En Sıcak Konular

Kürt-Arap savaşı ve Bağdat kıyımı

0 0 0000 00:00 tsi


On binlerce ABD askeri ve yerel müttefikinin büyük Bağdat savaşına hazırlandıklarını, Şii, Sünni ve Kürtlerin ABD için birbirine gireceğini yazdım dün ve şu cümleleri kullandım:

“Bağdat, büyük savaşın ateşlendiği şehir olacak gibi. Bölgenin insanları, Şiileri, Sünnileri, Arapları, Türkleri, Kürtleri, İranlıları, küçük hesapları bir yana bırakıp bu ölümcül gerçeği görecekler mi? Bağdat'ın kaderinin Şam'ı, İsfahan'ı, İstanbul'u esir alacağını görebilecekler mi? Birbirinin boğazına sarılmayı bırakıp ortak hedefe yönelme basiretini gösterebilecekler mi? Önümüzde, bu çağrıyı güçlendirmekten başka hiçbir yol yok.”

Operasyon dün Ademiye bölgesinde başladı. İlk etapta birkaç bin ABD askeri ile Irak birlikleri operasyona başladı. Bir süre sonra kapsamı genişletilecek ve bu sayı 50 bine çıkarılacak. Hedef tutturulabilirse bu sayı 85 bin çıkarılacak. Görünüşe bakılırsa, Irak'ı işgal eden ABD, şimdi Bağdat için haftalarca süreceği söylenen yeni bir işgal planı hazırladı ve uygulamaya başladı. ABD ve Irak birlikleri nasıl hazırlanırken Sünni direnişçiler de günlerdir benzer hazırlıklar yapıyordu. Hedef genel olarak Sünni direnişçiler olduğu için onlar da Bağdat'ın Sünni bölgelerine yönelik kapsamlı savunma stratejisini uygulamaya koydu.

Sünni direnişçi grupların liderleri, aşiret liderleri, dini liderler hazırlıkların son aşamasında planlı bir toplantı yaptılar. Pazartesi günü Bağdat'ta toplanan grup liderleri, ortak bir savunma planı üzerinde anlaştı. Toplantıdaki konuşmalara bakılırsa, Sünni grupların temsilcileri Bağdat'a yönelik saldırıdan sadece ABD'yi sorumlu tutmuyor. İran yanlısı Şii gruplar ile Kürt birlikler de aynı kategoride zikredildi. Bu durum, Sünniler ile Şiiler ve Kürtler arasında büyük bir kavganın başlamak üzere olduğuna işaret ediyor. İşgale karşı direniş ve Şii-Sünni çatışması dışında şimdi de Arap-Kürt savaşı başlamak üzere. Daha önce Felluce katliamında gördüğümüz ittifak, bu sefer Bağdat'ta kendini gösteriyor. ABD, bu iki kesimi, Felluce'deki direnişçilere karşı aynı safta savaşa sürmüştü. Şimdi benzer bir ortaklık Bağdat'ta kendini gösteriyor.

Şii gruplar devleti korumak için ABD ile birlikte. Kürtler ise, Kuzey Irak'ta edindikleri kazanımların bedelini ödemek için Sünni Araplar'ın karşısına dikiliyor. Muhtemelen Kerkük için aldıkları ödülün bedeli için Bağdat'a birkaç tümen peşmerge gönderdiler. Türkiye'ye ise, Kerkük'e karşı PKK kozu kullanılmış olabilir. (Tabiî göstermelik hareketler ve oyalamalarla.)

Bağdat savaşı ABD ve bu çevrelerin iddia ettiği gibi teröre karşı güvenlik operasyonu değil. Hem Irak içinde çok boyutlu bir savaşın temelleri atılıyor hem de Şii ve Sünni dünya arasında büyük bir krizin temelleri. Direnişçilerin altı saat süren Bağdat toplantısında özetle şu kararlar alındı:

1- ABD, Şii gruplar ve Kürk birliklerinin amacı Sünnileri Bağdat'tan sürmek. Direnişçiler Bağdat'tan çekilmeyecek ve Sünni halkı korumak için savaşacak.

2. Bütün direniş grupları aynı savunma planı üzerinde anlaşmıştır. Bağdat'ın Sünni bölgeleri farklı askeri bölgelere ayrılacak. Hepsinin başına bir askeri komutan atanacak. Emirlerine direniş grupları tahsis edilecek. Bu birimlerin hepsi tek bir komuta altında olacak.

3- Saldırının başlamasından sonraki 48 saat içinde bu operasyon bölgeleri ABD ve müttefikleri için infaz bölgeleri haline getirilecek.

4- Kadınlar, çocuklar, camiler, sivil halkı korumak için hazırlanan plan uygulanacak. Yiyecek ve su stokları korunacak. Kentin değişik bölgelerinde yaralılar için acil klinikler kurulacak. Buralarda yeterli doktor, ilaç, kan ve diğer tıbbi ihtiyaçlar hazır bekletilecek.

5- 11 maddelik plan konusunda bütün direniş grupları hemfikir. Irak İslam Ordusu'nun hazırladığı plana göre, Ceyşul Mücahidin grubu alan savunması ve açık savaş yürütecek. İntihar bombacıları geniş biçimde kullanılacak.

6- Çatışmalar bütün boyutlarıyla kaydedilip dünyaya iletilecek. Her askeri bölgeye çatışmaları izleyecek muhabirler yerleştirilecek. Hem Sünni hem de Şii bölgelerde, savaşı izlemek ve görüntülemek için 15 gazeteci yerleştirilecek.

Durum bu... ABD ve müttefikleri teröre karşı operasyon mu yapıyor, mezhep savaşını mı genişletiyor, Arap-Kürt savaşını mı tetikliyor yoksa Bağdat'ı büyük bir katliama mı hazırlıyor, siz karar verin!

Bu, Şii-Sünni ve Kürtleri birbirine kırdırma operasyonu. Kim haklı, kim haksız sorularının anlamını yitirdiği bir dönem. Birileri Bağdat savaşını durdurmazsa, Şiiler devlet, Kürtler Kerkük, Türkiye PKK ödülüyle avunursa, tarihin hiç bir döneminde olmadığı ölçüde bir kıyımın kapıları açılmış olacak.


yenişafak



Bu haber 221 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,626 µs