En Sıcak Konular

Domuz gribi aşısı önce hacı adaylarına

2 Ekim 2009 19:43 tsi
Sağlık Bakanlığı tarafından 35 milyon doz ithal edileceği bildirilen domuz gribi aşısının öncelikle hacı adaylarına yapılacağı kaydedildi.

Antalya Belek'teki Susesi Resort Hotel'de düzenlenen 11. İç Hastalıkları Kongresi çerçevesinde basın toplantısı düzenlendi.

Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği (TİHUD) Genel Sekreteri Prof. Dr. Serhat Ünal, toplantıda yaptığı konuşmada, ''Domuz gribi'' olarak da anılan H1N1 virüsüne karşı aşı üretildiğini belirtti.

Domuz gribi için yeni üretilen aşının Amerikan Gıda ve İlaç Dairesince (U.S Food and Drug Administration) 15 Eylül'de onaylandığını kaydeden Ünal, aşının Türkiye'de eczanelerde satışa sunulmayacağını, kullanımının Sağlık Bakanlığınca düzenleneceğini hatırlattı.

Prof. Dr. Ünal, bakanlığın, önce 15 milyon doz getirtileceğini açıkladığı aşıdan daha sonra 35 milyon doz alma kararı verdiğini belirterek, gazetecilere ''Türkiye'de ilk kimlerin aşılanacağını biliyor musunuz?'' diye sordu.

Sorusunu kendisi cevaplayan Ünal, önceliğin hacı adaylarına verileceğini bildirdi.

Elde yeterince aşı olması halinde herkesin aşılanabileceğini söyleyen Ünal, aşının yetersiz olması halinde önceliğin risk gruplarına verilmesi gerektiğini dile getirdi.

-GEBELER VE ÇOCUKLAR-

Gebelerin, 6 ay ile 4 yaş arasındaki çocukların ve onlara bakan, aynı evde bulunan kişiler ile sağlık personelinin risk gruplarının başında geldiğini bildiren Ünal, ancak aşılanacak grubun seçilmesinde sosyal etkinliklerin de önemli rol oynadığını vurguladı.

Hacı adaylarına öncelik verilmesinin doğru bir karar olduğunu ifade eden Prof. Dr. Serhat Ünal, ''Çünkü 7 düvelin harman olacağı yere gidecekler'' dedi. Bir gazetecinin sorusu üzerine ''Aramızda kalacaksa cevap vereyim'' diye espri yapan Ünal, öncelikli risk grubunun seçiminde aşı miktarının çok önemli olduğunu belirterek, aşının yetersiz olması halinde kendisine kalsa bu yıl hacca gidilmemesini bile önerebileceğini söyledi.

Bu sözlerinin konunun bütünü içinden cımbızlanıp çekilmemesini isteyen Ünal, Sağlık Bakanlığında bir komisyon oluşturulduğunu, kendisinin de bu komisyonun üyesi olduğunu hatırlattı. Ünal, toplantıya gittiğinde gelecek aşı miktarına göre fikrini söyleyeceğini kaydetti.

Kuş gribi aşısının da üretildiğini ve dünyanın muhtemel bir salgına hazır hale geldiğini bildiren Ünal, virüsün türünün değişmesi halinde ona uygun aşı yapabilmenin de önemli olduğunun altını çizdi.

Domuz gribinin insandan insana çok kolay bulaştığını, ancak öldürücülüğünün binde 1 olduğunu, kuş gribinin ise insandan insana çok zor bulaştığını ancak bulaştığında öldürücülüğünün yüzde 60 olduğunu açıkladı. Ünal, Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) internet sitesinde, 25 Eylül itibariyle dünyada 350 bin domuz gribi vakası bildirdiğini söyledi.

-OZON AŞISI-

Bir gazetecinin son zamanlarda insanların dinç kalmak ve gençleşmek amacıyla ''Ozon aşısı'' yaptırdığını, bu aşıyı uygulayan bazı kuruluşların domuz gribine karşı da uygulanabileceğini duyurduğunu söylemesi üzerine Ünal, basın toplantısında hazır bulunan diğer meslektaşlarına dönerek, ''Basın toplantılarından çok faydalanıyorum. Böyle şeyleri duyuyorum'' diye espri yaptı.

Daha sonra kendisinin böyle bir bilgisi olmadığını, dünyada da böyle bir çalışma yapılmadığını bildiren Ünal, ''Külliyen yanlıştır'' dedi.

aa



Bu haber 522 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    16,527 µs