En Sıcak Konular

TÜSİAD'da Doğan'a ceza gerilimi

2 Ekim 2009 10:42 tsi
TÜSİAD'da Doğan'a ceza gerilimi TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi'nin toplantısında Aydın Doğan'a kesilen vergi cezası oldukça sert tartışmalara neden oldu. Arzuhan Doğan Yalçındağ’ın sitemiyle başlayan gerilim ona destek veren Koç’la tırmanışa geçti.

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi toplantısına Aydın Doğan şirketlerine kesilen vergi cezası damgasını vurdu. Sabancı Center'da dün yapılan konsey toplantısının basına kapalı bölümünde TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ ilginç bir öneride bulundu. 
 
Yalçındağ, dernek üyesi işadamlarından, aynı zamanda babası olan Aydın Doğan şirketlerine kesilen 4,8 milyar liralık cezalı vergiye karşı açık şekilde muhalefet etmelerini istedi. TÜSİAD Başkanı'nın bu teklifine dernek üyeleri tepki gösterdi.

Edinilen bilgiye göre "Hukuku ve demokrasiyi ilkesel olarak savunursak sorunlar çözülür." diyen bazı işadamları Yalçındağ'ın babası için yaptığı teklifi eleştirdi. Bir üyenin "Doğan'a vergi cezası kesilince ilkelerin hatırlanmasına" karşı çıktığı ve birçok üyeden de destek aldığı öğrenildi.

Doğan şirketlerine kesilen 4,8 milyar liralık cezalı vergiye karşı seslerini yükseltmelerini isteyen Yalçındağ'ın teklifine dernek üyesi işadamları karşı çıktı.

Edinilen bilgiye göre Yalçındağ'dan sonra söz alan işadamları, Maliye'nin yasal zeminde kestiği cezayı açıktan açığa eleştirmek için kararın arkasında duran hükümetten çekindiklerini de ifade etti.

TÜSİAD üyelerinin basına kapalı bölümdeki diyalogları:

SERPİL YILMAZ'ın aktardıkları

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi (YİK) toplantısının basına açık bölümünün sonlarına yaklaşılırken, derneğin ağır topları arasında biraz sonra geçilecek kapalı oturumla ilgili espriler çoktan başlamıştı.
İşadamları birbirlerine, “Bu ortamda kimse çıkıp konuşmaz, herkes basına yansır, başımıza bir iş gelir diye korkuyor” yorumları yapıyordu.

“Hep beraber susuyoruz!”

Derneğin eski üyelerinden biri ise daha önceki yıllarda yapılan TÜSİAD toplantılarındaki çıkışlarıyla bilinen,  “Yıldırım Aktürk faktörünü” hatırlatarak, “Merak etmeyin, Yıldırım yine birilerine çatar,  sonra da devletteki deneyimlerini anlatır. Kapalı oturum da böylece geçer” yorumunu yaptı.

O anda hiçbir üye birkaç dakika sonra son yılların en gergin kapalı oturumunun yapılacağını tahmin etmiyordu.

Basına kapalı oturumda ilk sözü TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ aldı.

Doğan grubunun hissedarı ve yöneticisi de olan Yalçındağ, “Biliyorsunuz TÜSİAD Başkanı olarak konuşmalarımda Doğan grubuna yönelik haksız vergi cezaları üzerinde durmuyorum. Çünkü grubumla ilgili bir konu. Ama bu konuda siz de gereğinden fazla dikkatlisiniz. Oysa bu Türkiye’nin de meselesi” diyerek “Hep beraber susuyoruz“ imasında bulundu.

Kardeşin kardeşe sitemi

Yalçındağ’ın ardından söz alan Deniz Ticaret Odası’ndan bir üye ise açık açık “Evet susuyoruz, çünkü korkuyoruz. Aynı şeylerin bizim de başımıza gelmesinden çekiniyoruz” diyerek başından geçen fahri konsolosluk macerasını aktardı.

Benzer bir şikâyet de Önalanlar İnşaat’ın sahibi Ayhan Önalan’dan geldi. Önalan, “Maalesef herkes ‘Bana dokunmayan yılan bin yaşasın’ diyor. Eskiden Susurluk vardı, şimdi de Ergenekon... İnsanlar korkuyor, konuşamıyor” diyerek sıkıntısını dile getirdi.

Ardından kürsüye Koç Holding Yönetim Kurulu üyesi Ali Koç geldi. Koç’un sözleri tartışmanın sertleşeceğini gösteriyordu: “Arzuhan haklı. Bu konuda (vergi) fazla sessiz kaldık. Destek vermemiz, sahip çıkmamız gerekirdi.  TÜSİAD olarak etkimizi kaybediyoruz. Gerektiğinde yumruğumuzu masaya vurmamız lazım. TÜSİAD’ın yönetim tarzını doğru bulmuyorum. MÜSİAD’dan bile daha güçsüz algılanmaya başladık. Onlar daha çok dikkate alınıyor. Şimdiye kadar bu toplantılara gelmiyordum. Artık gelme niyetindeyim. Ama bu sözlerimden sonra beni konuşturmazsınız” diye sert bir çıkış yaptı.

Ali Koç’un gerginliği artıran sözlerini, ağabeyi TÜSİAD YİK Başkanı Mustafa Koç yumuşatmaya çalıştı: “Ali Bey hep böyle konuşacaksanız sizi sık sık bekleriz.”

MÜSİAD’la karşılaştırma

Ali Koç’un ardından sözü Turcas Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Aksoy aldı:
“Ali kardeşim haklı ama masaya yumruk vurmakla bir şey elde edilmez. Uzlaşıcı ve diyalog halinde politika izlemek gerekir. Başbakan’ın vergi konusunda daha duyarlı olmasını beklerdim. Başbakan’a en azından bu uygulamaların yabancı sermayeyi ürkütebileceği anlatılabilirdi. TÜSİAD’la MÜSİAD’ın karşılaştırılmasını doğru bulmam. Türkiye ekonomisindeki büyüklüğü ortada olan TÜSİAD, raporlar hazırlayan, fikir üreten bir dernek. Şu da doğru; sesimizi daha fazla duyurmak için yeni yöntemler bulmalıyız.

Beklenen an geldi ve Hayat Holding Yönetim Kurulu Üyesi Yıldırım Aktürk sahne aldı. Sözlerine “Masanın diğer tarafı da var” diye başlayan Aktürk şöyle devam etti: “Aydın Doğan başka sektörlerde iş yaparken medya işine girdi. Medya sektörüne girerken başına böyle işlerin de gelebileceğini hesaplamalıydı. Medya gücü kullanılarak elde edilen avantajlar da unutulmasın.”

Aktürk her zamanki gibi

TÜSİAD Başkanı Yalçındağ, Aktürk’ün sözlerine itiraz etti: “Medya gücünü kullanarak bizi haksız kazanç sağlamakla itham ediyorsunuz. Bu konuda yanlışımız yoktur.”

Derneğin duayeni Rahmi Koç araya girdi: “Konuyu büyütmeyelim. Kişisel tartışma olmasın. Sonra karşılıklı konuşursunuz.”

Yalçındağ ısrar etti: “Hayır ben cevap vermek istiyorum. Bu sözleri hakaret sayarım. Grup olarak yanlışımız yok, alnımız açık” dedi ve Aktürk’ün örnek vermesini istedi.

Aktürk “Türkiye’nin en büyük medya grubu olarak özelleştirmeden Petrol Ofisi’ni aldınız“ deyince Yalçındağ yine müdahale etti: “Petrol Ofisi’ni İş Bankası’yla aldık. Bu özelleştirme kamuoyuna açık şekilde yapıldı. Ayrıca o tarih itibariyle Cumhuriyet tarihinin en yüksek bedelli özelleştirme ihalesiydi.”

Havanın iyice elektriklenmesi üzerine TÜSİAD’ın ağır topları “Toplantı bitmiştir” diyerek fiili durum yarattılar ve gergin oturum sona erdi. 

 Üretim ve istihdam vurgusu
 

TÜSİAD toplantısında işadamlarının “korkuları-çekinceleri” üzerine gergin geçen konuşmaların yanı sıra, hemfikir olunan konular da vardı ki, bunların başında da istihdam ve üretim geliyordu.

YİK’te söz alan Hamdi Akın, Sedat Alaoğlu, Bekir Boydak hükümetin istihdamı ve üretimi arttıracak politikalar uygularken, iş dünyası ile daha yakın ilişki içinde olması gerekliliği üzerinde durdu. TÜSİAD’ın bu yılki YİK kapanışından geriye “gençleşen TÜSİAD’ın heyecanı” kaldı!

Zaman-Milliyet

 



Bu haber 417 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,819 µs