Neden Nike ! | " /> Neden Nike ! | "/>

En Sıcak Konular

Protestoya ilginç yorumlar: Neden Nike !

2 Ekim 2009 10:02 tsi
Protestoya ilginç yorumlar: Neden Nike ! IMF Başkanı Kahn’a İstanbul’da saldıran eylemciye en çok ayakkabı markasıyla ilgili tepki geldi. İşadamından, sokaktakine kadar ortak tepki: Neden Türk değil de Amerikan malı ayakkabı attın!

Önümüzdeki hafta İstanbul’da yapılacak dev zirve öncesinde Bilgi Üniversitesi’nde seminere katılan IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn’a konuşması sırasında ayakkabı fırlatıldı. Ayakkabı, IMF Başkanı Strauss-Kahn’a ulaşmadan, konuşma yaptığı platforma düştü, eylemci Selçuk Özbek kısa sürede güvenlik görevlileri tarafından etkisiz hale getirildi. IMF Başkanı kısa bir paniğin ardından semineri yarıda keserek üniversiteden ayrıldı. Üniversitenin konferans salonunda, geçen yıl ABD Başkanı George Bush’a Irak ziyareti sırasında yapılan eylemi andıran görüntüler yaşanırken, konuyu tüm uluslararası haber ajansları gündemine ilk haber olarak geçti. Hem yurtdışında hem de Türkiye’de geniş yankı uyandıran eylemin ardından yapılan yorumlar ise Türkiye’nin adeta küresel ekonomiye entegrasyonunun sembolü olacak nitelikteydi. Eylemi kimse olumsuz bir tepkiyle karşılamadı. Olayın ardından en çok merak edilen konuların başında ise eylemcinin kimliği değil, ayakkabının markası geldi.

İŞADAMLARI ESPRİ YAPTI

Aynı saatlerde gerçekleşen TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi toplantısında olayı duyan ünlü işadamları ‘İnşallah yerli malı ayakkabı atmışlardır, satışı patlar” esprileri yaptı. Kısa bir süre sonra ayakkabının bir Amerikan markasına ait olduğu öğrenilince internet sitelerine ardı ardına düşen okuyucu yorumları, eylemden değil atılan ayakkabının markasından dolayı kızgınlığa dönüştü. Sitelerde  “Bugüne özel yerli bir ayakkabı giyse daha iyi olurdu... Ayakkabı yerine Türk malı çanta atsaydın” benzeri yorumlar yapıldı.

Erdoğan: Saldırıyı tasvip etmiyorum

Başbakan Erdoğan, IMF Başkanı’na yapılan saldırıyı tasvip etmediklerini söyledi. Erdoğan, şunları söyledi: “Böyle çirkin bir saldırıyı tasvip etmiyorum. Demokratik tavır farklı bir şey, saldırı farklı bir şeydir. Her türlü protestoyu yapabilirsiniz. Kaldı ki bu protestolar fiili bir durum. Bu, Türkiye’nin misavirperverliğinin dışında bir olay. Oysa biz demokratik protestolar için 13 ayrı mekan hazırladık”

Iraklı Zeydi’nin Bush’a attığı Türk ayakkabısı satış rekoru kırmıştı

IMF Başkanı Kahn’a yapılan ayakkabılı protestonun ilki geçen yıl ABD eski Başkanı George W. Bush’a yapılmıştı. Iraklı gazeteci Muntazar El Zeydi’nin Bush’a fırlattığı ayakkabılar Türk malı çıkmış ve firma daha sonra satış rekoru kırdığını açıklamıştı.

IMF Başkanı: Türk öğrenciler gayet kibar

IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, konuşması sırasında atılan ayakkabı sonrası soğukkanlığını bozmadı. Ayakkabıyı yanında gören IMF Başkanı “Bu da nedir? Bir ayakkabı. Pek de hoşuma giden birşey değil” diyerek gülümsedi. Strauss-Khan “Türk öğrencileri aslında gayet kibar. Zira şikayetlerini göstermek için en azından konuşmanın sonunu beklediler” dedi. Kahn “Herkes bizimle aynı düşünmese de onların görüşlerini duymaktan mutlu oldum” diye konuştu. Polis tarafından gözaltına alınan eylemci Selçuk Özbek, daha sonra IMF Başkanı’nın şikayetçi olmaması üzerine serbest bırakıldı.

ÖDP İÇİN YAPTIM

Selçuk Özbek, serbest bırakıldıktan sonra eylemi Özgürlük ve Demokrasi Partisi  (ÖDP) için yaptığını söyledi.

Annesi: Oğlumu destekliyorum

IMF Başkanı’na ayakkabı fırlatan Selçuk Özbek’in annesi Ruhan Özbek, oğluna sahip çıkarak “Eylemi onaylıyorum” dedi. Anne Özbek, şunları söyledi: “Oğluma yapılan muameleye üzüldüm ancak yaptıklarını onaylıyorum. Oğlum haksızlıktan hoşlanmaz. Vicdanlı biridir.”

star



Bu haber 416 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,277 µs