Vicdanlı 8 kişi aranıyor | " /> Vicdanlı 8 kişi aranıyor | "/>

En Sıcak Konular

Vicdanlı 8 kişi aranıyor

2 Ekim 2009 18:32 tsi
Vicdanlı 8 kişi aranıyor DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, dokunulmazlıklarla ilgili anayasa değişikliğine ilişkin olarak hükümetin böyle bir çalışması olacağını belirterek 'Dokunulmazlık konusunda vicdani davranacak 8 milletvekili aranıyor' dedi.

DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, ''DTP'nin anayasa değişikliği ile ilgili bir çalışması var mı?'' sorusuna karşılık, dün Diyarbakır'da bölge baro başkanları ve farklı hukukçu kişilerle anayasa çalıştayı yapıldığını hatırlattı.

Bu çalıştayda anayasa değişikliği konusunun da gündeme geldiğini ifade eden Kaplan, ''1997'de Meclis'te dokunulmazlıklarla ilgili bir tasarı görüşülmüş ve bir süreç yaşanmıştı. Şu an diyoruz ki Anayasanın 83. maddesi, yasama sorumsuzluğunu Meclis çalışmaları, kürsü masumiyeti ile sınırlı tutalım. Gerisini kaldıralım. Ancak bir şartla, yüz kızartıcı ağır şartlarda, suçüstü halinde dokunulmazlık hükümlerini uygulamayalım'' diye konuştu.

Kaplan, bu konuda yapılacak bir anayasa değişikliğinde CHP'nin de benzer görüşü bulunduğunu  düşündüğünü belirterek, ''Bu sorunu çözmek gerekiyor. Artık mahkemelik veya zabıtalık olmaktan Meclis'in kurtulması gerekiyor'' dedi.

Değişikliğin ne zaman gündeme geleceğine ilişkin bir soru üzerine de Kaplan, ''Eğer hükümet bu konuda bir çalışma yaparsa ki, yapacağını açıkladılar. Meclis'e gelirse 367 rakamı gerekiyor. DTP ve AK Parti'nin rakamına 8 milletvekili gerekiyor. Yani dokunulmazlık konusunda vicdani davranacak 8 milletvekili aranıyor'' diye konuştu.


SIRRI SAKIK

Sakık, Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği'nde verilen Alman Birliği Günü resepsiyonunda basın mensuplarının, DTP'li bazı milletvekillerinin ifade vermeye zorla getirilmesi kararına ilişkin sorularını yanıtladı.

Sırrı Sakık, ''2 yıl oldu halen değişen bir şey olmadı. Diliyoruz, umuyoruz, bu hukuksuzluk ortadan kaldırılır. Aslında Türkiye'nin 15 yıl doğru bir yolculuğu olsaydı oradan bir ders çıkarmış olurdu. İnsan üzülüyor. Keşke 15 yıllık süreçte Anayasal değişiklikler yapılmış olsaydı Türkiye bunları konuşmuyor olurdu'' dedi.

''Başbakan ve Cumhurbaşkanının açıklamaları olumludur, destekliyoruz'' diye konuşan Sakık, ''Parlamentoyu göreve davet etmek çok olumludur. Daha önce de Anayasa Mahkemesi Başkanı Parlamentoyu göreve davet etmişti. Anayasal değişiklik için derhal harekete geçmeliyiz. DTP olarak biz hazırız. Bir an önce demokratikleşme sürecini hep birlikte yapmalıyız'' diye konuştu.

Bir gazetecinin, ''Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile dün yaptığı sohbeti hatırlatması ve bu sohbette neler konuştuklarını sorması'' üzerine Sırrı Sakık, Başbakan ile tek başına sohbet etmediğini, başka milletvekilleri de bulunduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

''Sayın Başbakan ve Sayın Cumhurbaşkanı ile sohbetimiz oldu. Başbakan 'süreci birlikte aşmalıyız' dedi. Ben de 1994'te biz bu süreci yaşadık, Türkiye 15 yılını heba etti. Bir daha böyle bir süreci yaşamak istemediğimizi söyledim. O da, bu noktada biz gerekeni yaparız, hazırız. Tabi ki parlamentoda ortak konsensüs oluşmasının lazım olduğunu söylüyor. Eminim ki temaslar sürerse bu da hayata geçer. Dün Sayın Cumhurbaşkanı ve Meclis Başkanı önemli açıklamalarda bulundular. Aslında tam Türkiye'nin durumuna uygun bir açıklamaydı. Sohbetimiz bu temelde gelişti.''

aa



Bu haber 686 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,116 µs