En Sıcak Konular

Piyasalarda neler oluyor?

2 Ekim 2009 09:41 tsi
TÜİK'in bugün açıklayacağı enflasyon verisine kadar bono faizinde yatay seyir bekleyen bankacılar, enflasyonun beklentiler dahilinde gelmesi halinde faizde yüzde 8.50 ve altı seviyesinin görülebileceği görüşünde.

TÜİK bugün TSİ 1700'de Eylül ayı enflasyon verilerini açıklayacak. Reuters'ın 17 banka ve aracı kurum ekonomistinin katılımıyla yaptığı ankete göre, Tüketici Fiyatları Endeksi'nde (TÜFE) Eylül ayında medyan bazında yüzde 0.75; Üretici Fiyatları Endeksi'nde (ÜFE) ise yüzde 0.55 artış bekleniyor.

Piyasada, merkez bankasının gecelik borçlanma faizini yüzde 6.5 seviyesine indireceği beklentisinin artmasıyla bono faizinin yüzde 8.53 bileşik seviyelerine kadar gerilediğini belirten bir bankacı, "Bugün açıklanacak enflasyon verisine yönelik beklentiler iyi. Veri açıklanana kadar yatay bir seyir olma ihtimali yüksek" dedi.

Bankacı şöyle konuştu: "Yurtdışı hafif bozuk gibi ama faiz tarafını çok ciddi etkilemeyebilir. Sadece ufak kâr realizasyonları görebiliriz. Enflasyon verisi de iyi gelirse bonoda tekrar yüzde 8.50 bileşik seviyesini ve altını deneme ihtimali yüksek" dedi.

Öte yandan Başbakan Tayyip Erdoğan'ın önceki açıklamalarının tersine dün yaptığı IMF ile görüşmelerin olumlu olduğu ve 6-7 Ekim ve öncesinin çok daha farklı gelişmelere neden olabileceği yönündeki açıklamasının piyasalarda IMF ile anlaşma umutlarını canlandırabileceği belirtiliyor.

Tahvil/bono piyasasında dün spot kapanışta yüzde 8.70, valörlü işlemlerde ise yüzde 8.62 olan 11 Mayıs 2011 itfalı gösterge kıymetin ortalama bileşik faizi bu sabah tezgahüstü piyasada ilk işlemlerde yüzde 8.63 seviyesindeydi. Gösterge tahvilde bileşik faiz dün gün içinde en düşük yüzde 8.53 bileşik seviyesinden işlem gördü.

Yurtdışında bugün ABD tarafında önemli veriler açıklanacak. Piyasalar özellikle TSİ 1530'da açıklanacak olan ABD tarım dışı istihdam verilerini izleyecek. ABD'de ayrıca işsizlik oranı ve fabrika siparişleri verileri açıklanacak.

Yurtdışından gelen olumsuz veriler nedeniyle euro/dolar paritedeki aşağı yönlü seyre bağlı olarak dolar/liranın da yükseldiğini söyleyen bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Yurtdışı veriler ve euro/dolar paritesine bağlı seyir devam ediyor. Eğer parite 1.45 seviyesinin altına gelirse, dolar/liranın da 1.51 seviyesinin üzerine atması oldukça muhtemel" dedi.

Bankalararası piyasanın dünkü spot kapanışında 1.4935/1.4965 lira olan en iyi dolar alış ve satış kotasyonu, bugün ilk işlemlerde 1.4980/1.5020 seviyesindeydi. Aynı saat itibariyle euro/dolar paritesi 1.4537 seviyesinde işlem görüyordu.

DIŞ PİYASALAR

Dow Jones ve S&P 500 endeksleri, dün yayımlanan ekonomik verilerin ardından üç ayın en sert düşüşünü gösterdi.

ABD borsaları üçüncü çeyreğin sona erdiği önceki günü güçlü kazanımlarla kapatmış, Dow Jones ve S&P 500 endeksleri çeyrek dönemi yüzde 15 yükselişle kapatmıştı.

Dün yayımlanan ve ABD'de ulusal imalat sektöründe faaliyeti izleyen endeks beklentilerin tersine gerilemesine rağmen faaliyetlerde artışa işaret etti. Haftalık işsizlik maaş başvuruları verisi de beklentilerden yüksek geldi.

sabah



Bu haber 442 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,927 µs