O toplantıda ne konuşuldu? | " /> O toplantıda ne konuşuldu? | "/>

En Sıcak Konular

O toplantıda ne konuşuldu?

3 Ekim 2009 21:12 tsi
O toplantıda ne konuşuldu? İKT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu bir ilki gerçekleştirdi ve ilk kez İKT Genel Sekreteri ABD Dışişleri Bakanlığı’nda ağırlandı. O toplantıda ne konuşuldu? İşte ayrıntılar… iyibilgi Washington

İslam Konferansı Teşkilatı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu bir haftayı aşkın bir süredir ABD’de bulunuyor. Gezisinin ilk durağında New York’a uğradı ve çeşitli temaslarda bulundu. Ardından Washington’a gelen İhsanoğlu çeşitli düşünce kuruluşlarında yaptığı konuşmaların yanı sıra ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Bu önemli görüşme bir ilk mahiyeti taşıyor. Çünkü ilk kez bir İKT Genel Sekreteri ABD’de dışişleri bakanlığında ağırlanıyor. Daha önce Obama’nın Mısır’da yaptığı konuşmanın hemen ardından Haziran ayında gerçekleştirilmesi planlanan bu görüşme Clinton’ın dirseğinin kırılması nedeniyle bugüne ertelenmişti. Şimdi o görüşme gerçekleşti.

Krizlere çözüm pazarlığı

İyibilgi’nin İhsanoğlu ve yakın çevresinden aldığı bilgilere İKT’nin gündemi ile ABD’nin dış politika gündemi örtüşüyor. Bu yüzden ortak konular ele alındı. Bu ortak konular İran’dan Afganistan’a, İslam dünyasında yaşanan gelişmelerden, Müslümanların ABD ve AB’deki yaşam koşullarına kadar geniş bir yelpazeyi oluşturuyor. İhsanoğlu İran ile ilgili neler konuşulduğu ile ilgili pek açık konuşmuyor ancak düşünce kuruluşlarında yaptığı konuşmaların özetinden ABD hükümetine, Türkiye’nin kaygılarına benzer eleştiriler getirdiği düşünülebilir. Zira İhsanoğlu hafta başında Obama yönetimine en yakın düşünce kuruluşu olarak bilinen Center for American Progress’te yaptığı konuşmada tüm nükleer silahlara karşı olduklarını, İran’ın da nükleer silahtan uzak durması ve uluslar arası kamuoyuyla işbirliği yapması gerektiğini, ancak uluslar arası kamuoyunun da İsrail gibi ülkeler nükleer silaha sahipken İran’a adil yaklaşması gerektiğini vurguluyordu.

İhsanoğlu ile Clinton arasında konuşulan diğer konulara gelince… İhsanoğlu bunu açıkça söylemiyor ancak iyibilgi’nin aldığı bilgiler İKT’nin ABD ile “krizlerin çözümü konusunda biz de varız” pazarlığı yaptığını ortaya koyuyor. Aldığımız bilgiler şu yönde: İhsanoğlu’nun genel sekreterliğe gelmesiyle İKT küresel konularda ağırlık koymaya çalışıyor, özellikle Orta doğu sorununun çözümüne katkıda bulunmak, sürecin bir parçası haline gelmek istiyor. İhsanoğlu’nun ABD makamlarına bu talebi ilettiği edindiğimiz bilgiler arasında. Ancak ABD makamlarının bu konuda ayak sürüdüğünü söyleyebiliriz.

Teşkilatta Türk operasyonu

Öte yandan Washington’da İKT ile ilgili farklı bilgiler de edindik. Edindiğimiz bir bilgi Türkiye’nin İKT’de ilginç bir operasyona imza attığı yönünde. Genel Sekreterliğe seçile gelen İhsanoğlu’nun süresinin bir dönem daha uzatıldığını öğrendik. Açıkçası bunu biliyorduk ancak şu bilgiyi gözden kaçırmışız: İhsanoğlu öncesinde iki yıl olan genel sekreterlik süresi İhsanoğlu ile birlikte beş yıla uzatılmış. Yani İhsanoğlu beş yıl daha görevde.

İKT’ye para yağıyor

Washington’da edindiğimiz diğer bir bilgiyi de paylaşalım. İhsanoğlu’nun yakın çevresiyle konuşurken kurumun bütçesini sorduk, net bir yanıt alamadık. Açık bir bilgi olduğu söylendi ancak net bir şekilde öğrenilip bize geri dönüş yapılacağı söylendi. Ancak öğrendiğimize göre İKT’nin bütçesi er geçen gün büyüyormuş. Sebebi şöyle açıklanıyor: İhsanoğlu göreve gelmeden önce kurum üye devletlerden aidatları bile toplayamıyordu. Ancak İhsanoğlu’yla birlikte kurumun küresel ağırlığı artınca üye devletler bu ağırlıkta paylarının olması için kesenin ağzını açtı. Yani artık üye devletlerin de İKT’y güvendiği ve kurumun yükselen özsaygısından kendisine pay çıkarmak istediği söylenebilir.

iyibilgi.com



Bu haber 1,016 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,839 µs