En Sıcak Konular

İsrail-Hamas arasında ilk takas

1 Ekim 2009 21:31 tsi
İsrail-Hamas arasında ilk takas İsrail, 2006'dan beri Gazze'de tutulan Gilad Şalit'in görüntüleri karşılığında salıverilmesi öngörülen 20 Filistinli kadın esirin ilkini serbest bıraktı.

İsrail ile Gazze Şeridi'ndeki fiili Hamas yönetimi arasında Alman ve Mısırlı aracılarca yürütülen dolaylı görüşmelerde sağlanan anlaşma çerçevesinde, Gazze'de 3 yılı aşkın süredir tutuklu bulunan İsrail askeri Gilad Şalit'in video görüntülerine karşılık salıverilmesi öngörülen 20 Filistinli kadın esirin ilki serbest bırakıldı.

İsrail Cezaevi İdaresinin isimleri açıklamasının ardından 15 yaşındaki Baraa El Malki dün gece serbest bırakılarak Ramallah yakınındaki Celazon mülteci kampında bulunan evine döndü. Diğer tutukluların yarın serbest bırakılması ve videonun da İsrail tarafına iletilmesi bekleniyor.

Cinayete teşebbüs suçundan cezaevinde bulunan El Malki, bıçakla yakalanmıştı. El Malki'nin tutukluluk süresi önümüzdeki Kasım ayında doluyordu.

Serbest bırakılacaklar arasında adı sayılan Ayat Kaysi'nin ablası Hanaa, "Bu bizim için büyük bir şenlik günü" dedi.

Kaysi de İsrail askerleri tarafından öldürülen nişanlısının intikamını almak amacıyla İsrail'e sızıp saldırı düzenleme amacındaki Filistinli militanlara yardım ve yataklıktan 2007 yılı Kasımında tutuklanmıştı. Kaysi, El Fetih'in silahlı kanadı El Aksa Şehitleri Tugayı'na yardımdan yakalanmıştı ve cezası da 1,5 ay sonra tamamlanıyordu.

Malki ile birlikte 20 Filistinli tutuklunun serbest bırakılması, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun 31 Martta başbakanlığı üstlendiğinden bu yana gerçekleştirilen bir ilk oldu.

Daha önce Ehud Olmert hükümeti döneminde genellikle Ramazan veya diğer İslami bayramlar sırasında Filistin Yönetimi hükümetine bir jest olarak, gruplar halinde Filistinli tutuklular serbest bırakılmıştı. Ancak bunlar arasında Hamaslı tutuklularla, İsrail içinde cinayetlere karışmış olanlar yer almıyordu.

İsrail güvenlik kabinesi dün ilk kez verilecek ve İsrailli asker Gilad Şalit'in yaşadığını gösteren video görüntüleri karşılığı 20 Filistini kadın tutukluyu salıvermeyi oybirliği ile onaylamıştı. 20 tutuklunun 19'u Batı Şeria'dan, birisi ise Gazze Şeridi'nden. Kadın tutukluların çoğunluğu hapis cezalarının üçte ikisini tamamlamış bulunuyor.

Söz konusu kadınların hiçbirinin herhangi bir İsrailli'nin ölümüne doğrudan karışmadıkları bildirildi.

Hamas ise Şalit görüntüsü karşılığnda 20 tutuklunun serbest bırakılmasını Gazze sokaklarında zafer kutlamaları ve camilerden yapılan anonslarla karşıladı.

Hamas liderlerinden Ayman Taha da Alman arabulucunun videoyu seyredip, içeriğini İsrail tarafına aktardığını bildirdi. Hamas yetkililerinin verdiği bilgiye göre video kaydı, son birkaç hafta içinde alındı ve 1 dakikalık bir görüntüden oluşuyor.

aa



Bu haber 446 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,529 µs