En Sıcak Konular

Pelosi’nin makyajını Dışişleri sildi!

0 0 0000 00:00 tsi
Pelosi’nin makyajını Dışişleri sildi! Nancy Pelosi’nin sırrı Türk Dışişleri’nde çözüldü! ABD Temsilciler Meclisi’nin “Ermeni angajeli” bayan başkanına bir zarf atıldı! İçi boştu. Türk medyası “Gül-Pelosi görüşmesi olmadı” başlığı atarken, Türk he

Abdullah Gül’ün ABD ziyareti elbette temel olarak iki konu üzerine kuruluydu.. Ermenilerin sözde soykırım tasarısını ABD Kongresi’nden geçirme hamlelerinin önünü kesmek, Kuzey Irak ve bağlı PKK meselesi. Kuşkusuz bunların dışında bir çok konu masaya yatırıldı.

Bunların bir kısmı bu sabah gazetelerden, bu akşam da TV’lerden yansıtıldı (7 Şubat).. Yarın sabah da bu furya sürecek. Ancak temel ve ortak bir takım okumaların dışına çıkamayacak bu haberler.

Elbette iyibilgi’nin özel notları hariç.. Önce malumu ve az bilinenleri kısaca aktaralım.. Gül ve ekibinin işin başından beri farkında oldukları ilk handikap, Temsilciler meclisi eşbaşkanı Nancy Pelosi’nin Türkiye karşıtı veya diğer deyişle “Ermenik” tutumuydu.

Pelosi bağı…

Türkiye, yerli medyanın “Gül’ü kabul etmedi veya görüşme yapılmıyor” manşetlerini aslında çok önceden kestirmişti. Ancak bunun için ilk akla geleni yapmadı. Yani bir sürpriz ve güç gösterisi için Pelosi’yi zorlama yoluna gitmedi. Çünkü Dışişleri istihbarat bu bayan politikacı ile ilgili gerekli bilgiyi eksiksiz derlemişti.

Pelosi California temsilcisiydi ve (8. bölge), burası Ermeni oylarının ve lobisinin etkin olduğu bir bölgeydi. Dahası Pelosi seçim süreci boyunca Ermeni seçmenh kitlesine ve destekçilerine açık çekler vererek seçilmişti.

Bu çeklerden biri de Ermeni sözde soykırımını desteklemekle ilgiliydi. Ancak mesele sadece yerel politikayla da ilgili değlidi. Pelosi, bu iddiaya inanıyordu. Açıkça “angajeydi”. Bunun için Dışişleri bir başka yolu denedi.

Açık bir randevu/görüşme talebi yerine-ki bu zamanlamada araya hatırlı isimlerin konulması veya ABD hükümetin yardım istemek önerileri de düşünüldü-Kongre sistematiğinde temsilcilerin eli ayağı olan “yardımcılarına” bu konuda Türkiye’nin bakışı anlatan bir çalışma sunulması kararlaştırıldı.

Herhangi bir reaksiyon, olumlu veya olumsuz dialog kanallarını açacaktı. Tepkisizlik gelirse, meseleye hiç asılınmayacak, Pelosi’nin tutumundan emin olunacaktı. Böylece Türk Dışişleri Bakanı’nın itibarı da korunacaktı.

Check…

Resmi görüşmelerin bitiminden sonra da sırf bilgi sunulsun, görev yerine getirilmiş olsun diye de çok daha kapsamlı bir dosya yine Pelosi ekibine aktarılacaktı. Böyle de yapıldı. Hatta yardımcıların Pelosi’ye gönderilen “kağıt elçiyi” kabul edip etmediği bile öğrenildi. Mesaj Pelosi’ye ulaşmıştı.

Esasen Türk heyetinin ABD ziyaretinin öncesinde Pelosi ve ekibinin kısa bir durum/ tavır değerlendirmesi yaptığı da öğrenildi. Bundan sonra da mesele tamamen görmezden gelindi. Bu tür bilgi aktarımlarından sonra ABD’de gelenek olan görüşme talebi ise yapılmadı. Tüm ağırlık resmi ve programlanmış görüşmelere verildi. Yine de Pelosi tarafından gelebilecek bir sürpriz görüşme ihtimalini de-az ihtimalle de olsa-yok saymamak gerekiyor.

Muallak…

Peki Pelosi neden bu kadar önemli?.. Kongre seçimlerinden sonra “Temsilciler Meclisi”nde gücü ele geçiren Demokratların önemli liderlerinden biri olan Pelosi, aynı zamanda bu kurumun dediğimiz gibi başkanı. Ermeni sözde soykırımı yasasındaki bürokratik önemi ise şu: Bu tür yasalar tıpkı Türkiye’de olduğu gibi önce bir komitede tartışılıyor. Komite uygun görürse bunu genel kurula gönderiyor. Pelosi’nin gücü de burada başlıyor.

Ermeni lobisinin daha önceki denemelerinin bazılarında tasarı komiteyi aşamamıştı. Ancak bu seferki hava farklı. Tasarının komiteyi aşacağına büyük ihtimal veriliyor. İyibilgi bunun haberini daha önce okurlarına sunmuştu. İşte bu noktadan sonra ipler tamamen Pelosi’nin eline geçiyor. Komite ile Temsilciler Meclisi arasında adeta “boşlukta” durmaya başlayan bu yasanın, gündeme alınıp alınmamasına da ne zaman görüşülmesi gerektiğine de bu hanımefendi karar verecek.

Komiteden geçtiğinde Ankara elbette rahatsız olacak ama Pelosi’nin havada duran bu öneriyi tutup meclisin gündemine taşıması gerginliği hallice yükseltecek. Bu konudaki son notu da verelim.

Komite zor, Meclis ortada!..

Bugün itibariyle bu tasarının geçmesi üzerine yapılan spekülasyonların final analizi şu.. Tasarı komiteden çok büyük ihtimalle geçecek. Pelosi’de bunu gündeme alacak. Ancak ipler mecliste kopacak. Zira Ankara ağırlığını burada koyacak. Nasıl mı? Onun öyküsünü de iyibilgi de “şimdi” okuyacaksınız.. "Hamasi Yahudi Desteği"  haberinin altında!



Bu haber 318 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,400 µs