En Sıcak Konular

Anafor davasında 29 kişi tahliye edildi

3 Ekim 2009 08:57 tsi
İzmir'de liderliğini Ahmet Tekin Baykal'ın yaptığı iddia edilen organize suç örgütüne yönelik gerçekleştirilen Anafor operasyonu davasının pazartesi gününden bu yana devam eden ilk duruşmasında 29 kişi tahliye edildi.

Aralarında organize suç örgütünün lideri olduğu iddia edilen Ahmet Tekin Baykal'ın da bulunduğu 10 kişinin tutukluluk halinin devamına karar verildi. Karar açıklanmadan önce duruşma salonunda kendini iyi hissetmeyen Baykal için, adliyeye 112 ekipleri çağrıldı.
İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde Anafor operasyonu kapsamında 43'ü (4'ü başka davalardan) tutuklu 176 sanığın yargılandığı davanın 28 Eylül'de başlayan ve 5 gün boyunca devam eden ilk duruşması gece 01.30'de tamamlandı. Son gün sanık savunmalarının tamamlanmasının ardından avukatların tahliyelerine ilişkin savunmaları alındı. Savunmaların tamamlanmasının ardından kararın açıklanması için duruşmaya yaklaşık 2 saat ara verildi.

Mahkeme heyeti daha sonra salona dönerek kararını açıkladı. Sanıklar Ahmet Tekin Baykal, Maksut Tuğlu, Fikret Şahin, Barış Ören, Şeref Yıldız, Serkan Gül, Okan Ocak, Barış Vural, Zafer Yalçın ve Yıldıran Baran'ın tutukluluk halinin devamına, yaklaşık 14 aydır tutuklu bununan, emekli emniyet müdürü Haluk Ercan, Orhan Bozan, Özcan Demir, Recai Öngön, Fikret Tezdavranan, Celal Kızıl, Nusret Varhan, İbrahim Melik Çeker, Atalay Emre Kocatoros, Fikret Bekiroğlu, Metin Günay, Ümit Uğur, Orhan Sarıca, İsmail Büyüktaş, Erhan Çağır, Mehmet Başak, Tarkan Şencan, Yalçın Şahin, Tamer Manavcı, Ömer Dalkaç, Esfal Pala, Mustafa Kocaoğlu, Derya Fırat Yiğit, Mustafa Karpuz, Erkan Ümit Şakrak, Resul Günaydın, Mehmet Baki Kutlu, İsmail Akova ve Bülent Yüksel'in ise tahliyelerine karar verildi. Duruşmayı izleyenler, uzun süredir tutuklu bulunan yakınlarının tahliye kararını öğrenince büyük sevinç yaşadı.

YAYIN YASAĞI TALEBİ REDDEDİLDİ

Ergenekon sanığı Sami Hoştan'la bağlantısı bulunan Ergenekon davasının tutuklu sanığı Ahmet Tekin Baykal'ın avukatı Ahmet Ömer Ayçicek, davaya yayın yasağı getirilmesini talep etti. Gazetecilerin duruşmanın ilk günü Ahmet Tekin Baykal'ın avukatlarıyla röportaj yapmak istediğini, Baykal'ın avukatlığını yaptıkları Ceyhan Mumcu ve Şehnur Çağdaş'la birlikte gazetecilere açıklama yaptıklarını belirten Ayçicek, "Ben Yengeç operasyonundan gözaltına alınan avukat olarak, Ceyhan Mumcu da çetenin avukatı olarak gösterildi." dedi.

Ahmet Tekin Baykal'ın bu şekilde yıpratılmak istendiğini iddia eden ve yönlendirilmenin önlenmesi için basın yasağı konulması gerektiğini belirten Ahmet Ömer Ayçiçek'in talebi, mahkeme tarafından davanın geldiği aşama nedeniyle yayın yasağının bir önemi olmadığı belirtilerek reddedildi. Baykal'ın avukatlarından Şehnur Çağdaş da, savunması sırasında iddianameyi eleştirerek, "Adalet yok, başıboş bir dosyadır. İlahlar kurban istemiştir, müvekkilim de yargılanmaktadır. Müvekkilim bir şey bulunamayınca ayıp olmasın diye suç yaratılarak yargılanmaktadır." dedi.

Ahmet Tekin Baykal'ın avukatı Ceyhan Mumcu da, Şamil Tayyar'ın, 'Operasyon Ergenekon' isimli kitabında Ahmet Tekin Baykal'ın isminin geçtiğini belirterek, "1,5 yıl önce kitabı okuduğumda Ahmet Tekin Baykal'a 'Sana operasyon yapacaklar' dedim. Gerek İstanbul'da görülen davada, gerekse bu davada, hazırlanan bir senaryo uygulamaya konulmaya çalışılıyor. Gizli yapılması gereken operasyon, televizyonlarda birinci haber veriliyor." şeklinde konuştu. İddianamede Ahmet Tekin Baykal'ın İşçi Partisi'nden kitap aldığının belirtildiğini ifade eden Mumcu, "Bu kitap, 'Atatürk'ün bütün eserleri' isimli kitaptır. Neden bu konu bir suçmuş gibi iddianamede yer almıştır? Hepimiz Atatürk sayesinde burayadız." dedi.

ÖZCAN DENİZ'İN VURULMASI OLAYININ ANAFOR'LA BİRLEŞTİRİLMESİ TALEP EDİLDİ

Mahkeme, Özcan Deniz'in Çeşme'de şarkı söylerken ayağından vurulması olayıyla Anafor davası arasında bağlantı olabiceğini belirterek, Çeşme'de görülen davanın Anafor davasıyla birleştirilmesini talep etti. Her iki davanın birleştirilmesi için Çeşme Asliye Ceza Mahkemesi'ne yazı yazılmasına karar veren mahkeme heyeti, talebin kabul edilmemesi halinde de gerekçelerin belirtilmesini istedi.

Mahkeme iddianamede nasıl bir olay olmadığı anlaşılmayan, haklarında dava açıldığı ancak hangi olayı yaptığı belli olmayan kişi ve olaylarla ilgili usulünce iddianame hazırlanması ve ek dava açılmasını da istedi. Ayrıca davanın sanıkları arasında olan İsmail Danışman'ın yerine başka bir İsmail Danışman'a dava açıldığı, Cumhuriyet Savcılığına yazı yazılarak doğru kişi hakkında dava açılması gerektiğini belirtildi. Dava, ileri bir tarihe ertelendi.



Bu haber 1,262 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,559 µs