çözümünün zamanı geldi | " /> çözümünün zamanı geldi | "/>

En Sıcak Konular

Karabağ sorununun çözümünün zamanı geldi

3 Ekim 2009 12:10 tsi
Karabağ sorununun çözümünün zamanı geldi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Karabağ sorunun çözüme kavuşturulmasının zamanının geldiğini söyledi.

Abdullah Gül, Türkçe Konuşan Ülkelerin Devlet Başkanları Zirvesi'nin kapanışında yaptığı konuşmada, Karabağ sorunun çözüme kavuşturulmasının zamanı geldiğini söyledi.

Gül,Türkiye'nin bölgesinde bir barış ve istikrar unsuru olarak mevcudiyetini sürdürmeyi hedeflediğini dile getirdi. Abdullah Gül, bölgesindeki ülkelerle yapıcı ilişkiler içinde bulunmaya yönelik yaklaşımları sayesinde, Türkiye'nin son 7 yıl içerisinde komşularıyla sorunlarını çözüm yoluna koyduğu ve ilişkilerini son derece iyi bir noktaya getirdiğini kaydetti. Türkiye'nin bölgesindeki sorunların aynı zaman küresel sonuçları olan sorunlar olduğuna işaret Gül, dünyadaki önemli olayların büyük bir kısmının Türkiye'nin etrafından cereyan ettiğini, bundan dolayı da büyük ülkelerin bunlarla ilgilendiği ve bunların uluslararası krizler olduğunu vurguladı. Gül, Türkiye'nin bölgesinde izlediği yapıcı ve barışçı politikanın sadece bölgeye değil ve dünya barışına da hizmet ettiği inancında olduklarına dikkat çekerek, "Bu anlayışla hareket ederek, ülkemizi doğrudan ve dolaylı olarak bütün sorunların çözümüne aktif ve yapıcı şekilde katkıda bulunmaya çalışıyoruz.İyi komşuluk ilişkisinden aktif dostluk ve işbirliği ilişkisine geçmeyi hedefliyoruz. Bunun bölge ve dünya barışına yaptığı katkı, Doğulu ve Batılı bütün dostlarımız tarafından da takdir edilmektedir. Komşumuz Yunanistan ile devam eden diyalog süreci bu durumun somut örneğidir."dedi.

Gül, Türkiye ile Ermenistan arasındaki son dönemde hız kazanan ilişkileri normalleştirmeye yönelik gayretlerinin iyi niyetlerini bütün dünyaya gösterdiğini söyledi. Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki itilaf başta olmak üzere Güney Kafkasya'daki itilafların da bölge ülkelerin toprak bütünlüklerinin korunması temelinde kalıcı çözüme kavuşmasının zamanının geldiğini vurguladı. Gül, "Azerbaycan'ın toprak bütünlüğüne çok önem veriyoruz ve Azerbaycan'ın işgal altındaki topraklardaki bu işgalin bir an önce sona ermesi gerektiğine çok inanıyoruz. Bunun içinde artık zamanın geldiğine inanıyoruz. Arzu ediyoruz ki Karabağ sorunu diyalog yoluyla, konuşarak, diplomasi ile çözülür. Bunun sonucunda bütün Kafkaslar da barış hakim olur. Bunun şüphesiz ki bunun adımı da işgal sona ermesiyle gerçekleşecektir" diye konuştu.

Gül, Türkiye'nin barış, güvenlik ve istikrar vizyonunun bölgede ve Avrasya coğrafyasında hakim kılınması durumunda kronik sorunların kısa sürede çözüleceğini kaydetti. Cumhurbaşkanı , Gürcistan'da yaşanan kriz sonrasında ortaya koydukları Kafkasya İstikrar Platformu ve İşbirliği Platformu önerisi bu yöndeki çabalara katkı sağlayacağını anlattı.

Zirvenin sonuç bölümünde zirveye katılan ülkelerin liderleri konuşma yaptı. Zirvenin kapanışı öncesinde liderler birlikte fotoğraf çektirdiler.

Cihan



Bu haber 560 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,846 µs