En Sıcak Konular

IMF'ye göre krizin biteceği tarih

4 Ekim 2009 21:07 tsi
IMF'ye göre krizin biteceği tarih IMF Başkanı 'küresel kriz bitecek, işsizlik azalacak' dedi ve bir de tarih verdi...

IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, çok beklenmedik bir şey olmazsa krizden çıkılacağını belirterek, "10-12 ay sonra yavaş yavaş işsizlik pek çok ülkede azalmaya başlayacak. 10-12 ay sonra krizi arkamızda bırakmış olacağız" dedi.

Kahn, IMF-Dünya Bankası Yıllık Toplantıları kapsamında gerçekleştirilen IMFC'nin 20. toplantısı sonrasında düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, kriz sonrası dünyanın şekillenmesinde bu toplantının benzersiz bir fırsat olduğuna dikkati çekti. Kahn, "Eğer çok beklenmedik bir şey olmazsa krizden hepimiz çıkacağız. 10-12 ay sonra yavaş yavaş işsizlik pek çok ülkede azalmaya başlayacak. 10-12 ay sonra krizi arkamızda bırakmış olacağız. İşte o zaman da bundan sonra ne yapacağız sorusunun tartışılması gerekir. IMF'nin rolünün bir parçası da bu konu üzerinde çalışmak. Yani kriz sonrasında dünya ne olacak? Bu dünyayı nasıl şekillendireceğiz?" diye konuştu.

IMFC toplantısında alınan kararların yer aldığı nihai bildirinin en azından 4 noktada IMF'nin kriz sonrasında rolünün ne olacağının zeminini hazırlar nitelikte olduğunu belirten Kahn, şöyle devam etti:

"IMF'nin yetkisi bundan 65 yıl önce belirlenmişti. Yetki belirlenmesi daha ziyade finansman, dengeli cari hesaplar gibi konular üzerine odaklanmıştı. Bu konular önemini kaybetmiş değil ama bunun ötesinde bir şeyler yapılması gerekiyor. Bu kriz, daha önceki krizlerden farklıydı ve büyük buhrandan bu yana en büyük krizdi. Dolayısıyla artık para birimlerinin ötesine geçerek, yetkimizi yeniden tanımlamamız gerekiyor. Nihai bildiride çok geniş kapsamlı tanım yapılıyor. Makro ekonomik konular vurgulanıyor, ekonomik ve finansal sorunlarla ilgili çok geniş bir çerçeve çiziliyor. Üyelerimiz şunu da kabul etmek zorundalar; ekonomik ve finansal istikrarla ilgili çok şey yapmamız gerekiyor ki, bu gelecek açısından çok önemli bir konu..."

Uluslararası Para ve Finans Komitesi (IMFC) Başkanı Yusuf Butros Gali, IMF'nin çok aktif olduğunu ve son 12 ay içinde çok başarılı bir şekilde dünya ekonomisine yardım ettiğini belirterek, "Ama tabii ki evrimden geçmesi ve bu yeni rolünü standartlara oturtması gerekiyor" dedi.

IMF reformuyla birlikte ilk iyileşme sinyallerinin başladığını vurgulayan Gali, Fon'un bütün tutarlılığı ile dünya ekonomileri için itici güç olduğunu ve dünya politikaları için takas odası görevini üstlenen kurum olduğunu vurguladı.

Toplantıda IMF'nin yetkisini tartıştıklarını, bugünkü yetkisinin çok uzun yıllar önce formüle edildiğini, dolayısıyla yeniden gözden geçirmek gerektiğini belirten Gali, "IMF, çok aktif oldu ve son 12 ay içinde çok başarılı bir şekilde dünya ekonomisine yardım etti. Ama tabii ki evrimden geçmesi gerekiyor ve bu yeni rolünü standartlara oturtması gerekiyor. Eğer bütün dünya politikalarında itici güç görevini devam ettirmek istiyorsa... Tabii ki IMF içinde yönetişim sorunlarını da tartıştık. Oylama paylarının yeniden dengelenmesi ve pek çok ülkenin sesini bugünkü dünya ekonomisi gerçeklerine daha uygun bir şekilde duyurulmasının sağlanması... Tartışmalarımız çok ayrıntılı geçti ve olayın kalbine nüfuz eden tartışmalardı..." şeklinde konuştu.

Toplantıda temel ilkeleri saptadıklarını, Fon'un yetkisi, yönetişim ilkeleri ve denetim görevlerine ilişkin yetkilerini gözden geçirdiklerini anlatan Gali, "Bu ilk egzersizimiz oldu. Her şeyden önce ekonominin unsurlarına, komponentlerine baktık. Bu unsurlarının hepsinin yerli yerinde olup olmadığından emin olmak istedik. Çünkü IMFC toplantıları için çok önemli..." dedi.

Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'in oluşturduğu Brick ülkelerinin kota paylarında değişim olmasını istemeleri ve Brezilya'nın ayrıca rezerv kaynağı havuzu konusunda IMF'nin önerilerine tepki gösterdiğinin hatırlatılması üzerine Kahn, "Bir rezerv havuzunuz varsa ihtiyacınız olan rezervler orada demektir. Aynı şekilde ihtiyacınız olduğu zaman sigorta bir ödeme yapacaktır. Yani bir yerde ABD'deki sağlık sigortalarına benzetemeyiz ama bu tabii ayrıntılar konusunda konuşmak için daha çok erken" dedi.

Kahn, kotalar konusuyla ilgili olarak da şunları kaydetti:

"Kotalar konusunda IMFC'nin aldığı kararda rakam yüzde 5 ve bu da G-20'lerin tespit ettiği bir rakam. BRIC ülkelerinin daha fazla istediğini biliyoruz ama bazı ülkeler ise daha eksik istiyorlar. Tabii bir yerde uzlaşmaya varmak gerekiyor. Bir yerde yüzde 5'de anlaşmaya varırsak bence iyi olacak diye düşünüyorum. Bunun yanında aslında yüzde 7'yi de aşacak bu toplam hareket çünkü biz hala 2008'le çalışıyoruz bu 2,7'ydi. 5,2 artı 2,7 toplam olarak 7,7 olacak..."



Bu haber 490 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,691 µs