En Sıcak Konular

BDDK Başkanı'ndan kriz dersi

2 Ekim 2009 13:25 tsi
BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, gelinen noktada Türk bankalarının Avrupa'daki refiklerine oranla çok daha rahat olduğunu söyledi.

Küresel ekonomik kriz yüzünden pek çok gelişmiş ülkede banka iflasları yaşanırken Türkiye'de bu anlamda herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı. Türk bankalarının yere sağlam basmasında sektör otoritesi Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) daha önceden aldığı tedbirlerin önemli rol oynadığı ifade ediliyor. BDDK Başkanı Tevfik Bilgin ise bu durumu, "Biz her şeyi rakamlarla incelemedik. Bankacılıkta bankacının ve müşterinin ruh hali de önemlidir. Batılılar belki bunu göremediler, krizi sadece rakamsal işledikleri için zarar gördüler." diye özetledi.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB), Arap Bankalar Birliği ve Dünya Arap Bankacılar Birliği İşbirliğiyle 5. Mena Uyum ve Yönetim Forumu düzenlendi. Forumda bir konuşma yapan BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, gelinen noktada Türk bankalarının Avrupa'daki refiklerine oranla çok daha rahat olduğunu söyledi.

Kriz döneminde Türk bankacılığının akıllı adımlar attığını belirten Tevfik Bilgin, "Bugün çok rahatız, zamanında aldığımız tedbirler bizi krizin büyük etkilerine karşı korudu." dedi. Yaşanan krizin üç büyük sebebi olduğunu aktaran sektör otoritesinin başkanı, bunları şöyle sıraladı:

"İlki, batılı bankacıların hırsı. Bilerek veya bilmeyerek bazı otoriteler bu süreci desteklediler. İkincisi, herkes pedal çevirirken kimse durmak istemedi, hiç kimse ileriye dikkatli bakmadı. Üçüncüsü ise banklalar arasındaki farklar. Batılı bankalar bir dolarlık sermayeyle 60 dolarlık iş yaptı. Bu şekilde bankacılık yaparsanız, rahat dönemde çok iyi kazanırsınız ama kriz döneminde çakılmaktan kurtulamazsınız. Türkiye bankaları ise bir dolarla sekiz dolarlık iş yaptı, bu durum da toparlanmayı hızlandırdı."

Batılı bankaları alın teri akıtmaksızın para kazanmakla suçlayan BDDK Başkanı, krizin bedelini vatandaşa ödetmeye çalışan bankaları da eleştirdi. Krizin yavaş yavaş etkisinin azaldığına işaret eden yapan Tevfik Bilgin, "Bu ülkenin hızlı çıkışında gerekli yakıtı bankacılık sektörü sağlayacaktır."diye konuştu.

Konferans'ın açılış konuşmasını yapan Arap Bankacılar Birliği Başkanı Joseph Torbey, bankacıların yaşanan krizden üç önemli ders çıkarttığını belirtti. Asgari sermaye gereksinimi, sermaye disiplini ve piyasa disiplininin önemli olduğuna vurgu yaptı. TBB Genel Sekreteri Ekrem Keskin, ekonomik krizin atlatılması için girişimcilerin ve bankacıların risk alamsı gerektiğini söyledi.

Lübnan Merkez Bankası Başkanı Muhammed Basiri, yaşanan krize dikkat çekerek, "1453'te İstanbul fethedilerek bir ufuk açılmıştı. Biz İstanbul'dayız önümüzdeki yıllarda çok güzel günler göreceğimizi umuyorum." şeklinde konuştu. Ekonomik krizin nedenlerini; yönetim eksikliği, şeffaflığın azalması, alınan risklerin doğru hesaplanmaması ve mali kanunların yetersizliğine bağladı.

Basiri, politikacıların gereken hassasiyeti göstermesi durumunda bankacılıktaki yapılan hataların telefi edilebileceğini söyledi. 11 Eylül tarihinin Arap bankacılığında bir dönüm noktası oluşturduğunu vurgulayan Basiri, "11 Eylül'den önce Lübnan ve Mısır kara para ve teröre giden parayı engelleme konusunda anlaşmaya yanaşmamıştı. 11 Eylül'den sonra bu ülkeler de kara para ve terör konusunda hassasiyetlerini bildirdi." ifadelerini kullandı.

cihan



Bu haber 550 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,053 µs