En Sıcak Konular

Savaşı Gürcistan başlatmış

1 Ekim 2009 16:28 tsi
AB: Güney Osetya'da savaşı Gürcistan başlattı

 Avrupa Birliği bünyesinde oluşturulan uzman heyet, 2008 Ağustos ayında Kafkaslarda yaşanan savaşla ilgili raporunu açıkladı. Bin150 sayfalık raporda Gürcistan, savaşı ilk başlatan taraf olarak suçlanırken, Rusya da savaş sırasında uluslar arası hukuk ihlalleri yaptığı gerekçesi ile eleştirildi.
İki tarafın da raporda eleştirilmesine rağmen, hem Tiflis hem de Moskova rapora tepki gösterdi. İnceleme komisyonu başkanı Heidi Tagliavini, "Heyetin görüşüne göre, Gürcistan ağır askeri silahlarla 7 Ağustos'u 8 Ağustos'a bağlayan gece Güney Osetya'nın başkenti Şinvali'ye ilk saldırıyı gerçekleştirdi." dedi.

"RUSYA MÜDAHALEYE ZEMİN HAZIRLAMAK İÇİN GÜNEY OSETYA'DA PASAPORT DAĞITTI"

Raporda Rusya'nın 2008'den önce bölge halkına Rusya pasaportu dağıtması eleştirildi. Buna göre Tiflis'in bölgeye herhangi bir müdahalede bulunması durumunda Rusya'nın karşı operasyon için zemin hazırladığı iddia edildi. Raporda Rusya'nın bölgeye gönderdiği askeri birlik ve karşı operasyonunun büyüklüğü, bölgede bulunan Rus barış gücü askerlerini koruma gerekçesi ile de örtüşmediği kaydedildi.

Rapor Rusya'nın savaş sonrasında ayrılıkçı bölgeler Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlıklarını tanımasının uluslararası hukuk ilkeleri, Gürcistan'ın toprak bütünlüğü ve egemenlik hakları ile de çeliştiği ifade edildi. Rusya'nın iddia ettiği gibi Güney Osetya'da Tiflis'in herhangi bir soykırım girişimi olmadığı da belirtilen raporda, "Diğer taraftan bölgede yaşayan etnik Gürcü halkına karşı bir kısım etnik temizlik çalışmaları yapıldığı görülmektedir." ifadesi yer aldı.

"AĞUSTOS AYINDA GÜRCÜ ORDUSUNDA 100'DEN FAZLA AMERİKALI DANIŞMAN VARDI"

Moskova raporda belirtilen savaşı ilk başlatanın Tiflis olduğu yönündeki tespitin doğru olduğunu, ancak insan hakları ihlalleri ile ilgili değerlendirmelerin gerçekleri yansıtmadığını savundu. Raporla ilgili değerlendirmede bulunan Kremlin basın sözcüsü Natalya Timakova, "Komisyonun sadece savaşı ilk başlatan tarafın Gürcistan olduğu yönündeki tespitini memnuniyetle karşılıyoruz." dedi. Rusya Dışişleri Bakanlığı da orantısız güç kullanma, insan hakları ihlalleri ve diğer iddiaları reddetti. Açıklamada, "Muğlak ifadeler Avrupa Birliği ülkelerinin bölgede yaşanan savaşa siyasi olarak baktığını gösteriyor." eleştirisi getirildi.

Bakanlığın internet sayfasında yapılan açıklamada raporda Gürcistan askeri birliklerinin yabancı güçler tarafından eğitildiği ile ilgili bilgilere dikkat çekilerek, "Washington'un Gürcistan askeri birliklerine yönelik yoğun bir destek programı yürüttüğü görülüyor. Ağustos ayında Gürcistan ordusunda 100'den fazla Amerikalı danışmanın bulunduğu, İsrail, Ukrayna ve Çek Cumhuriyeti'nin de Tiflis'e askeri destek sağladığı kaydediliyor." denildi.

Rapora tepkisini dile getiren Gürcistan AB Büyükelçisi Salome Samadaşvili, "Son yirmi yılda yaşananlar dikkate alınmadan savaşın kimin başlattığını değerlendirmek doğru değil." savunması yaptı. Ayrılıkçı bölgelerden sorumlu Gürcü Bakan Temur Yakobaşvili de raporun Rusya'nın yıllar öncesinden böyle bir savaşa hazırlık yaptığını gösterdiğini iddia etti.

Cihan



Bu haber 624 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,967 µs