En Sıcak Konular

Varlık Barışı'na yastıkaltından 3,1 milyar lira

2 Ekim 2009 08:20 tsi
Hükümetin finansman bulmak amacıyla süresini dört gün önce bir kez daha uzattığı Varlık Barışı'nda toplam hasılat belli oldu. 30 Eylül'de süresi dolan projenin ikinci ayağı için 3,1 milyar TL'lik bildirimde bulunuldu.

Barışa yurtiçinden büyük ilgi gösterilirken, yurtdışında yaşayan Türkler mesafeli davrandı. Gurbetçiler ile Türk işadamlarının birikimlerini getirmeye istekli olmadığı görüldü. Bankacılık kesiminden elde edilen bilgilere göre 10 Temmuz-30 Eylül dönemleri arasında beyan edilen toplam rakamın yüzde 82'si olan 2 milyar 542 milyon TL'lik kısım yastıkaltından geldi. Geriye kalan 550-600 milyon Türk Lirası içinse yurtdışından banka ve vergi daireleri aracılığı ile bildirimde bulunuldu.


Maliye'nin kasasına girmesi hesaplanan miktar ise yaklaşık 140 milyon lira. Önceki uygulamadaki 14,8 milyar lira ile birlikte yasa kapsamında beyan edilen toplam rakam 18 milyar liraya yaklaştı. Varlık Barışı'nın Türkiye ekonomisine katkısı ise yurtdışından 5,2 milyar TL getireceğini beyan eden Ali Türkan ve birkaç isim çıkarıldığında 12 milyar lira olarak hesaplanıyor. Edinilen bilgilere göre 10 Temmuz'da başlayan ve geçen ay sona eren barış için KDV muafiyeti sebebiyle yurtiçinden büyük ilgi geldi. KDV kolaylığına göre beyan eden kişiye yönelik herhangi bir incelemede fark bulunması durumunda, bu miktar matrah farkından düşülebiliyor. Kişi bu sayede vergi cezasına düşmekten kurtuluyor. Yastık altı ve gurbetçinin birikimini ekonomiye kazandırma çalışmaları hedefine ulaşmasa da düzenleme kapsamında yurtiçinden yoğun ilgi geldi. 30 Eylül'de süresi dolan Varlık Barışı'nın ikinci ayağı için 1,5 aylık sürede yaklaşık 2 milyar TL'lik bildirimde bulunulmuştu. Bildirimde bulunulan rakam yaz tatiline denk geldiği için Gelir İdaresi Başkanlığı'nda bu sonuç yüzleri güldürdü. Yeni döneme ilişkin Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise tanıtım turlarını hızlandırma kararı aldı. Bakanlar Kurulu tarafından 31 Aralık 2009'a kadar uzatılan yasa kapsamında Almanya, Belçika, Lüksemburg, Avusturya, Hollanda gibi gurbetçilerin yoğun olarak yaşadığı ülkelerin yanı sıra İsviçre ve Rusya gibi ülkelerin kapısı çalınacak. Bu ülkelerde yaşayan birikim sahiplerine, "Paranızı Türkiye'ye getirin, son kez uzattık. Bu fırsattan mutlaka yararlanın." mesajı iletilecek. Kamuoyunda Varlık Barışı olarak bilinen ve hem yurtiçi hem de yurtdışındaki birikimler için vergi kolaylığı sağlayan düzenleme yılbaşına kadar uzatıldı. Uygulamadan yararlanmak isteyenler, birikimlerinin kayıt altına alınması için bankalar, aracı kurumlar ya da vergi dairelerine başvuru yapabilecek. Maliye, tanıtım için bugüne kadar 100 bin kişiye uyarı mektubu gönderdi, 10 bin afiş, binlerce broşür ve televizyon programlarıyla vatandaşı bilgilendirdi, meslek odalarında uygulamayı anlattı, gurbetçilere yönelik tanıtım toplantıları düzenledi.

Yasal düzenlemenin ikinci ayağına 3,1 milyar liralık beyanda bulunulurken 1. Varlık Barışı uygulaması sırasında 8 bin 200 beyanname verildi. Bu beyannamelerde 10 bin 216 varlık için Maliye Bakanlığı'ndan barış istendi. Bazı beyannamelerde hem döviz, hem taşınmaz hem de menkul kıymetlere yer verildi. Başvurularda, 10 milyar 748 milyon 737 bin 982 lirası yurtdışından, 4 milyar 83 milyon 331 bin 276 lirası da yurtiçinden olmak üzere 14 milyar 832 milyon 69 bin 258 liralık kaynak, Varlık Barışı'na konu edildi.

zaman



Bu haber 540 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,255 µs