En Sıcak Konular

DTP'lileri kurtarmak için yeni formül

3 Ekim 2009 11:45 tsi
DTP'lileri kurtarmak için yeni formül Anayasa yerine yasa formülü ağır basıyor

DTP milletvekillerinin Ağır Ceza Mahkemesi kararıyla polis nezaretinde ifade vermeye götürülmelerini önlemeye çalışan hükümet, anayasa değişikliği yerine Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) ilgili hükümlerini değiştirmeyi planlıyor. Alınan bilgiye göre Adalet Bakanlığı, Ankara 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nin DTP milletvekilleri hakkında verdiği "zorla getirme" kararının dayanağı olan CMK'nın 145 ve 146'ncı maddeleri üzerinde çalışmaya başladı. Yürütülen çalışmalarda bu iki maddede, "ifade krizi"ni aşmaya yönelik nasıl değişiklikler yapılabileceği üzerinde duruluyor.

İŞTE FORMÜLLER
 Formül 1: CMK'da "İfadesi alınacak veya sorgusu yapılacak kişi davetiye ile çağrılır; çağrılma nedeni açıkça belirtilir; gelmezse zorla getirileceği yazılır" şeklindeki mevcut 145'inci maddeye, "davetiye kişinin doğrudan kendisine, imza karşılığı yapılır" ifadesi eklenecek. DTP krizini, yeni seçim sürecine kadar da olsa aşmaya olanak vermesi formülün olumlu yönü olarak görülüyor.

Çünkü DTP milletvekilleri Ankara 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nin kendilerine gönderdiği tebligatı elden teslim almaya yanaşmıyor. Olumsuz yönünü ise, başka davaların kötü niyetli şüphelilerinin de bu yolu "zamanaşımı süresini doldurma" aracı olarak kullanabilme olasılığı oluşturuyor.

 Formül 2: CMK'nın "zorla getirme" yi düzenleyen 146'ncı maddesine "savunma hakkından imtina etme" hakkının eklenmesi.Buna göre, bir şüpheli hakkında zorla getirme kararının verilme koşulları arasına bir istisna hükmü konularak kişilere "savunma hakkını kullanmaktan imtina etme" hakkı verilecek. Bu formül de yine zamanaşımı sorununu gündeme getiriyor. Çünkü sanığın bizzat kendisi en az bir kez sorgulanmadığı sürece yargılama devam edemiyor.

Sabah



Bu haber 483 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,024 µs