En Sıcak Konular

Şehir Tiyatroları, darbelere 'Çıkmaz Sokak' diyecek

1 Ekim 2009 19:27 tsi
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, sezon açılışını Yunanistan'daki askeri darbeden hareketle, askeri darbeleri eleştiren ve işkencenin sorgusunu yapan "Çıkmaz Sokak" isimli oyunla yapıyor. Oyunun yönetmeni Mazlum Kiper, Yunanistan turnes

Yönetmen Kiper, oyunun her ne kadar Yunanistan'da geçen bir darbeyi konu alsa da, askeri darbe dönemlerinde yaşanan işkencelerin tüm dünyada ortak acılar oluşturduğunu ifade etti. Kiper, "İşte 12 Eylül'de yaşananlar, acı çekenlerin birçoğu da benim arkadaşımdı. Yaşananlar tüm dünyada geçiyor. Oysa ne dinen, ne hukuken, ne de ahlaken bir insanın bir insana böyle bir yaptırımı, zorlaması doğru değil." dedi.

"Yurt dışında da bu oyunu oynayabiliriz. İnsanlar bu oyunu gördüklerinde pek inanamayacaklar 'Türklerde kendilerini sorgulamaya başlamış bu ne gelişmedir' diyecekler. Bu çok iyi bir şey olur." diyen Kiper, oyun sayesinde Türkiye'deki demokratik değişimi yabancıların da fark edeceklerini belirtti.

Oyunun aslında bir yüzleşmeyi de anlattığını belirten Kiper, kendisiyle yüzleşmeyenin iki yüzlü olacağını ve böylesi bir ülkenin çökmesinin kaçınılmaz olduğunu dile getirdi. Kiper, "Elbette bu bir 12 Eylül sorgulanması ama bu oyun, darbe nerde oynansa infial uyandırır. Bu yapılan darbelerin ve işkencelerin sorgulanmaması bir tek bizde vardı ama bizde de yavaş yavaş başladı." şeklinde konuştu.

Oyunun vermek isteğini mesajı, "İşkence bir iletişim aracı olarak kullanılmamalı. İnsanlara zorla hiçbir şey dayatılmamalı" sözleriyle anlatan Kiper, vatandaşların oyuna yoğun ilgi göstereceklerini ifade etti.

Oyunda işkence gören abla Celika'nın kardeşi Lilika'yı canlandıran Aslı Narcı Akın da filmin yönetmeni gibi oyunun Yunanistan'a taşınmasının Türkiye için faydalı olacağını düşünüyor. Akın, darbelerin sadece Türkiye'de değil tüm dünyada yaşandığını ve birçok acıları beraberinde getirdiğini belirtti.

Akın, "Hem oynanması hem de düşünülmesi de zor olan bir konu. 80 kuşağı olarak hem politika ile yakın hem uzak olduk. Oynadığım kız da bu hislere sahip. Bizim yaşadığımız durumla çok yakın olduğu için kendimle özdeşleştiriyorum." diye konuştu.

Oyunda istihbaratçı Spanos'u canlandıran Erhan Özçelik de oyunun mutlaka yurt dışında da sahnelenmesi gerektiğini söylüyor. Özçelik, "İnsan güzelliklere layıktır insan hiçbir şekilde işkence ile durdurulmamalı etki altına alınmamalı bence, ben paylaşımların her türlüsünün yararlı olduğuna inanıyorum." şeklinde konuştu.

Tiyatro severler "Çıkmaz Sokak" adlı oyunu 1-11 Ekim 2009 tarihine kadar Fatih Reşat Nuri Sahnesi'nde; 21 Ekim-1 Kasım tarihleri arasında Üsküdar Musahipzade Celâl Sahnesi'nde seyredebilir. Çıkmaz Sokak, Yunanistan'daki "Albaylar Cuntası" döneminde görülen toplumsal çatışmayı ve dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşanan darbe süreçlerini ele alıyor. Yine bu darbe döneminde işkenceci bir polis, zulmettiği bir kadın tarafından yıllar sonra sorguya çekiliyor. Tuncer Cücenoğlu'nun yazdığı Mazlum Kiper'in yönettiği oyunda Hümay Güldağ, Erhan Özçelik, Aslı Narcı rol alıyor.

Cihan



Bu haber 607 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,737 µs