En Sıcak Konular

Cemil Çiçek sözlerini düzeltti

1 Ekim 2009 14:51 tsi
Cumhurbaşkanı'nın görev süresiyle ilgili olarak somut, bir şey söylemediğini belirten Çiçek, sadece Anayasa'ya göre halkın seçeceği cumhurbaşkanı için de seçim takvimi vb gibi konularda yasal düzenlemeler yapılacağını anlattığını belirtti.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Bakanlar Kurulu sonrası Cumhurbaşkanı'nın görev süresi ile ilgili sözlerini açıklık getirdi. Çiçek, AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu toplantısına gelişinde gazetecilerin sorusu üzerine, Bakanlar Kurulu sonrası Cumhurbaşkanı seçimine yönelik hazırlanan kanun tasarısı hakkındaki sözlerine değindi. Gazetecilere 'soyut şeylerden somut şeyler çıkarıyorsunuz' diye sitemde bulunan Çiçek, bant kayıtlarını tekrar kontrol etmelerini istedi.

"BEN ANAYASANIN KURALLARINI SÖYLEDİM, SİZ SOYUT KURALDAN SOMUT SONUCA VARDINIZ"

Çiçek, cumhurbaşkanlığı seçimi için Anayasa'nın 102. maddesinin son fıkrasına göre yeni bir yasal düzenleme yapmak gerektiğini hatırlatarak, "2007'de yapılan referandumun sonucunda bundan sonra cumhurbaşkanını halk seçecek. 5 yılda bir seçecek. İkinci defa aday olma imkânını getiriyor. Bu, Anayasa'nın yeni belirlediği kurallar. 'Bunun usul ve esaslarını da kanunla belirleyeceksiniz' diyor. Pazartesi günü size açıkladığım husus Anayasa'nın bu hükmünün gereğidir." dedi.

Çiçek, gazetecilere kendisinin Cumhurbaşkanının görev süresiyle ilgili olarak somut, bir şey söylemediğini hatırlatarak, "Anayasa kurallarını söyledim, ama siz soyut kuraldan somut bir sonuca vardınız." diye konuştu.

"HALKIN SEÇEĞİ CUMHURBAŞKANI İÇİN SEÇİM KURALLARI BELİRLENECEK"

Meselenin daha iyi anlaşılması için bir örnek veren Çiçek, sözlerini söyle sürdürdü: "Diyelim ki bugün 1 Ekim, görevde olan Sayın Cumhurbaşkanı yada X, Y herhangi bir cumhurbaşkanı görevinden istifa etti. Bu seçim neye göre yapılacak? Esasları ne olacak? Önceden cumhurbaşkanını TBMM seçiyordu, başvurular Meclis Başkanı'na yapılıyordu. Kararı orası veriyordu. Şimdi halk seçecek. Başvurular nereye yapılacak? Adaylığa itiraz olursa nereye olacak? Seçim takvimi nasıl işleyecek? Eskiden cumhurbaşkanını Meclis seçtiğinde herhangi bir propaganda zorunluluğu yoktu. Şimdi halk seçeceğine göre Anayasa'da, '60 günden önce' diyor, birden fazla da aday varsa propaganda yapacak. Bunun usullerini ve süresini, yasaklarını kim belirleyecek. Bunların hepsi kanunla düzenlenir. Dolayısıyla bizim yaptığımız çalışma bu kanunu düzenlemeyle ilgilidir. Benim söylediğim de soyut anayasa hükmünü tekrar etmekten ibarettir. Somut bir değerlendirme yapmadım. Ben sadece 102. maddeyi tekrar ettim. Siz başka yerlere çekiyorsunuz. Ben bir yasa çıkarma lüzumunu ve düzenlemeleri anlattım.'' (CİHAN) 

 



Bu haber 513 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,350 µs