En Sıcak Konular

Diasporada açılım kavgası

3 Ekim 2009 11:52 tsi
Diasporada açılım kavgası Erivan hükümeti Avrupa ve ABD'deki Ermeni diasporasını Türkiye-Ermenistan yakınlaşması hakkında bilgilendirmeye hazırlanırken, diaspora Ermenistan'daki hükümeti hainlikle suçlayacak derecede tartışmalarla adeta kendi içinde kaynıyor.


Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, henüz Ermeni diasporasını Ankara-Erivan yakınlaşması hakkında bilgilendirmeye başlamamasına rağmen, Ermeni diasporası değişik görüşler yüzünden birbirine girdi. Ermeni diasporasının özellikle güçlü olduğu ABD'de Sarkisyan'ı çok zor günler bekliyor.

Önce New York'ta, ardından da Los Angeles'ta Ermeni diasporasının her kesiminden üyesine Türkiye ile yakınlaşmayı anlatmaya çalışacak olan Ermeni Cumhurbaşkanına en sert tepkiyi "Daşnak' olarak bilinen Devrimci Ermeni Federasyonu ile Daşnakların yörüngesinde politika güden "Amerika Ermeni Ulusal Komitesi' gösteriyor.

Sarkisyan'la düzenlecek olan toplantıya davet edilen Daşnakların Doğu Yakası komitesi yaptığı açıklamada "Bu toplantıya katılacak olmamızın tek nedeni, Türk Ermeni yakınlaşmasın karşı görüşlerimizi ortaya koymaktır. Başkan Sarkisyan'a desteklediği bu yakınlaşma planının tüm Ermeni ulusunun çıkarlarına ihanet ettiğini açık bir şekilde ifade edeceğiz' denildi.

İki ülke arasında imzalanan protokolle birlikte "Türk hükümetinin Ermeni sorununu tamamen susturacağını' ileri süren Daşnaklar, Sarkisyan'ın yakınlaşma politikalarının moral ve politik açıdan samimi olmadığını iddia etti. Daşnakların yörüngesinde hareket eden Amerika Ermeni Ulusal Komitesi ise sözkonusu protokolle birlikte ABD'deki Ermenilerin uzun yıllardır tanınması için mücadele ettiği sözde soykırım hakkındaki bütün çaba ve kazanımların bir anda yok olacağını savundu.

AÇILIMI DESTEKLEYENLER
Ermeni diasporasının daha liberal örgütleri ise Türk-Ermeni yakınlaşmasını destekliyor. Bu kurumlardan en önemlisi Amerika Ermeni Asamblesi, geçtiğimiz gün Ermeni diasporasının ABD'deki en büyük hayır kuruluşu Ermeni Hayırsever Birliği ile birlikte yazılı bir açıklama yayınlayarak, "Yakınlaşma protokolüyle birlikte geçmişte güdülen politikalar tamamen değişiyor. Türkiye'nin önşartsız masaya oturması ve açıkça Ermenistan'la resmi ilişki kuracağını ilan etmesi iyi birer adımdır" ifadesini kullandı. Yakınlaşma sürecinin uzun zaman alacağını belirten her iki kurum, "Dolayısıyla Ermenistan'ın geleceğini başka olayları gündeme getirerek zarara sokmamalıyız" açıklamasını yaptı.

Amerika Ermeni Asamblesi ve Ermeni Hayırsever Birliği, Daşnakların Sarkisyan'ı "hainlik'le suçlamalarına karşı olarak da "Bu çok önemli dönemde inanıyoruz ki Başkan Şarkısya hepimizin desteğini hak ediyor" dedi. Amerika Ermeni Asamblesi ve Ermeni Hayırsever Birliği'ne ek olarak ABD'deki Ermeni Kilisesi de yakınlaşmayı destekleyen diğer önemli kurum. Ermeni diasporası üzerinde güçlü bir ağırlığa sahip olan Ermeni kiliselerinin aldığı açık politik tavrın Serj Sarkisyan'in elini güçlendireceği tahmin ediliyor. Sarkisyan daha önce yaptığı açıklamada, "diasporayı iknaya değil', 'kendi görüşlerini paylaşmaya ve politikalarını anlatmaya' gideceğini söylemişti.

FRANSA'DA SARKİSYAN'A YÖNELİK PROTESTO
Diasporayla görüşmek için dün Paris'e giden Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'a yönelen protesto sırasında polisle göstericiler arasında arbede çıktı.

Göstericiler Sarkisyan'ı Paris'te 1915 olaylarını sembolize eden bir anıtın önünde karşıladı. Anıta çelenk koymak isteyen Sarkisyan, Ermenilerin protestosuyla karşılaştı. Sarkisyan, akşam saatlerinde normalleşme sürecini anlatmak için Ermeni derneklerinin temsilcileriyle bir araya gelgi.

Ermenistan Cumhurbaşkanı, Fransa'nın ardından sırasıyla ABD, Lübnan ve Rusya'ya giderek, bu ülkelerde Ermeni diasporasıyla görüşecek.

Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan, seyahat öncesinde, "Kendilerini ikna için gitmiyorum, kendilerini dinleyeceğim ve ne düşündüğümü anlatacağım" diye konuşmuştu.

Sabah



Bu haber 500 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,001 µs