En Sıcak Konular

Kahn ayakkabılı protesto için ne dedi?

2 Ekim 2009 12:01 tsi
Kahn ayakkabılı protesto için ne dedi? Uluslararası Para Fonu Başkanı Dominique Strauss-Kahn IMF-Dünya Bankası Yıllık Toplantıları kapsamında düzenlediği basın toplantısında, dünkü ayakkabılı protesto ile ilgili soruları da yanıtladı.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Strauss-Kahn, çıkış stratejisini uygulama zamanının gelmediğini, çıkış stratejisi için hazırlanmak gerekse de henüz uygulama zamanının gelmediğini belirterek, ''Bazıları bunu çok erken yapmak istiyorsa, bu durum hakikaten toparlanmaya zarar verebilir'' dedi.

IMF-Dünya Bankası Yıllık Toplantıları kapsamında düzenlediği basın toplantısında Kahn, konuşmasına, Asya'da yaşanan felaketten zarar gören Vietnam, Filipinler gibi ülkelerin halklarına geçmiş olsun dileklerini ileterek başladı.

''Küresel ekonomi sanki köşeyi dönmüş gibi'' diyen, Kahn, yükselen işsizlik ve bunun yaratacağı sorunlara ilişkin olarak hala kaygı duyduğunu belirterek, büyümenin arttığını, bunun iyi bir haber olduğunu hala ancak hala işsizliğin önümüzdeki aylar boyunca artmaya devam edeceğini, bunun da toparlanma programlarına zarar verdiğini anlattı.

Kahn, şöyle devam etti:

''Her ne kadar senaryolarımıza göre 2010 yılı, küresel açıdan büyümenin artacağı bir yıl olsa da, bir takım riskler var. Bu risklerin de altını çizmemiz gerekiyor. Birincisi, çok erken bir çekilme... Gerek parasal gerek mali açıdan yapılanlarda bir durgunluk olması tehlikesi... Mali açıdan IMF'nin önerileriyle bir takım yatırımlar yapıldı fakat şimdi çıkış stratejisini uygulama zamanı değil. Tabii bunu düşünmek lazım, çıkış stratejisini hazırlamamız gerekiyor ama henüz uygulama zamanı gelmemiştir. Bazıları bunu çok erken yapmak istiyorsa, bu durum hakikaten toparlanmaya zarar verebilir.''

Böyle bir durumu beklemediğini, yaptıkları toplantılarda maliye bakanlarının da kendilerine katıldığını ve bunun zamanının gelmediğini söylediğini aktaran Kahn, yine de bir riskin mevcut olduğunu vurguladı.

Kahn, finansal sektörün toparlanmasının önemine de işaret ederek, buradaki sorunların toparlanmaya zarar verebileceğinin de göz önünde bulundurulması gerektiğini kaydetti.

Bazı riskler olsa da, bunların kontrol altında tutulabileceğini ve 6 ay öncesine göre farklı bir durumda bulunulduğunu ifade eden Kahn, ''Bu yıllık toplantımızın küresel yönetişimle ilgili çok önemli bir zamanda gerçekleştiğini söylemek istiyorum. Aynı zamanda, aynı hedeflere doğru yönlenen, aynı politikaları uygulayan ve çok taraflı kurumların tavsiyelerini bu kadar birlikte uyulduğu başka bir zaman yaşamadık geçmişte.''

Kahn ayakkalı protesto için 'Atılan ayakkabının Amerikan markası olması gülünç dedi!"

Büyümenin Tekrar Eski Seviyeye Gelmesi Zaman Alacak

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Strauss-Kahn, küresel kriz ardından büyümenin tekrar eski seviyesine gelmesinin zaman alacağını bildirdi.

Kahn, IMF ve Dünya Bankası'nın yarıyıl toplantıları çerçevesinde İstanbul'da düzenlediği basın toplantısında, Pittsburgh'da geçen ay yapılan G-20 zirvesinde ekonomik ve finansal konularda çok önemli kararlar alındığını belirterek, İstanbul'da yapılacak toplantılarda alınan bu kararların uygulamaya konulması konularının görüşüleceğini söyledi.

IMF olarak amaçlarının kriz sonrası finansal düzeni biçimlendirmek olduğunu ifade eden Kahn, bu konuda bir takım prensipleri olduğu, bunlardan birinin uluslararası alanda sürdürülebilir bir işbirliği politikası olduğunu bildirdi.

G-20 zirvesinde alınan kararlardan birinin de ülkelerin IMF'deki kotalarının artırılması kararı olduğunu belirten Kahn, alınan bu kararın çok önemli bir reform olduğunu, böylelikle ülkelerin IMF'deki ağırlıklarının artacağına ve daha iyi bir şekilde temsil edileceğine işaret etti.

Ekonomik alanda işbirliğinin devamının önemi üzerinde duran Kahn, G-20 zirvesinde küresel düzeyde finansal istikrarı sağlamak ve düzenlemek için alınan kararlar üzerinde durdu.

Sanayileşmiş 7 ülkenin oluşturduğu G-7 grubunu ''merhum'' olarak niteleyen Kahn, G-7'nin sanayileşmiş yedi ülkeyi bir araya getirdiği için diğer sanayileşmiş ülkeleri ''dışladığını'' ve bu grubun aldığı kararları izlemek gibi br işlevinin bulunmadığını bildirdi.

G-20 ile söz konusu durumların değiştiğini kriz sonrasında değişen koşullara uygulanacak metotların izleneceğini ifade eden Kahn, bu çerçevede finansal sektöre yönelik düzenlemelerin çok önemli olduğunu kaydetti.

Küresel kriz ardından yaşanacak büyümenin tekrar eski seviyesine ulaşmasının zaman alacağını bildiren Kahn, küresel düzeyde büyük dengesizliklerin olduğunu, bazı ülkelerin büyük rezervlere sahip iken bazı ülkelerin yeterli rezervi olmadığını söyledi.

Asya kıtasında 1990'lı yılların son döneminde yaşanan ekonomik kriz ardından birçok ülkenin ihtiyat akçesi olarak yüksek düzeyde rezerv tuttuğunu hatırlatan Kahn, G-20 zirvesinde alınan bir kararla bu ihtiyat akçelerinin bir havuzda toplanacağını belirtti.

IMF olarak kredi alan ülkelere yönelik inandırıcılığın nasıl sağlanabileceği üzerinde çalıştıklarını anlatan Kahn, IMF'nin G-20 zirvesi sonucunda yüklendiği pozisyonun yeni olmadığını, 60 yıl önce kurulurken de aynı düşünceler içinde olduklarını söyledi.

IMF'nin tekrar 60 yıl önceki kuruluş felsefesine yönelmek istediğini belirten Kahn, ekonomik istikrarsızlıkların, finansal krizlerin sosyal sorunları tetiklediğini, demokrasiyi tehlikeye düşürdüğünü, savaşlara yol açtığını kaydederek barış için ekonomik ve finansal istikrarın sağlanması gerektiğini söyledi.

Kahn, konuşmasını İstanbul'daki bu toplantının IMF'nin yeni bir başlangıç yapması için olanak sağlayacağını umduğunu kaydetti.

Devamı Gelecek

aa



Bu haber 278 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,911 µs