En Sıcak Konular

Hükümet ve Doğan'ın 'ölüm kalım' savaşı

2 Ekim 2009 12:09 tsi
Hükümet ve Doğan'ın 'ölüm kalım' savaşı The Economist dergisinden çok konuşulacak analiz!

Türk hükümeti ile Doğan grubu arasındaki sorunlar, yabancı medyanın ilgisini çekmeye devam ediyor. Son olarak da prestijli The Economist dergisi, “Hükümetin, Türkiye’nin en büyük medya grubuyla arasındaki ölüm kalım mücadelesi kızışıyor” yorumunu yaptı.

İngiliz The Economist dergisi, Türkiye’nin en büyük medya patronu Aydın Doğan ile “hafif” İslamcı olarak nitelediği hükümet arasındaki "ölüm kalım" mücadelenin “kızıştığı” gibi göründüğünü belirttiği analizinde Doğan grubuna getirilen 3.7 milyar liralık (2.5 milyar dolar) ceza ile ilgili son gelişmelere dikkat çekerek, "Hükümetin, Türkiye'nin en büyük meyda grubu ile mücadelesi çirkinleşiyor" ifadesini de kullandı.

Aydın Doğan’dan son olarak 3.2 milyar dolarlık teminat istendiğinin vurgulandığı analizde bunun da Doğan Yayın’ın ve Doğan Holding’in toplam değerini aştığını, bu para sağlaması için Doğan’a iki haftalık süre verildiğini kaydedildi.

“AB SON VERGİ CEZASINI ÖZGÜR BASINI SUSTURMA GİRİŞİMİ OLARAK ELEŞTİRDİ”
Gerekli kaynağın sağlanmaması halinde hükümetin Doğan’a ait bazı varlıkları dondurabileceğini belirten The Economist, Doğan grubu yöneticilerinin ise, hükümetin geri adım atmaması halinde mücadeleyi yargıya taşıyacaklarını söylediklerini belirtti. Dergi, “Avrupa Birliği dahil, kaygı duyan Batılı gözlemciler, son vergi cezasını, Türkiye’deki özgür basını susturma girişimi olarak eleştirdi” diye yazdı.

The Economist, Doğan medya organlarının, AKP’nin, ülkeyi İslami yönetim tarzına doğru sürüklediği iddialarına yer verirken üst düzey bazı AKP’lilerin adlarının da geçtiği bir dizi yolsuzluk skandallarını da geniş bir biçimde işlediğine dikkat çektiği analizinde Doğan grubu çalışanlarının, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Aydın Doğan’ı, gelecek yıl yapılabileceği seçim öncesi faaliyet dışı bırakmak istediğini savunduklarını da belirtti.

Bu çerçevede, üst düzey bir Doğan grubu yöneticisinin, Vladimir Putin’in Rusya Cumhurbaşkanı olarak uyguladığı taktikleri anımsatarak “Eskiden Türkiye’nin yeni İran olmasından kaygılanırdık. Şimdi ise, yeni bir Rusya haline dönmesinden kaygı duyuyoruz” dediğini aktaran dergi, şu yorumu da yaptı:
“Bazı gözlemciler, Sayın Doğan ile Sayın Erdoğan arasındaki savaşın, özgür basın yokluğu ile pek bir ilgisi bulunmadığına işaret ediyorlar. Daha çok Anadolu’da yükselen yeni bir dindar girişimciler sınıfı ile ilgilidir. Doğan grubunun bir parçası olduğu eski İstanbul elitinin pahasına hızla ve güçlü bir biçimde büyüyor.”

The Economist, Türkiye’de ifade özgürlüğü konusunda sıkıntıların yaşandığını vurgularken Hülya Avşar hakkındaki soruşturmaya dikkat çektiği analizinde Türkiye’de çok sayıda gazetecinin yargılanmakta devam edildiğinin altını da çizdi.



Bu haber 1,152 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,299 µs