vergi kavgası | " /> vergi kavgası | "/>

En Sıcak Konular

TÜSİAD'da vergi kavgası

2 Ekim 2009 09:03 tsi
TÜSİAD'da vergi kavgası 
TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi toplantısına Aydın Doğan şirketlerine kesilen vergi cezası damgasını vururken, üyeler TÜSİAD Başkanı'na tepki gösterdi...

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi toplantısına Aydın Doğan şirketlerine kesilen vergi cezası damgasını vurdu. Sabancı Center'da dün yapılan konsey toplantısının basına kapalı bölümünde TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ ilginç bir öneride bulundu.

Yalçındağ, dernek üyesi işadamlarından, aynı zamanda babası olan Aydın Doğan şirketlerine kesilen 4,8 milyar liralık cezalı vergiye karşı açık şekilde muhalefet etmelerini istedi. TÜSİAD Başkanı'nın bu teklifine dernek üyeleri tepki gösterdi.

Edinilen bilgiye göre "Hukuku ve demokrasiyi ilkesel olarak savunursak sorunlar çözülür." diyen bazı işadamları Yalçındağ'ın babası için yaptığı teklifi eleştirdi. Bir üyenin "Doğan'a vergi cezası kesilince ilkelerin hatırlanmasına" karşı çıktığı ve birçok üyeden de destek aldığı öğrenildi.

Doğan şirketlerine kesilen 4,8 milyar liralık cezalı vergiye karşı seslerini yükseltmelerini isteyen Yalçındağ'ın teklifine dernek üyesi işadamları karşı çıktı. Edinilen bilgiye göre Yalçındağ'dan sonra söz alan işadamları, Maliye'nin yasal zeminde kestiği cezayı açıktan açığa eleştirmek için kararın arkasında duran hükümetten çekindiklerini ifade etti.

TÜSİAD Başkanı Arzuhan Yalçındağ ve TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Mustafa Koç, toplantının basına açık olan açılış bölümünde yaptıkları konuşmada Doğan Grubu'nun ismini vermeden kesilen vergi cezasını eleştirdi. Mustafa Koç, "Şu çok açıktır ki iş dünyası bugün, son dönemlerde vergi kurumunun siyasallaşmasından ciddi endişe duymaktadır.

TÜSİAD uzun süredir sağlıklı bir demokrasinin işlerlik kazanabilmesi için siyasî iradeden tam bağımsız çalışabilen bir Gelir İdaresi'nin gerekli olduğunu her fırsatta dile getirmektedir." dedi. IMF ile hükümetin bugüne kadar anlaşma yapmamış olmasını da eleştiren Koç, Türkiye'nin dış kaynağa ihtiyacı olduğunu söyledi.

Mustafa Koç, "Türkiye'nin arzu edilen seviyede büyüyebilmesi açısından dış kaynak belli bir süre daha kritik öneme sahiptir. Bu bağlamda IMF kaynağını dışlama lüksüne acaba sahip miyiz?" diye konuştu. Koç, "Kürt açılımından" bahsedilen bir ortamda seçim sistemindeki yüzde 10'luk barajın duruyor olmasının çelişki olduğunu ifade etti.

Vergi dairesi, ana parası, faizi ve cezasıyla 4,8 milyar lira tutan vergi için Doğan Yayın Holding'ten 15 gün içinde teminat göstermesini istedi. Doğan grubu 15 günlük sürede teminat bulma arayışını sürdürürken, dün basına açık konuşmasında Arzuhan Doğan Yalçındağ "üzerine kasvet çöktüğünü" söyledi.

Yalçındağ konuşmasına, "İnsan bazen sözün hükmünün artık geçerli olmadığına, gücün sözü bitirdiğine inanıyor. Üzerinize bir kasvet çöküyor." sözleriyle başladı. Toplantının basına kapalı kısmında Aydın Doğan için açık destek isteyen Yalçındağ, basına açık bölümde isim vermeden 4,8 milyarlık vergiye şu sözlerle karşı çıktı: "İngiltere'de demokrasi vergi mükelleflerinin siyaset üzerinde denetim talebiyle doğdu ve gelişti. Vergi bir demokrasi kültürü öğesidir.

Türkiye'nin demokratik saygınlığını zedeleyen bir araca dönüşmesi hazindir. TÜSİAD olarak yıllardan beri vergi idaresinin özerkleşmesi gereğini savunuyoruz. 2001 yılında bu konuda kapsamlı bir kapor hazırladık. O dönem oldukça ilgi çekti ve tartışıldı raporumuz. Eğer bu gerçekleşmiş olsaydı her yıl aksatmadan vergi rekortmenleri arasına giren kurumlara karşı yıllar sürecek incelemelerle bir tür baskı yapılırken, kayıtdışı ekonomi her geçen gün büyümezdi."

aktifhaber



Bu haber 310 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,874 µs