Cuma namazını eda ederken, Hıristiyan misafirler camide kendilerine ayrılan bölümde Müslümanların nasıl ibadet ettiklerini gözlemleme imkânı buldu. Kopenhag Din Hizmetleri Ataşesi İsmail Başaran, bir bölümünü İngilizce yaptığı hutbe konuşmasında düşmanlıkların ve önyargıların temelinin tarafların birbirini tanımaması olduğunu belirterek, diyalog ile bu problemin üstesinden gelinebileceğini söyledi. Danimarka'ya yaşayan Anadolu insanına da seslenen Başaran, "Burada kendi kültürünüzü ve dininizi iyi tanıtma gibi bir göreviniz var. Sözden ziyade yaptığınız güzel hareketlerle burada parmak ile örnek gösterilecek insanlar olmanız gerekir." dedi. Cuma namazından sonra kafeteryada misafirlere ikramda bulunulurken Odense Selimiye Camii İmamı Recai Cetres'de misafirlerin İslam ile ilgili sorularını cevaplandırdı. Cami ziyaretinden sonra tarihi 'Vartov' binasına geçen misafirler burada 'din ve siyaset' konulu bir panele katıldılar.
Gazeteci-yazar Kerim Balcı konu ile ilgili bir sunum yaparken, Viborg Bölge Kilisesi Piskoposu Karsten Nissen ve Danimarka Müslümanlar Ortak Konseyi (MFR) Başkanı Asmat Mojaddedi konu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Balcı, konuşmasında din ve devlet işlerini düzenleyen anlayışlar arasında en iyisinin bütün dinlere aynı derecede uzak olmayı değil yakın olmayı benimsemiş Anglo-Amerikan laiklik anlayışının olduğunu söyledi.
 
Piskopos Nissen ise Avrupa'daki laiklik anlayışının Anglo-Amerikan anlayıştan farklı olmasının nedeninin tarihte kilise ile devlet arasında yaşanan çekişmelerin olduğuna dikkat çekti. MFR Başkanı Mojaddedi ise İslam'ın belli bir yönetim biçimi dikte etmediğini, temel dini prensiplerin korunması şartıyla bu konuda her türlü esnekliğe imkân tanıdığını ifade etti.
 
Konferansın 2. günü Özel Hay Okulu'nda gerçekleştirilirken ortak ve farklı yönlerle beraber Danimarka'da birlikte yaşama konusu müzakere edildi. Konu ile ilgili ilk konuşmayı Haderslev Bölge Kilisesi Piskoposu Niels Henrik Arendt yaptı. Arendt herkesin fikrini özgürce söyleyebilmesinin önemine değinirken daha sonra kürsüye gelen Roskilde Bölge Kilisesi Piskoposu Peter Fischer-Möller. "Aynı ülkede yaşayan farklı inançlara sahip insanlar olarak bir arada yaşamanın yollarını bulmak zorundayız." dedi. Gazeteci-yazar Kerim Balcı ise hayatında yaşadığı olaylardan örnekler vererek farklı dinlere sahip insanların sağlıklı iletişim kurmasının ne kadar önemli olduğunun altını çizdi. Soru-cevap bölümünden sonra konferans pratik hayatta karşılıklı saygı nasıl tesis edilir başlıklı panel ile devam etti. Ardından davetliler gruplara ayrılarak fikir alışverişinde bulundu. Konferans sonuç bildirgesinin açıklanmasıyla birlikte sona erdi. Sonuç bildirgesinde farklılıklara rağmen barış içinde beraber yaşama isteği dile getirildi.
 
Konferans hakkında değerlendirmelerde bulunan Piskopos Nissen, "Bu konferans ilk 3 konferanstan daha güzel oldu, inanan insanlar olarak birbirimizi daha yakından tanıma imkânı bulduk." dedi. Danimarka Katolik Cemaati Lideri Piskopos Czeslaw Kozon ise konferans ile diyalog adına bir adım daha atıldığını söyledi. Roskilde Bölge Kilisesi Piskoposu Peter-Fischer Möller ise konferansı çok yararlı bulduğunu çünkü konferansta baştan savma tarzda nazik konuşmalar yerine ciddi meselelerin masaya yatırıldığını söyledi. Gazeteci yazar Kerim Balcı ise, "Konferansta değişik din mensupları olarak kendi dinlerimizin sağladığı malzeme ile dünyamızın problemlerini nasıl çözebileceğimizi konuştuk." dedi.
 
Konferansın organizatörlerinden olan Dialog-Forum Başkanı Sami Küçükakın ise "Diyebilirim ki, Danimarka'da kilise, ilk defa Anadolu Müslümanları olarak meselelere bizim bakış açımızı kapsamlı olarak dinledi." şeklinde konuştu. Konferans hakkında katılımcılardan çok olumlu tepkiler aldığını da sözlerine ekleyen Küçükakın, "Birçok davetli bu konferans gelecek yıl da yapılsın temennisinde bulundu." dedi. MFR Başkanı Asmat Mojaddedi ise "Bu konferans ile diğer din mensupları ile birbirimizi anlama noktasında mesafe aldık ve birbirimize daha çok yakınlaştık." şeklinde bir değerlendirmede bulundu.

cihan



Bu haber 685 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,608 µs