En Sıcak Konular

Gül'ün konuşmasına ilk tepkiler

1 Ekim 2009 20:36 tsi
Gül'ün konuşmasına ilk tepkiler Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün meclis açılışında yaptığı konuşmaya muhalefetten tepki de var, destek de... İşte liderlerin değerlendirmeleri.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'in Meclis açılışında yaptığı konuşmaya Baykal ve Bahçeli'den tepki gelirken Ahmet Türk'den destek geldi.  

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, yeni yasama yılının başlaması nedeniyle yaptığı konuşmaya ilişkin "Sayın Cumhurbaşkanı, farklılıklar ülkesinden gelen konuk cumhurbaşkanı gibi konuştu. Metnin hiçbir yerinde Türk kavramına yer vermemesi ayrıca bizi çok üzdü" dedi. Bahçeli, TBMM Genel Kurulundan ayrılışı sırasında, gazetecilerin sorusu üzerine, Cumhurbaşkanı Gül'ün yeni yasama yılına ilişkin yaptığı konuşmayı değerlendirdi. Devlet Bahçeli, "Sayın Cumhurbaşkanının konuşmasını çok dikkatlice takip ettim. Sayın Cumhurbaşkanı, farklılıklar ülkesinden gelen konuk cumhurbaşkanı gibi konuştu. Metnin hiçbir yerinde Türk kavramına yer vermemesi ayrıca bizi çoküzdü" dedi.

BAYKAL

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, yasama yılı açış konuşmasını değerlendirirken, "(Eğer bukonuları çözemezsek, gelirler bizim adımıza çözerler) anlamına gelen, bir cumhurbaşkanının ağzına yakışmayan, kabul edilemez, düşünülemez, bir yaklaşımı Gül'ün ağzından dinlerken yüreğim karardı" dedi. Baykal, gazetecilere, Cumhurbaşkanı Gül'ün, TBMM'nin 23. Dönem 4. YasamaYılı nedeniyle yaptığı açış konuşmasını değerlendirdi. Deniz Baykal, Gül'ün konuşmasının bazı bölümlerinin, Türkiye'de çok tartışılan, büyük gerginliklere yol açan, toplumu çok ciddi şekilde tedirgin edenbir politikayı, hükümet adına savunma, sahiplenme anlayışı içinde hazırlandığınıileri sürdü. Türkiye'de, bu bölümleri dinleyen milyonlarca kişinin, kendisini Cumhurbaşkanı'nın konuşmasının dışında hissettiğini öne süren Baykal, "konuşmasının temeli, insanların ezici çoğunluğunu dışlayan, yaklaşımlarını,kaygılarını hiçbir şekilde paylaşmayan, geçersiz, anlam taşımayan, Türkiye'nin dinamiklerinden, ihtiyaçlarından ortaya çıkmamış, Türkiye'ye dayatılan bir yaklaşımın savunması söz konusu" diye konuştu.

-NEDEN AYAĞA KALKMADILAR?-

Baykal, "Eğer bu konuları çözemezsek, gelirler bizim adımıza çözerler" anlamına gelen, bir cumhurbaşkanının ağzına yakışmayan, kabul edilemez,düşünülemez, bir yaklaşımı, Gül'ün ağzından dinlerken yüreğinin karardığını belirtti. Baykal, Türkiye'nin kendi sorunlarını, kendi iradesiyle çözerek bugüne geldiğini dile getirerek, "Bu ne anlayış, ne düşünce?" diye sordu.Cumhurbaşkanı Gül'ün, TBMM Genel Kuruluna gelişinde ayağa kalkmamalarını pek çok kişinin yadırgadığını ifade eden Baykal, Gül'ün konuşmasının bitmesinden sonra, ayağa kalkmamalarının ne kadar doğru olduğunun bir kez daha ortaya çıktığını öne sürdü.Baykal, Gül'ün, içeriye yönelik hiçbir değerlendirme yapmadığını ifade etti.

TÜRK DE FARKLI DEDİ

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk de Cumhurbaşkanı Gül'ün konuşmasını farklı ve önemli bulduğunu belirterek şunları söyledi:

"Gerçekten bugün söyledikleri Anayasal güvenceye bağlandığı taktirde bence sorun aşılmış olur. Önemli bir konuşmaydı. Farklılıkları zenginlik sayan, farklı kültürlerin kendini yaşatmasının demokrasi gereği olduğu söylemleri önemliydi. Önemli tespitlerdi. Demokratik Türkiye'nin, demokratik Cumhuriyetin halkın beklentisi budur. Bunlar önemli şeyler, ama bunların hukuk ve Anayasayl güvenceye kavuşturulması gerekir"



Bu haber 547 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,786 µs