En Sıcak Konular

Kahin, tünelin ucundaki ışığı Boğaz'da gördü

4 Ekim 2009 10:09 tsi
Kahin, tünelin ucundaki ışığı Boğaz'da gördü Krize ilişkin öngörülerinin doğru çıkması nedeniyle adı 'kriz kahini'ne çıkan Prof. Nouriel Roubini, kötümserliği bir kenara bırakıp İstanbul'dan umutlu mesaj verdi:

Kriz kahini Prof. Roubini İstanbul'daki konferansta tünelin ucundaki ışığı gördüğünü söyledi.

İstanbul doğumlu Roubini, gün içinde çok bunaldığı için Boğaz kenarında soluklanarak dinlendi.

Krize ilişkin öngörülerinin doğru çıkması nedeniyle adı 'kriz kahini'ne çıkan Prof. Nouriel Roubini, kötümserliği bir kenara bırakıp İstanbul'dan umutlu mesaj verdi: Tünelin sonunda artık ışık görünmeye başladı. Önceki gün geldiği İstanbul'da toplantılardan bunalan Roubini, İş Yatırım'ın düzenlediği konferanstaki konuşmasından önce yanındakilere "Sabahtan beri toplantılardaydım. Kapalı alana kısıldım. Hava almak istiyorum" deyince Boğaz kenarındaki otelin bahçesine çıktı. İstanbul doğumlu Roubini, Boğaz havasını alıp manzarayı seyrederken İstanbul'u özlediğini belirtti. Boğaz havasını alan Roubini önceki gece yaptığı konuşmasında şu önemli öngörülerde bulundu:

BANA GÖRE 'U': ABD ekonomisinin düzelme şekli tartışılıyor. Bana göre 'U' şeklinde olacak. Trendlerin altında kalan bir düzelme olacak.
 
ÇIKIŞ STRATEJİLERİ: Asıl konu çıkış stratejileri. Merkez bankalarının ve hükümetlerin sağladığı para teşviki ne zaman ortadan kalkacak. Her ülke kendi çıkış stratejisini belirlemeli. Zamanlama çok önemli. Eğer erken çıkılırsa yeni bir daralmaya neden olabilirsiniz. Zaten 'W' tezini savunanların savunma nedeni de bu zamanlamanın yanlış yapılabileceğine dayanıyor. Geç çıkarsanız enflasyon ve stagflasyonla yaşayabilirsiniz.

DARALMANIN SONU: ABD'de daralmanın sonuna yaklaştık, birkaç yıl potansiyel büyümenin altında büyüyeceğiz. Çünkü işsizlik ağır. Durum vahim. İşsizlik oranı yüzde 9.8 ve part time çalışanlarla oran yüzde 16'larda.
 
YATIRIMLAR ZAYIF: Büyük olduğu için batmayacağı düşünülen ancak aşırı borç yapısında bulunan dev firmalar borçlarını yapılandırmak zorunda. Orta düzeydeki şirketler ise sermaye harcaması yapmayacak. Zaten kapasite kullanım oranları yüzde 69'larda. Yüzde 30 atıl kapasite ABD, Japonya, Çin ve Avrupa'da büyük sorun. Düşük kâr, atıl kapasite nedeniyle yatırım gerekmeyecek.
 
YÜKSELENLERDE 'BOĞA': Yükselen piyasalarda 'boğa'dan (yükselişi simgeliyor) bahsedebiliriz. Bu ülkelerin mali sistemleri daha iyi denetleniyor. Potansiyel büyüme oranı gelişmekte olan ülkelerde yüzde 5-8 arasında.
 
ÇİN LOKOMOTİF OLAMAZ: Önümüzdeki yıl ekonomiler ayrışamaz. Çin de dünyanın lokomotifi olamaz. Nasıl olsun Çin'in GSYH'si 3 trilyon ABD'nin 15 trilyon. ABD'de 10 trilyon dolarlık tüketim var. 1.3 milyar Çinli 1 trilyon dolar tüketiyor. 900 milyon nüfuslu Hindistan'da ise 600 milyar dolar harcanıyor.

Bana göre deflasyon
Deflasyon mu enflasyon mu derseniz bana göre sorun deflasyon olacak. Dünyada malı elden çıkarıp ucuza satma eğilimi var. Ayrıca pek çok gelişmiş ekonomide işsizlik yüzde 10'lara varacak. Buna bağlı olarak maaşlar da azalacak. Bu da deflasyon riskini artırıyor.

KAHİNDEN KEHANETLER:
DÜNYA
Bana göre çıkış 'U' şeklinde olacak.
Çıkış stratejilerini erken devreye sokan ülkelerde yeni dipler görülebilir. Bu da 'W'ya neden olabilir.
Çıkışta gecikenler ise bedelini enflasyon, stagflasyon olarak ödeyecek.
Kapasite atıl, talep düşük... Yatırımlar birkaç yıl yerinde sayacak.
Büyümeler birkaç yıl potansiyelin altında gidecek.
Bir ülke rezerv para gücünü hemen yitirmez. Ancak ABD eğer enflasyonu düşürmek için gücünü kullanırsa bu ülkeleri dolardan uzaklaştıracaktır.

TÜRKİYE
Orta vadede mali konsolidasyon şart
Teknik olarak IMF'ye ihtiyacınız yok ama...
IMF'yle anlaşmanın faydası, siyasilerin mali politikaya kendini adadığını tüm dünyaya göstermesi açısından önemli.
En iyi şartlarda bile büyüme yüksek olmayacak.


IMF'ye ihtiyacınız yok ama...


TÜRKİYE İÇİN AVRUPA ÖNEMLİ: Türkiye'nin makroekonomi ve mali temeller açısından sağlam bir ülke konumunda bulunuyor. Nedeni 2001'de yaptığı reformlar ve yapısal düzenlemeler
 
BÜTÇE AÇIĞI YÜKSEK: Krizin etkisiyle bütçe açığında ciddi büyüme yaşanıyor. Orta vadede mali konsolidasyon şart. Mali çerçeve orta vadede önemli.
 
IMF: Teknik anlamda IMF'ye ihtiyacınız yok. Anlaşmanın faydası, siyasilerin böyle bir mali politikaya kendilerini adadığını gösterir. Bu da yatırımcılar ve piyasa açısından psikolojik olarak olumlu bir etki yaratır.
 
ESNEK ÇALIŞMA ÖNEMLİ: Vergilendirmedeki farklılıklar, kayıt dışının azalması ve esnek çalışma önem taşıyor.

sabah



Bu haber 541 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,459 µs